Anchetă DNA şi DLAF la Cluj. Ce MATRAPAZLÂCURI se aşteaptă să găsească. „Potenţial dezastru ecologic"

Anchetă DNA şi DLAF la Cluj. Ce MATRAPAZLÂCURI se aşteaptă să găsească. „Potenţial dezastru ecologic
Unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii din judeţ, demarat în 2011, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), realizat în cea mai mare parte din fonduri europene, în valoare de 60 de milioane de euro, a ajuns pe masa procurorilor anticorupţie şi a reprezentanţilor Departamentului de Luptă Antifraudă, care investighează proiectele finanţate de Uniunea Europeană (DLAF).

Plângerea penală făcută de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, înregistrată în 7 ianuarie, este îndreptată împotriva titularilor contractului de execuţie a CMID, firmele Atzwanger S.p.A. - Ladurner Impianti  - Confort  - Vel Service, (denumite sintetic antreprenor) împotriva membrilor asocierii subcontractante (Subantreprenor) - Construcţii Napoca, Napocamin, Panpetrol Com SRl, cât şi a societăţii care trebuia să supervizeze contractele de lucrări, Tahal Consulting Engineers, dar şi împotriva tuturor persoanelor care se fac vinovate de săvârşirea unor fapte penale faţă de aspectele sesizate.

Termenul limită, prelungit deja, pentru finalizarea proiectului SMID este decembrie 2015, o mare parte din lucrări nu sunt efectuate, iar multe din cele realizate şi plătite până acum sunt neconforme şi trebuie refăcute. Pe banii cui? Cine sunt cei responsabili? Asta vor stabili cel mai probabil, procurorii DNA şi ai DLAF, pe masa cărora a ajuns recent  plângerea penală legată de acest proiect.

Cea mai gravă problemă se înregistrează la realizarea depozitului ecologic din comuna Feleacu, numit oficial Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), locul unde ar urma să fie depozitate şi ecologizate deşeurile din întregul judeţ.

După mai multe contestaţii, în anul 2012 a fost anunţat câştigătorul licitaţiei pentru construirea CMID, format din asocierea dintre companiile Confort SA, Atzwanger, Ladurner Impianti şi Vel Service, pentru valoarea de 107,5 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA).

În acelaşi an, însă, liderul asocierii, Confort SA, a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma italiană Atzwanger.

În februarie 2013, asocierea care câştigase licitaţia a subcontractat lucrarea către o altă asociere de firme condusă de Napoca Construcţii, avându-l ca patron pe omul de afaceri Ioan Bene, judecat în acest moment, împreună cu fostul preşedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, în cazul de corupţie legat de construirea de către Napoca Construcţii a platformei de parcare aeronave Apron 4 de la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj.

CJ a cerut, de asemenea, instituirea unor măsuri asiguratorii (sechestre) asupra bunurilor mobile şi imobile ale persoanelor vinovate, pentru repararea pagubelor produse bugetului judeţului Cluj.

În plângerea penală depusă la DNA şi DLAF, reprezentanţii judeţului amintesc şi de faptul că au făcut o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca pentru lucrări neautorizate de excavaţii pe terenul aflat în administrarea CJ Cluj, în apropierea şantierului CMID.

Aici este vorba despre cazul, de la începutul anului 2014, al transferului masiv de pământ de pe Dealul Feleacului la aeroport. Potrivit plângerii penale, deşi aceste lucrări ilegale de excavaţie au început la sfârşitul anului 2013, doar în martie 2014 firma Tahal, cea care superviza lucrările de la CMID, a solicitat constructorului „să oprească lucrările de excavaţie, întrucât pot afecta stabilitatea şi siguranţa lucrărilor".

