40 de milioane de lei pentru investițiile publice locale din județul Cluj. Cum se împart banii

40 de milioane de lei pentru investițiile publice locale din județul Cluj. Cum se împart banii
Judeţului Cluj îi revine în acest an suma de 40 de milioane de lei din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi din cotele defalcate din impozitul pe venit încasat.

Aceşti bani urmează să fie repartizaţi de către Consiliul Judeţean (CJ) Cluj către oraşele şi comunele din judeţ, pentru achitarea arieratelor, rambursarea ratelor la împrumuturile contractate, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

Conform anexei care însoţeşte acest proiect de hotărâre a forului judeţean, cei mai mulţi bani îi primeşte municipiul Câmpia Turzii, 1,13 milioane de lei, din care pentru amenajare şi asfaltare P-ța Mihai Viteazu - 85 mii lei. Urmează apoi Huedinul cu 1,03 milioane de lei, din care pentru reamenajare parcuri de joacă pentru copii - 85 mii lei.

Turda, Dej şi Gherla primesc fiecare câte 720.000 de lei. La Turda, o parte din aceste sume se vor duce pentru amenajare spațiu de joacă pentru copii în Parcul Central Turda - 20 mii lei iar pentru Capela Turda - 10 mii lei.

La Dej, din cei 720.000 de lei, vor fi repartizaţi pentru dotări școli și grădinițe cu secții de predare în limba maghiară din Dej - 30 mii lei, iar la Gherla, o parte din sume vor merge pentru alimentarea cu energie electrică liceu cu predare în limba maghiară -30 mii lei.

Comunele din judeţ vor primi şi ele diferite sume de bani curpinse între 208.000 lei şi 760.000 lei.

Oficialii CJ Cluj arată că înainte de repartizarea acestor bani, li s-a solicitat consiliilor locale comunicarea unei liste cu priorităţile ce trebuie finanţate iar cererile primite de la unităţile administrativ teritoriale au fost centralizate și analizate cu primarii UAT-urilor.

„Urmare a acestui proiect pe care îl voi supune aprobării plenului Consiliului Județean, unitățile administrativ-teritoriale din județ vor primi importante sume de bani pentru cofinanțarea investițiilor publice locale, menite să contribuie la creșterea calității vieții locuitorilor acestor comunități", a declarat Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Potrivit Legii bugetului de stat pe anul 2017, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată aprobate prin legea bugetului de stat şi din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale care revin unităților administrativ - teritoriale, o cotă de 20% se repartizează prin hotărâre a consiliului județean pe unități administrativ-teritoriale din județ.

 

 

Comenteaza