Bariera antideşeuri de pe Someş, în faza finală de recepție FOTO

Bariera antideşeuri de pe Someş, în faza finală de recepție FOTO
Sistemul de colectare plutitori amenajat de Primăria Cluj-Napoca pe râul Someș a intrat în faza finală de recepție.

"Stăvilarul special a fost amplasat în zona ștrandului Sun din cartierul Grigorescu pentru a colecta deșeurile plutitoare care vin din amonte, una dintre cele mai importante cauze ale poluării râului pe raza municipiului nostru. Sistemul de colectare de deșeuri plutitoare a fost supus unei etape de teste și îmbunătățiri, fiind o premieră în țara noastră.  Deșeurile astfel colectate sunt preluate periodic de primărie prin compania de salubritate. Amenajarea include iluminat cu panouri foto-voltaice și cameră de supraveghere alimentată de asemenea cu energie solară. Primăria Cluj-Napoca continuă să monitorizeze sistemul și colaborează în continuare cu Apele Române pentru a oferi clujenilor un mediu cât mai plăcut, un Someș cât mai curat", a scris primarul Clujului, Emil Boc, pe Facebook. 

În anul 2016, Primăria Cluj-Napoca şi Administraţia Bazinală a Apelor Someş-Tisa (ABAST) au încheiat un protocol de colaborare prin care municipalitatea se obliga să finanţeze proiectarea şi execuţia unui baraj de colectare a plutitorilor în amonte de podul de pe B-dul 1 Decembrie 1918. Lucrările au fost realizate de firma Rono Aqua Oradea.

282.483 lei este valoarea care conţine TVA a investiţiei din Grigorescu

În acelaşi timp, înţelegerea cu ABAST a fost ca şi comuna Floreşti să amenajeze două astfel de baraje, în aşa fel încât la Cluj să ajungă cât mai puţine deşeuri. „Noi nu le-am făcut pentru că avem probleme vizavi de proprietăţi. Nu putem face baraje dacă malurile nu sunt în domeniul public al comunei. Aşteptăm soluţii. Hidrolectrica ar trebui să facă un asemenea sistem la barajul din Floreşti. Ei oricum colectează o parte din gunoaie. Noi vom încerca să curăţăm malurile în zonele unde există persoane care poluează, e mai simplu aşa. Degeaba punem baraje dacă nu stârpim sursa deşeurilor", a spus directorul tehnic al Primăriei Floreşti, Florin Zanc.

VEZI ŞI Concursul pentru Someş s-a mutat la toamnă. Juraţi din Franţa, Spania, Austria şi Serbia

Comenteaza