Video Aeroportul Cluj are nevoie de investiţii de peste 200 de milioane de euro. De unde vin banii

Aeroportul Cluj are nevoie de investiţii de peste 200 de milioane de euro. De unde vin banii
| Foto: Arhiva

Aeroportul Internațional Cluj are nevoie de investiţii de peste 200 de milioane de euro în următorii zece ani, când se estimează că numărul pasagerilor va trece de 7 milioane/an.

"Aeroportul este obligat ca în următorii 10 ani să investească aproximativ 200 de milioane de euro în infrastructură", a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, la Realitatea FM Cluj. Banii vor fi cheltuiţi pe construirea unui nou terminal, platforme şi căi de rulare, dar şi pentru prelungirea pistei şi crearea unui terminal cargo. "Un nou terminal (pentru călători - n.n.) ar putea fi gata în 4-5 ani, până atunci o să avem cele 2 porţi de îmbarcare la etaj, pentru zborurile externe, care în maxim o lună vor fi funcţionale. Analizăm soluţii de extindere şi pentru intern", a spus Ciceo.

Investiţiile vor fi susţinute din bugetul aeroportului şi din fonduri asigurate de Consiliul Judeţean Cluj, fiind luată în calcul şi posibilitatea accesării de fonduri europene. "Avem venituri proprii importante, anul trecut aeroportul a avut 4 milioane de euro profit. Avem sprijin important de la Consiliul Judeţean Cluj, care a investit mult în aeroport în anii trecuţi. Sperăm şi la fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastuctură Mare. Putem susţine credite importante dacă le luăm pe 20-25 de ani", a declarat directorul aeroportului.

David Ciceo anticipează că, în următorul deceniu, numărul pasagerilor să depăşească 7 milioane/an, cifră care aduce cu sine investiții și în extinderea parcării auto, dar și necesitatea unui hotel în proximitatea aeroportului. "Ca să aducem 7 milioane de pasageri la Cluj, cum avem în plan, trebuie să aducem noi companii aeriene, noi destinaţii, trebuie să asigurăm infrastructura. Construirea unei parcări auto şi a unui hotel în apropierea aeroportului este importantă, iar investiţia este asumată de Consiliul Judeţean", a transmis David Ciceo.

Mai jos puteţi urmări emisiunea de la Realitatea FM Cluj în care directorul Aeroportului Cluj a vorbit despre planurile de extindere și modernizare:

Comenteaza