În acelaşi document, reprezentanţii CJ amintesc despre faptul că „în luna ianuarie 2014, în cadrul unei şedinţe de lucru, coordonatorul de implementare tehnică l-a întrebat pe reprezentantul subantreprenorului - Dan Şerban - director al Napoca Construcţii SA, ce lucrări se execută la baza digului sudic al celulei de depozitare, ocazie cu care acesta a afirmat „lucrări de sistematizare verticală a taluzului", realitatea fiind cu totul alta, aşa cum s-a dovedit ulterior".

Oficialii CJ Cluj îi mai informeză pe procurori că „responsabilii tehnici, d-nele Aurelia Bogdan şi Camelia Rusu, cu ocazia deplasării pe teren în data de 10.03.2014 şi 11.03.2014, au sesizat faptul că se excava într-un ritm alert în aceeaşi zonă, constatându-se ieşirea unui număr mare de basculante, cu material excavat şi că aceştia au întrebat diverse persoane din şantier despre destinaţia autobasculantelor şi li s-a răspuns „se duc la aeroport".

Sesizarea penală are 36 de pagini, conţine 74 de anexe şi este plină de termeni tehnici. Printre lucrările neconforme reclamate de CJ Cluj se află şi sistemul de drenare a apelor subterane. „Un sistem drenant nefuncţional ar fi generat, mai devreme sau mai tărziu, destabilizarea digului estic, respectiv exista riscul perforării sistemului de impermeabilizare, ce ar fi condus la un potenţial dezastru ecologic", afirmă reprezentanţii CJ Cluj.

Aceştia mai spun că toate suspiciunile pe care le-au avut faţă de lucrările neconforme pe şantierul CMID au fost confirmate de expertiza tehnică nr. 101 din 2014, ale căror concluzii relevă că toate cele trei părţi implicate în construcţia CMID, antreprenorul, proiectantul şi inginerul (firma care trebuia să supervizeze lucrările) au diferite responsabilităţi în situaţia actuală a şantierului centrului ecologic din Feleacu.

Plângerea penală a fost făcută după ce CJ a reziliat contractul cu asocierea dintre firmele Atzwanger - Ladurner Impianti - Confort SA - Vel Service pentru construcţia CMID.

Potrivit echipei de management a CMID, pentru cele două părţi ale Centrului, celula depozitare şi zonă administrativă - FIDIC roşu şi zona tehnică - FIDIC galben, din valoarea totală a contractului a fost decontată până la data de 8 decembrie 2014 suma de 61,1 milioane de lei.

Dincolo de plângerea penală, depusă de CJ Cluj şi de încercarea de recuperare a unei garanţii de bună execuţie din partea antreprenorului, de 10,7 milioane de lei, reprezentanţii CJ au informat, la cererea ZIUA de CLUJ, cum vor să iasă din acest blocaj, pentru a finaliza lucrarea până la sfârşitul acestui an.

În perioada următoare, proiectul centrului ecologic va fi împărţit în două, celula de depozitare şi zona administrativă pe de o parte, respectiv zona tehnică, alcătuită din staţia de tratare mecano-biologică şi staţie de sortare cu infrastructura adiacentă, pe de altă parte.

CJ va beneficia de consultanţa unei instituţii de prestigiu, Universitatea Tehnică din Cluj, care a câştigat o licitaţie pentru realizarea documentaţiei necesare atribuirii proiectării şi execuţiei restului de lucrare care a mai rămas de realizat la centrul ecologic de deşeuri din Feleacu.

ZIUA de CLUJ a încercat să obţină un punct de vedere şi din partea firmelor Atzwanger (liderul antreprenorului) şi Napoca Construcţii (liderul subantreprenorului) în proiectul construcţiei CMID, fără să primească un răspuns.

În cazul Atzwanger, reprezentantul sucursalei Cluj nu a putut fi contactat, iar directorul tehnic al Napoca Construcţii, Moldovan Sergiu, ne-a comunicat că aceasta va furniza prin poşta electronică un punct de vedere doar după ce va obţine acordul directorului general Dan Şerban (aflat în concediu, n. red.), însă acesta nu a mai venit până la închiderea ediţiei.

 

 

 

Comenteaza