12,6 milioane de euro pentru stabilizarea terenului de la Tetarom I

12,6 milioane de euro pentru stabilizarea terenului de la Tetarom I
12,6 milioane de euro (56,9 milioane lei) costă lucrările de stabilizare a versantului nordic al Dealului Hoia, necesare pentru implementarea proiectului cu finanţare europeană „Dezvoltare Parc Industrial Tetarom I, edificare Clădiri, Extindere şi Modernizare Infrastructură". Banii vor fi alocaţi din bugetul Consiliului Judeţean (CJ Cluj), credite bancare sau fonduri de la bugetul de stat.

Proiectul de hotărâre va fi supus votului în cadrul şedinţei forului judeţean de luni, 28 august 2017, după ce a fost amânat, în urmă cu o lună, la propunerea vicepreședintelui Marius Mînzat, care a cerut anumite clarificări de la proiectantul lucrării şi anume Universitatea Tehnice Cluj-Napoca. Data de finalizare a contractului de finanțare este 31.12.2017 cu posibilitatea de prelungire până la maxim data de 31.12.2018.

Problemele de stabilitate ale versantului pe amplasamentul proiectului au fost identificate încă din luna septembrie 2014 când s-au constatat existenţa unor fisuri pronunţate de peste 50 m în terenul natural din spatele obiectivului de investiţii fără a fi demarate lucrările de săpătură prevăzute în proiect. În acest context, Județul Cluj a încheiat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) un contract de servicii de expertiză tehnică pentru stabilitatea versantului, potrivit experţilor fiind nevoie să se monteze piloni în adâncime şi să se realizeze platforme de beton care vor putea fi folosite ulterior ca şi fundaţii pentru alte posibile clădiri. 

În prezent lucrările de execuție cuprinse în proiectul „Dezvoltare Parc Industrial Tetarom I, edificare Clădiri, Extindere şi Modernizare Infrastructură'' sunt realizate în proporție de 89%, diferența reprezentând parțial lucrări ce nu se pot executa din cauza alunecărilor de teren și parțial cantități de lucrări ce nu mai sunt necesare (cca. 7%). Lucrările care nu pot fi realizate din cauza alunecărilor de teren sunt, în principal la:

• Obiectul 1 - deviere conductă de apă (realizat 35%)
• Obiectul 9 - Extinderi drumuri și parcări (realizat 80%)
• Obiectul 15 - Hală depozitare 2 (realizat 84%)
• Obiectul 16 - Refacere spații verzi (realizat 15%)

Proiectul de hotărâre suspus dezbaterii în cadrul şedinţei de luni mai prevede faptul că "nerealizarea proiectului de stabilizarea a versantului Hoia poate să conducă, pe de o parte, la pierderea finanțării europene și apariția necesității de returnare a sumei de 19,6 milioane lei inclusiv TVA , iar, pe de altă parte, la accentuare riscului ca parte din investiția realizată să fie compromisă prin alunecările de teren".

Ca să-şi recupereze banii daţi pentru consolidarea versantului, Consiliul Judeţean se gândeşte inclusiv la viabilizarea unei suprafețe de teren de circa 30.573 mp care ar putea fi valorificată prin construirea unor imobile sau oricăror alte investiţii.

Reamintim în acest context faptul că obiectivul general al proiectului de extindere a Parcului Industrial Tetarom I, proiect a cărui cofinanţare nerambursabilă a fost asigurată în proporţie de 50% prin Fondul European de Dezvoltare Regională, îl constituie creşterea calităţii vieţii şi crearea de noi locuri de muncă prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor în zona metropolitană Cluj-Napoca.

Astfel, prin dezvoltarea şi extinderea Tetarom I, Consiliul Judeţean îşi propune să vină în sprijinul atât al dezvoltării activităţii economice a IMM-urilor autohtone, cât şi cu potenţial de atragere de investiţii străine, care să folosească resursa materială şi umană din regiune. În prezent, Parcul Industrial TETAROM I se întinde pe o suprafaţă de 320.000 de mp, cu un grad de ocupare de 100%, aici fiind create peste 2000 de locuri de muncă. Valoarea totală a investiţiilor deja atrase în Parcul Industrial Tetarom I este de peste 60 de milioane de euro.

VEZI şi Clădirile noi din Parcul Industrial Tetarom I, finalizate GALERIE FOTO

 

 

Comenteaza