3 milioane de lei în câteva minute. Cum au schimbat consilierii judeţeni liberali banii de la investiţii la „fondul de rezervă"

3 milioane de lei în câteva minute. Cum au schimbat consilierii judeţeni liberali banii de la investiţii la „fondul de rezervă
Pe lângă scandalul cu primarii PSD nemulţumiţi de starea dezastruoasă a drumurilor judeţene, joi la Consiliul Judeţean (CJ) Cluj s-a mai consumat un eveniment important, s-a votat bugetul judeţului pe anul 2015. Bătălia politică PNL-PSD nu putea lipsi de la împărţirea banilor publici, iar după un „blitzkrieg" de câteva minute, liberalii au ieşit învingători şi au schimbat destinaţia câtorva milioane de lei.

 

Ziua de Cluj a prezentat în premieră acum câteva zile care sunt principalele obiective de investiţii pe care le-a propus executivul CJ Cluj, din bugetul total de peste 800 de milioane de lei pe anul 2015, iar detalii despre acestea puteţi citi aici.

Fată de proiectul avansat de preşedintele interimar Vakar Istvan, consilierii liberali au propus şi au şi obţinut majoritatea voturilor necesare pentru câteva schimbări importante în ceea ce priveşte destinaţia unor sume. Şi asta în doar câteva minute.

Consilierul judeţean PNL, Mihai Seplecan, a propus, în numele grupului de consilieri PNL, un amendament la buget pentru creşterea fondului de rezervă al CJ Cluj de la 500.000 de lei, cât fusese propus iniţial, la 3.500.000 de lei.

Acest fond se poate constitui în cotă de până la 5% din totalul cheltuielilor, şi se utilizează, la propunerea ordonatorilor principali de credite, pe bază de hotărâri ale consiliilor respective, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în cursul exerciţiului bugetar, pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi naturale, precum şi pentru acordarea unor ajutoare către alte unităţi administrativ-teritoriale în situaţii de extremă dificultate, la cererea publică a primarilor acestor unităţi ori din iniţiativă proprie.

Fostul preşedinte interimar al CJ Cluj a motivat această propunere prin nevoia de a „apăra", cu aceşti bani „primăriile tăiate de la finanţare de către Guvernul Ponta", de o posibilă intrare în incapacitate de plată.

Mihai Seplecan a arătat şi de unde pot fi luaţi aceşti bani. Un milion de lei de la „obiectivul de investiţii consolidare teren Parc Industrial Tetarom 1" (dintr-un total de 2,5 milioane de lei propuşi), 750.000 de lei de la „obiectivul de investiţii construire Centru colectare a produselor agricole, fructe şi legume din municipiul Câmpia Turzii" ( dintr-un total propus de un milion de lei), 750.000 de lei de la „obiectivul de investiţii construire Unitate de abatorizare, tranşare şi livrare carne din comuna Iclod" ( dintr-un total propus de un milion de lei) şi 500.000 de lei de la „alte cheltuieli de investiţii privind Plan de amenajare a teritoriului judeţean - PATJ" ( dintr-un total propus de 600.000 de lei).

Vicepreşedintele CJ Cluj, Ioan Oleleu (PSD), a afirmat în plenul forului judeţean că „hala numărul doi din Parcul Tetarom nu se poate finaliza până nu se face consolidarea acelui teren", iar consilierul judeţean Dan Canta (PSD) a spus: „Peste 3 milioane de lei, domnule viitor preşedinte? Vă puneţi nişte bani la dispoziţia d-voastră pe când o să veniţi la putere".

Liderul consilierilor judeţeni PSD, Remus Lăpuşan, l-a întrebat pe consilierul liberal Mihai Seplecan cine îşi asumă blocarea proiectului Tetarom, iar în lipsa unui răspuns s-a trecut la vot, iar amendamentul a trecut cu 21 de voturi „pentru" din 36 de consilieri prezenţi.

Un alt amendament a făcut consilierul judeţean PNL (fost PDL), Alexandru Coroian, care a propus realocarea sumei de 800.000 de lei de la „obiectivul de investiţii instalaţie de iluminat exterior şi supraveghere video la secţia în aer liber a Parcului Etnografic", la capitolul Sănătate, pentru proiectul Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Coroian a spus că este important să se facă paşi înaine cu acest proiect şi să se găsească şi o formulă de finanţare pentru construirea acestui obiectiv mult întârziat. Şi acest amendament a fost votat de majoritatea consilierilor judeţeni prezenţi.

 

Comenteaza