Biserica Greco-Catolică negociază proiectul Spitalului Regional de Urgenţă

Biserica Greco-Catolică negociază proiectul Spitalului Regional de Urgenţă
Consiliul Judeţean devine proprietar cu acte în regulă pe tot terenul Unităţii Militare din Floreşti, pe care se va realiza unitatea medicală. O suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi trebuie, însă, cedată Bisericii Greco-Catolice.

Amplasamentul din Floreşti, pe care ar urma să se realizeze Spitalul Regional de Urgenţă, va fi întregit cu o suprafaţă de 8 hectare. În primăvară, Consiliul Judeţean a reuşit să preia de la armată cele 6 hectare de teren, iar acum, preşedintele Horea Uioreanu a anunţat că face demersuri pentru completarea amplasamentului cu până la 14 hectare.

Există totuşi şi un impediment în proiect. Uioreanu susţine că Biserica Greco-Catolică ar deţine titlu de proprietate pentru o parcelă de 4.000 de metri pătraţi. Ar urma ca administraţia judeţeană să ajungă la o înţelegere cu mai marii bisericii pentru a putea demara proiectul spitalului.

Aşa cum prevedea hotărârea de guvern, administraţia judeţeană va reuşi să intre în posesia întregului amplasament din incinta Unităţii Militare din Floreşti. "Am fost contactat de reprezentanţii armatei care mi-au spus că putem face demersuri pentru a semna pentru preluarea celei de-a doua suprafaţe de teren, de 8 hectare", a comentat preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu. În primăvară, fostul executiv a semnat procesul verbal pentru preluarea unei suparfeţe de 6 hectare şi urma ca, după ce armata finalizează procedura de mutare a depozitului de muniţie, să transfere şi cea de-a doua suprafaţă, de 8 hectare. "Avem o singură problemă, pentru că până la urmă se dovedeşte că, într-adevăr, Biserica Greco-Catolică deţine titlu de proprietate pentru o parcelă de 4.000 de metri pătraţi, care se află chiar în mijlocul terenului nostru. Acest lucru nu înseamnă însă că nu vom putea să mergem mai departe cu proiectul Spitalului Regional de Urgenţă", a spus Uioreanu.

El a precizat că s-a întâlnit deja cu episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu şi că acesta este dispus să colaboreze cu admininistraţia judeţeană. "Mi-a spus că acceptă orice schimb. Nu e cazul să stăm să pierdem timpul. Ne putem înţelege cu biserica. În cel mai rău caz, desprindem suprafaţa bisericii de amplasamentul nostru şi mergem mai departe cu proiectul spitalului", a spus Uiorenu. Următorul pas este acela de reactualizare a planurilor urbanistice. "Comandăm un plan urbanistic zonal şi un un plan urbanistic de detaliu, vedem ce şi cum putem amenaja amplasamentul, apoi actualizăm şi studiul de fezabilitate şi dăm drumul la proiect. Ideal ar fi să putem derula investiţia în parteneriat cu statul, însă nu este exclus nici parteneriatul cu un privat", a spus Uiorenu.

Proiectul privind construirea unui spital regional de urgenţă la Cluj datează din anul 2007 şi a venit din partea Ministerului Sănătăţii, fiind prins în planul naţional de investiţii. Din lipsă de fonduri, proiectul a stagnat ani la rând. Investiţia este evaluată la peste 130 de milioane de euro. Studiul de fezabilitate elaborat iniţial de Ministerul Sănătăţii necesită a fi reactualizat, ceea ce înseamnă că şi costurile estimative pentru acest obiectiv vor fi altele.

 

 

Comenteaza