4,6 milioane de lei pentru criza gunoaielor

4,6 milioane de lei pentru criza gunoaielor
Municipalitatea va acorda o subvenție de 4,6 milioane de lei pentru acoperirea costurilor generate de construirea unei platforme de depozitare temporară a deșeurilor, o soluție menită să scoată Clujul din criza gunoaielor.

Terenul pe care urmează să fie construită noua rampă de stocare temporară a deșeurilor a fost dat în administrare Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca în ședința ordinară a Consiliului Local din iulie, în vederea realizării și exploatării platformei. Prin proiectul de realizare a platformei de stocare temporară a deșeurilor municipale se urmărește dezvoltarea unui sistem de gestionare a deșeurilor care să reducă impactul asupra mediului, prin îmbunătățirea serviciilor actuale.

RADP a demarat deja primele lucrări, iar conform unor estimări inițiale, costurile pentru construirea platformei ar ajunge la peste 4,6 milioane de lei. Întrucât regia nu dispune de resursele financiare necesare pentru realizarea platformei, solicită municipalității acordarea unei subvenții, motivând că aceste cheltuieli nu au fost cuprinse în bugetul anual de venituri și cheltuieli, aprobat la începutul lui 2015. Proiectul de hotărâre privind alocarea subvenției va ajunge pe masa consilierilor locali în 3 septembrie.
Municipalitatea lucrează la această soluție de câteva luni de zile, urmând ca noul obiectiv să devină funcțional, cel mai probabil, spre sfârșitul lui octombrie.

"Încă din luna iunie, împreună cu colegii din primărie, lucrăm la o soluţie pe termen mediu şi lung pentru Cluj, întrucât ne expiră contractul cu Oradea în 15 octombrie şi nu vrem să existe riscul neridicării gunoaielor din municipiu. În acest sens am pregătit o soluţie pentru minim doi ani de zile, în speranţa că în acest interval vor termina cei de la Consiliul Județean centrul de deşeuri şi care să ne asigure că vom avea poate şi un preţ mai bun decât la Oradea şi să nu mai avem frica pe care am avut-o în iunie", a declarat primarul Emil Boc, acum câteva zile, pentru ZIUA de CLUJ.

Platforma de stocare temporară, care se va întinde pe o suprafață de 4.000 mp, se află la o distanță de 4 km kilometri est de municipiul Cluj-Napoca, în vecinătatea vechii rampe de la Pata Rât. Accesul pe amplasament se face din partea nordică, acesta fiind conectat la șoseaua principală printr-un drum pietruit. Potrivit unor estimări, în fiecare lună, în noua rampă provizorie vor ajunge 8.000 de tone de deșeuri.

Autorizația de mediu pentru platforma de stocare temporară a deșeurilor este încă în procedură la instituția abilitată, urmând ca procedura să se finalizeze la mijlocul lunii septembrie. Conform specialiştilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului, aceasta va putea funcţiona doar atât timp cât va respecta prevederile legale şi nu va depăşi capacitatea de funcţionare. În momentul în care rampa ajunge aproape de cantitatea maximă acceptată, administratorii vor fi obligați să elimine din conținut - să realizeze o reducere a cantităţilor de deşeuri depozitate prin reciclare sau prin incinerare cu recuperare de energie. Potrivit informațiilor deținute de ZIUA de CLUJ, platforma are o capacitate de 90.000 de tone.

Vechea rampă de depozitare a deşeurilor a fost închisă la sfârşitul lunii iunie, când operatorii care colectează deşeurile din municipiu au fost notificaţi de Salprest, firma care deţinea rampa temporară de stocare a deşeurilor de la Pata Rât, că nu le mai pot depozita aici. Timp de câteva zile, deşeurile au fost depozitate la Alba Iulia, iar după aceea la Oradea, unde mai pot fi transportate până în octombrie.

Noua rampă, care va fi disponibilă din octombrie, va funcționa până la finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, un proiect al CJ Cluj, care urma să fie edificat pe bani europeni până în 2014. Obiectivul nu este gata nici până în prezent și ar putea fi finalizat abia în 2017 sau 2018.

Comenteaza