Aqua Park-ul de la Cluj încă nu are locaţie. Boc: "Nu ne grăbim pentru a lua decizii pripite"

Aqua Park-ul de la Cluj încă nu are locaţie. Boc: "Nu ne grăbim pentru a lua decizii pripite"

Primarul Emil Boc a reiterat faptul că aqua park-ul din Cluj-Napoca nu are încă o locaţie stabilită şi că municipalitatea analizează mai multe zone unde acesta ar putea fi construit. Un deputat de Cluj somează Primăria să nu aducă "aqua park-ul gălăgios, privat" în aproprierea cartierelor.

Edilul Clujului anunţa, în luna iulie a acestui an, că proiectul aqua park-ului, gândit iniţial în zona Gheorgheni - Becaş, nu are o locaţie stabilită definitiv. Acesta a reiterat miercuri, la emisiunea Ziua Live, faptul că primăria încă analizează mai multe locaţii, urmând să organizeze şi o dezbatere publică pentru a stabili cea mai bună variantă. De-a lungul timpului, zeci de persoane au protestat față de amplasamentul iniţial al bazei de agrement.

„Proiectul este încă în analiză, nu ne grăbim pentru a lua decizii pripite. Trebuie să stabilim cea mai bună locație. Nu este un proiect final, nu este locația finală, este doar o locație propusă. Locația finală, printr-o dezbatere încă nefinalizată cu societatea civilă. Trebuie făcut (aqua park-ul - n.red.), toată lumea e de acord, dar trebuie să-l facem acolo unde nu există dispute majore pe marginea acestui subiect”, a declarat Emil Boc, la Ziua Live.

Adrian Dohotaru, deputat independent de Cluj, cere Primăriei să nu aducă aqua park-ul în Parcul Est, deoarece acesta este propus de activiștii de mediu pentru un spațiu public de proporții, nu privat, afirmând însă că, în principiu, este pentru aceast proiect, promis încă de acum 6 ani, atunci când o petiție în acest sens fusese semnată de mii de clujeni.

„Este salutar că primarul anunță dezbatere cu privire la un amplasament pentru aqua park pentru că înainte ziceau doar că studiază mai multe locații. Nu cred că aqua park-ul trebuie să fie neapărat pe teren public. Sunt și terenuri private disponibile și chiar am fost contactat de agenții imobiliare interesate să intre în discuții cu Primăria.

Noi am spus că în principiu suntem pentru aqua park, dar nu în Parcul Est, care are o biodiversitate importantă pentru Cluj. În plus nu merge un aqua park gălăgios, privat, într-o zonă care ar trebui să fie publică, în care s-a construit și se construiește în continuare, mai ales în zona Sopor. Adevărul e că Parcul Est va fi singurul parc al orașului, nu cel mai mare, pentru că urbaniștii cataloghează drept parcuri suprafețe de peste 15 hectare, ceea ce Clujul nu are momentan”, a precizat deputatul.

Investiţie de 41,8 milioane de euro

Conform proiectanților de la Novelty AE, aqua park-ul va avea o suprafață construită de 20.900 mp, iar partea exterioară va cuprinde bazine, spații verzi și alei pietonale desfășurate pe o suprafață de 100.000 mp. „Vedeta” aqua park-ului va fi toboganul King Cobra, un echipament cu o înălțime de 17,5 m și o capacitate de 480 utilizatori/ oră. Vizitatorii vor avea la dispoziție o parcare cu 1.200 de locuri.

Conform devizului întocmit de Novelty, la comanda Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca, valoarea estimată a investiției este de 198 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA). Costurile construcției și montajului sunt estimate la 125 de milioane (fără TVA), restul investiției reprezentând dotările.

Aqua park-ul reprezintă prima etapă din cadrul Masterplanului Zona Verde – Est, proiect amplu care prevede realizarea etapizată a unui parc natural urban, a unui parc de recreere și a unei zone de activități sportive. Parcul acvatic ar urma să fie construit împreună cu un partener privat. 

Comenteaza