19 hectare din pădurea Hoia se întorc acasă

19 hectare din pădurea Hoia se întorc acasă
Suprafaţa de 18,9 hectare din pădurea Hoia, pe care Consiliul Judeţean a câştigat-o în instanţă, după un lung proces cu Primăria Cluj-Napoca, va fi utilizată pentru extinderea Parcului Etnografic Romulus Vuia.

Pădurea Hoia revine, în sfârşit, în custodia Muzeului Etnografic, după un lung proces pe care Consiliul Judeţean (CJ) l-a purtat cu Primăria Cluj-Napoca. În 2010, într-un mod ciudat, Primăria Cluj Napoca s-a intabulat pe o suprafaţă de 18,9 hectare din Pădurea Hoia, care, în mod normal aparţinea Muzeului Etnografic (instituţie subordonată CJ). De abia anul acesta a reuşit CJ să câştige în instanţă anularea titlului de proprietate pe care îl deţinea primăria pentru acest teren. Directorul Muzeului Etnografic, Tudor Sălăgean, a informat că suprafaţa va fi utilizată pentru extinderea parcului "Romulus Vuia", fără însă să se închidă porţiunea care în prezent e utilizată ca zonă de picnic.

Pădurea Hoia, pe care Primăria Cluj-Napoca a luat-o Consiliului Judeţean în 2010, se va reîntoarce în custodia Muzeului Etnografic. "Conducerea Consiliului Judeţean mi-a comunicat că cele 18,9 hectare vor reveni în administrarea noastră, pentru extinderea secţiei în aer liber a Muzelui Etnografic", a spus directorul acestei instituţii de cultură, Tudor Sălăgean: El a explicat că se vor găsi soluţii astfel încât terenul care e utlizat acum ca zonă de picnic să rămână în continuare deschis publicului. "Vom face în aşa fel încât să nu închidem tot terenul pentru Muzeu. Există o anumită porţiune care va fi lăsată ca zonă de picnic, mai ales că oamenii preferă să meargă în acest loc", a spus Tudor Sălăgean.

Planul Primăriei era acela de a amenja în Hoia trei parcuri cu băncuţe, pe bani europeni. Aşa se face că în 2010, cele 18,9 hectare au fost intabulate de către Primărie, prin nu se ştie ce artificii, cu toate că acest teren a aparţinut dintotdeauna Muzeului Etnografic (care se află în subordinea CJ). În 2011, reprezentanţii CJ s-au trezit că au rămas fără acest teren şi au intentat un proces Primăriei Cluj-Napoca. Iniţial, Primăria a încercat să se apere, contestând titlul de proprietate iniţial, pe motiv că administraţia judeţeană nu ar avea de ce să fie proprietar pe un teren de pe teritoriul municipiului. Actele, însă, au adus câştig de cauză administraţiei judeţene, astfel că instanţa a decis să anuleze titlul de proprietate de care dispunea Primăria. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, aprecia că Primăria mai poate face recurs, dar că nu crede că va mai câştiga, de vreme ce actele atestă că proprietar pe acest teren este Muzeul Etnografic, în speţă Consiliul Judeţean, care are în subordinea această instituţie de cultură.

 

 

Comenteaza