Video 20 de ani de la debutul lucrărilor pe Autostrada Transilvania. Deputatul Moisin: „Doar Guvernul condus de Emil Boc a reușit să o implementeze”
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 05 Aug 2024, 13:31
- Administraţie
- Ascultă știrea
Lucrările la A3 - Autostrada Transilvania trebuiau să fie gata în 2012. La 20 de ani de la debutul șantierului, astăzi se circulă doar pe aproximativ 140 de km. Autoritățile spun că A3 va fi finalizată în 2030, dar nici un scenariu nu mai este sigur.
Deputatul liberal Radu Moisin a spus, la ZIUA LIVE, că tergiversarea lucrărilor pe A3 reprezintă o pată de rușine pe blazonul României că nu a reușit să facă o autostradă în 20 de ani.
„Anul acesta avem o aniversare, dar nu este prea fericită. Se împlinesc 20 de ani de la începerea lucrărilor la Autostrada Transilvania. Trebuie să ne gândim fiecare dintre noi unde eram în urmă cu 20 de ani. Eu eram la finalizarea facultății, iar acum sunt în plin câmpul muncii, iar autostrada, din păcate, nu o avem. Singurul Guvern foarte hotărât să o implementeze a fost Guvernul condus de Emil Boc, care a și făcut 52 de km, în trei ani de zile. Și actualul Guvern are intenții bune, dar lucrurile merg foarte greu. Termenele contractuale au fost extinse pe mai multe loturi de lucrări.
Am văzut o declarație a directorului CNAIR care spunea că, într-un scenariu optimist, vom putea circula în 2030 pe A3, de la un capăt la altul, adică de la Târgu Mureș la granița cu Ungaria. Mă îndoiesc că acest lucru se va întâmpla. Sunt unele tronsoane care nici nu au licitația adjudecată. Din păcate, este o urmă de regret și o pată de rușine pe blazonul României că nu a reușit să facă o autostradă în 20 de ani. Tot timpul dau exemplul Croației, care și-au făcut toate autostrăzile înainte să adere la Uniunea Europeană. Au avut și ei un teren dificil, dar au reușit. Acolo s-a putut, dar la noi ritmul este extrem de scăzut”, a declarat, la ZIUA LIVE, Radu Moisin.
Așadar, sunt 20 de ani de când americanii de la Bechtel și autoritățile române au inaugurat lucrările la Autostrada Transilvania. 415 kilometri de drum rapid ar fi trebuit să traverseze Ardealul, de la Brașov până la granița cu Ungaria, la Oradea. Între timp, proiectul a fost retrasat. În 2024, se circulă pe circa 140 de kilometri, iar CNAIR spune că unele porțiuni vor fi gata abia peste patru-șase ani.
Lucrările trebuiau să fie gata în 2012. Între timp, porțiunea de aproximativ 150 de kilometri între Târgu-Mureș și Brașov a fost eliminată din proiect, în condițiile în care prioritară pentru legătura Est-Vest a țării a devenit autostrada A1, Constanța-București-Sibiu-Sebeș-Deva-Arad.