Bene, regele păcălelilor. Tribunalul Cluj a spus NU blocului construit de firma familiei sale, dar asta nu-l opreşte

Bene, regele păcălelilor. Tribunalul Cluj a spus NU blocului construit de firma familiei sale, dar asta nu-l opreşte
Tribunalul Cluj a dat câştig de cauză asociaţiei de proprietari care a cerut oprirea lucrărilor de construire a blocului de locuinţe de pe aleea Marin Preda, ridicat la doar câţiva metri de o magistrală de gaz. Cu toate acestea, firma constructoare a găsit o metodă prin care să nu se supună sentinţei.

Imobilul din cartierul Bună Ziua este construit de Napocamin, firmă ce aparţine familiei controversatului om de afaceri clujean Ioan Bene, la final urmând să aibă demisol, parter, trei etaje şi mansardă. El a fost autorizat de primărie, dar nu şi de Transgaz, deoarece la doar şapte metri distanţă trece o magistrală de gaz metan. Ridicarea lui a atras şi indignarea locuitorilor din zonă, care au cerut în instanţă oprirea lucrărilor.

Miercuri, Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale a Tribunalului Cluj a decis suspendarea autorizaţiei de construire a blocului, emisă de Primăria Cluj-Napoca în decembrie 2011, şi întreruperea lucrărilor.

În soluţia pe scurt se arată că instanţa "respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active. Admite cererea. Dispune suspendarea AC 1413/2011 şi a lucrărilor de construire efectuate în baza autorizaţiei menţionate până la pronunţarea instanţei de fond asupra cererii în anularea autorizaţiei. Fără cheltuieli de judecată".

Decizia nu este însă definitivă, iar reprezentanţii Napocamin au posibilitatea să o atace cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare, tot la Tribunalul Cluj. În urma hotărârii luate lucrările ar fi trebuit sistate, însă nici vorbă de aşa ceva. După cum se poate observa din imaginile surprinse de un locatar al blocului învecinat în dimineaţa zilei de joi, 2 iulie, la o zi după pronunţarea instanţei, constructorii continuă să îşi vadă de treabă, nestingheriţi de acest impediment.

Încercând să-i contactăm pe reprezentanţii Napocamin pentru a obţine un punct de vedere asupra situaţiei curente, ne-am lovit de telefoane închise, la numărul afişat pe site-ul companiei nerăspunzând nimeni.  

UPDATE: Bene a schimbat beneficiarul construcţiei de pe Marin Preda, astfel încât decizia instanţei din 1 iulie să nu îi fie opozabilă. Pe panoul de şantier (foto 3) se poate vedea clar cum numele şi numărul de telefon al beneficiarului investiţiei a fost corectat. Prin acest subterfugiu, el construieşte în continuare.

În plus, potrivit unor surse ale ZIUA de CLUJ, asociaţia locatarilor din imobilul alăturat a făcut o sesizare la poliţia primăriei, pentru a se prezenta pe teren. Li s-a transmis, din partea inspectorului Ştefana Diaconescu, că situaţia este cunoscută de autorităţile locale şi că prezenţa lor în acest moment este inutilă.

Blocul familiei Bene, despre care ZIUA de CLUJ a scris în mai multe rânduri (AICI, AICI şi AICI), a fost verificat la sfârşitul lunii martie de Poliţia Locală, secţia de control urbanism, care a decis oprirea lucrărilor. Verificarea s-a întins pe parcursul mai multor zile şi a plecat de la o notificare a Transgaz, care a atras atenţia că blocul este la o distanţă prea mică de o conductă magistrală de gaz metan şi că există riscul unei explozii. De altfel, societatea de transport a gazului metan a cerut oprirea lucrărilor cu mult înainte de intervenţia Poliţiei Locale. Totuşi, ordinul dat nu a vizat această neregulă.

"Vineri s-a dat un ordin de încetare a lucrărilor pentru că nu s-a respectat planul fundaţiilor. Practic, constructorul nu a respectat proiectul. Acum trebuie să modifice proiectul, să îl aducă la avizat la primărie şi abia după aceea poate intra în legalitate", a spus, la momentul respectiv, Călin Cioban, funcţionar în departamentul de relaţii cu mass-media al Primăriei. Acesta a subliniat că Napocamin urmează să fie sancţionată pecuniar, însă cuantumul amenzii nu fusese stabilit.

Cu Transgaz, situaţia a rămas nemodificată. Blocul construit de Napocamin a primit un aviz condiţionat: ca să poată fi edificat, trebuie să fie mutată magistrala de la şapte metri de construcţie, unde se află acum, la peste 20 de metri. Prevederea apare într-un normativ de proiectare şi execuţie a conductelor de gaz metan a ANRE. Costul unei asemenea operaţiuni este însă piperat: sursele ZIUA de CLUJ susţin că se ridică la 75.000 de euro.

Napocamin a cumpărat terenurile pe care construieşte în prezent în noiembrie 2014. Fostul proprietar a încercat la rândul lui să ridice un imobil în zonă, dar a renunţat după ce a primit aviz nefavorabil de la Transgaz.

Comenteaza