Autostrăzile în PNRR: Mai puțin de jumătate, în folosință în 2026. Nădășelu - Poarta Sălajului, cu șanse reale

Autostrăzile în PNRR: Mai puțin de jumătate, în folosință în 2026. Nădășelu - Poarta Sălajului, cu șanse reale
| Foto: Facebook - Asociația Pro Infrastructură

Doar tronsonul A3 Nădășelu - Poarta Sălajului din Autostrada Transilvania are șanșe reale maxime de finalizare până în 2026, termenul PNRR.  La nivel național, din totalul de 438 de km de autostradă, doar 188 au șanse reale de a respecta programul, iar cei 13 km de pe A1 nu se incadrează aici.

Asociația Pro Infrastructură (API) trage un semnal de alarmă și afirmă că doar 188 de km din cei 438 prinși în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au șanse maxime să respecte regulile programului și că cei 13 km de pe A1 nu se incadrează aici.

„Autostrăzile din PNRR încotro? Din cei 438 kilometri de autostradă, doar 188 km au șanse maxime să respecte regulile PNRR și să fie funcționali până în 2026, 82 km au șanse bune și 96 km sunt deja la limită! Mai grav, cei 59 de km din A8 au șanse (foarte) mici și ne luăm acum ADIO de la cei 13 km de pe A1, sperând că în 2026 vom găsi soluții de continuare pe alte tipuri de fonduri europene fără să suferim corecții financiare majore sau să dăm banii înapoi!”, afirmă API.
 

În PNRR, România are următoarele proiecte de autostrăzi incluse:

  • Autostrada Transilvania, tronsonul A3 Nădășelu-Poarta Sălajului (42 km)
  • AutostradaA7 Ploiești-Pașcani (324 km) - capetele Târgu Mureș-Miercurea Nirajului (25 km)
  • AutostradaA8 Târgu Mureș-Pașcani tronsonul Leghin-Pașcani (34 km)
  • AutostradaA1 Lugoj-Deva - veriga lipsă Margina-Holdea (13 km)

Ce facem cu autostrăzile din PNRR? Mai puțin de jumătate ar putea fi date în folosință în 2026. A3 Nădășelu - Poarta Sălajului, cu șanse maxime de res

A3 Nădășelu - Poarta Sălajului din Autostrada Transilvaniei, cu cele mai mari șanse de reușită

„Condiționalități PNRR. Puțini știu că sunt încă două praguri de progres majore care TREBUIE atinse, în afară de celebrul «să fie gata până la finalul lui 2026»: contracte semnate cel mai târziu în 2023 și 50% din lucrări executate până la sfârșitul lui 2024.

Stadiu actual. Din cei de 438 km, acum se lucrează doar pe A3 Nădășelu-Poarta Sălajului (sub 10% din total), dar sunt probleme majore cu alunecările de teren. Așa cum v-am zis chiar ieri, contractul pe A7 Mizil-Pietroasele se va semna în curând și este posibil să vedem primele utilaje la muncă prin toamnă”, susține API.

API mai spune că restul proiectelor de autostrăzi prinse în PNRR nu sunt nici măcar aproape de parafarea contractului.

„NIMIC altceva nu este nici măcar aproape de parafarea contractului. În licitație avem: loturile 1 și 3 din A7 Ploiești-Buzău (contestații pe ambele), Buzău-Focșani (4 loturi pornite în 04.02.2022 cu termen depunere oferte 10.05.2022) și A1 Margina-Holdea (abia relansată în 14.04.2022).

Pe A7 Bacău-Pașcani s-a aprobat studiul de fezabilitate, avem acord de mediu și urmează indicatorii, apoi trebuie predat proiectul tehnic, începerea licitației fiind posibilă în această vară. În schimb, pe Focșani-Bacău încă nu avem SF aprobat și licitația ar putea fi pornită abia în toamnă, în cel mai fericit caz. Momentan, cel mai în urmă este Autostrada A8, acolo unde proiectantul și autoritățile se chinuie să găsească soluții pentru livrarea parțială și plata documentației pe segmentele din PNRR. Nici nu mai vorbim de obținerea acordului de mediu”, prezintă API.

Concluzia API: Doar A3 Nădășelu - Poarta Sălajului și A7 Ploiești - Buzău - Focșani pot fi gata până în 2026

„Concluzia? Șanse maxime să îndeplinească criteriile PNRR și să fie gata în 2026 sunt pe A3 Nădășelu-Poarta Sălajului (doar dacă se adoptă rapid schimbările de soluții tehnice fără re-licitare) și A7 Ploiești-Buzău-Focșani. Șanse bune, DOAR dacă se lansează licitația în 2022 și se contractează în 2023, avem pe A7 Bacău-Pașcani, în timp ce Focșani-Bacău este la limită, 50/50. Șanse (foarte) mici sunt pe capetele A8 Târgu Mureș-Miercurea Nirajului, respectiv Leghin-Pașcani”, susține API.

ADIO pentru cei 13 km din A1 Margina - Holdea: „A intrat deja la capitolul imposibil"

„A1 Margina-Holdea a intrat deja la capitolul «imposibil»": licitația nouă prevede 15 luni de proiectare și 42 de execuție, deci aproape 5 ani, fără să punem la socoteală măcar un an pentru achiziția publică, chiar dacă antreprenorul câștigător ar oferta un interval de execuție mai scurt”, conchide API.

 

Comenteaza