Asfaltarea drumului de la Băişoara la Buscat mai aşteaptă. Peste 700 de clujeni au semnat o petiţie pentru repararea drumului

Asfaltarea drumului de la Băişoara la Buscat mai aşteaptă. Peste 700 de clujeni au semnat o petiţie pentru repararea drumului
Peste 700 de clujeni au transmis autorităţilor judeţene o petiţie în care cer asfaltarea tronsonului de drum Stațiunea Muntele Băișorii - Buscat Resort, DJ 107R.

 

Tot mai mulţi clujeni îşi doresc să meargă în sezonul rece în staţiunile montane din apropierea oraşului. Peste 700 de persoane au semnat deja o petiţie pe pagina de internet petitieonline.com, în care cer asfaltarea drumului de la Băişoara la Buscat.

Petiția este adresată Consiliului Județean Cluj și vizează asfaltarea tronsonului de drum Stațiunea Muntele Băișorii - Buscat Resort, DJ 107R. Vârful Buscat este unul din cele mai înalte vârfuri din Munţii Apuseni (cota 1676), este o oază de linişte, de ozon şi de frumuseţe pentru toate categoriile de turişti, cu multe locuri de descoperit indiferent de sezon. Se află la numai 60 de km de Cluj-Napoca şi aproximativ 100 de km de Alba-Iulia, Tîrgu-Mureş şi Zalău şi la 3 km de Staţiunea Băişoara. Aerul în zona Buscat Resort are a doua cea mai mare concentraţie de ozon din Europa. Asfaltarea tronsonului DJ 107R are o importanță atât turistică cât și economică, și ar ajuta la dezvoltarea zonei. Din cauza drumului impracticabil, mulți locuitori din Cluj-Napoca și din județ preferă Stațiunile Șuior, Cavnic, Arieșeni, stațiuni care deși sunt la o distanță mai mare de Cluj-Napoca decât este Buscat Resort, sunt mai accesibile.", se arată în cererea grupului de clujeni semnatari.

Recent, acestei solicitări s-a raliat şi PSD Cluj, care a cerut eliberarea de urgenţă a autorizaţiei de construire pentru acest drum şi care a susţinut că „în ultimii zece ani , toți președinții liberali ai Consiliului Județean Cluj au neglijat turismul clujean din zona Munților Apuseni".

Preşedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan, a declarat că instituţia pe care o conduce vrea să asfalteze cât mai repede acest drum, că are banii pregătiţi în buget, dar că trebuie parcurse etapele legale de emitere a autorizaţiei de construire, de a cărei documentaţie se ocupa regia aflată în subordinea consiliului, RAADPP.

Contactat de ZIUA de CLUJ, directorul RAADPP, Mircea Avram a spus că documentaţia pentru eliberarea autorizaţiei de construire a fost depusă la Consiliul Judeţean Cluj. Arhitectul şef al judeţului, Claudiu Salanţă, a afirmat că documentaţia respectivă a fost depusă abia acum câteva zile şi că lipseşte avizul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Cluj, ceea ce, deocamdată, nu permite eliberarea autorizaţiei.

Arhitectul şef al judeţului mai spune că Agenţia de Protecţie a Mediului Cluj a notificat că acel tronson de drum se află parţial în aria protejată Situl Natura 2000 Muntele Mare şi că a fost inclus într-o procedură de „evaluare adecvată"

Această procedură implică realizarea unui studiu de către un evaluator specializat, din care să rezulte dacă acest proiect are un impact negativ asupra mediului protejat, iar abia apoi se va putea intra în Comisia de Avizare Tehnică, din care fac parte mai multe instituţii şi care este formată pe lângă Agenţia de Protecţie a Mediului.

Purtătorul de cuvânt al APM Cluj, Adina Maier, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că o asemenea procedură durează circa 10 zile.

Aceasta fiind situaţia, putem concluziona că, şi în varianta optimistă, autorizaţia de construire nu poate fi eliberată mai repede de 10 zile. Ţinând cont de faptul că la munte iarna vine mai repede iar agenda celor de la RAADPP şi Drumuri Judeţene este extrem de încărcată pentru acest sfârşit de an, e greu de crezut că acest drum de interes turistic va mai putea fi terminat în acest an.

 

 

Comenteaza