A şasea încercare pentru Castelul Banffy din Răscruci. Contractul, majorat la 29 milioane lei

A şasea încercare pentru Castelul Banffy din Răscruci. Contractul, majorat la 29 milioane lei

Consilierii județeni au aprobat, săptămâna trecută, suplimentarea cu peste 8,5 milioane de lei a contribuției forului județean la proiectul privin restaurarea Castelului Banffy din Răscruci. Marţi, 7 aprilie 2020, a fost lansată şi cea de a şasea licitaţie publică, valoarea contractului fiind de 29,3 milioane lei. 

Contractul de finanțare pentru proiectul „Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Ansamblului monument istoric Castel Banffy, sat Răscruci, comuna Bonțida, județul Cluj”, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, a fost semnat încă din octombrie 2017. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă restaurarea, conservarea și punerea în valoare a acestui castel.

La licitațiile organizate în 2018 și 2019 nu s-a prezentat însă nimeni. Inițial valoarea lucrărilor era estimată la peste 13,4 milioane de lei, devizul fiind actualizat apoi în 2019 la 22.086.837,46 lei, fără TVA. Nici la licitația din luna august 2019 nu s-a prezentat nimeni. Ca urmare ”Consiliul Județean Cluj s-a adresat operatorilor economici care au consultat documentația în SEAP dar care nu au mai depus ofertă, în vederea clarificării motivelor care i-au determinat să nu înainteze o ofertă în cadrul procedurii”, se arată în referatul proiectului de hotărâre. Doua firme de construcții au arătat în răspunsurile către CJ Cluj că din calculele lor lucrările ar costa cu 20-30% mai mult. Ca urmare s-a procedat la o nouă actualizare a devizului, iar în luna ianuarie 2020 proiectantul a propus o valoare suplimentară de 8.591.135,59 lei (TVA inclus), față de cea aprobată.

Consilierii județeni au aprobat această suplimentare, astfel că din bugetul Judeţului Cluj vor fi acoperite cheltuieli neeligibile în cuantum de 19.287.684,24 lei (TVA inclus), pentru acest proiect. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 38.697.577,05 lei cu TVA, din care C+M: 33.869.368,38 lei cu TVA, iar durata de realizare este de 36 de luni.

Noul termen limită de depunere a ofertelor pentru această licitaţie este 11 mai 2020. 

Centru cultural şi parc 

Potrivit documentațiilor tehnice, este prevăzut ca din zona parterului să se facă distribuirea vizitatorilor și utilizatorilor către nivelurile superioare și inferioare, respectiv către funcțiunile principale culturale și biroul administrativ amplasat la acest nivel.

Etajul va constitui zona centrului cultural, aici urmând a fi amenajată o bibliotecă/ mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, grupuri sanitare, inclusiv cel destinat persoanelor cu dizabilități locomotorii, precum și circulațiile aferente acestor funcțiuni.

Subsolul va reprezenta zona de expoziții, aici urmând să se amenajeze un spațiu expozițional. Din zona de expoziții se va realiza accesul pe terasa dinspre parcul ce va fi amenajat la cota terenului natural. Pentru partea exterioară a clădirii s-a decis amenajarea parcului ornamental, decolmatat, curățat și taluzat, cu o insulă în mijloc. 

Obiectele arhitecturale restaurate și  care se vor regăsi în parc sunt pontonul, pasarela peste canal, poduri peste șanț, pavilion, porumbar, fântâna arteziană și zidul de sprijin. Prin intermediul proiectului vor fi restaurate și consolidate alte două imobile ce vor avea destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

Castelul din Răscruci, al cărui domeniu se întinde pe 4,5 ha, a fost proprietatea familiei Bánffy, fiind o parte a domeniului de la Bonţida. Castelul a fost construit în stil neoclasic eclectic şi folosea ca reşedinţă de vară a familiei Banffy.

Comenteaza