Boc, întrebat de finalizarea centurii Clujului: "Lucrez de 4 ani la proiect în locul Guvernului. Dacă nu eram prim-ministru nu aveam nici Autostrada Transilvania, nici Vâlcele-Apahida"

Boc, întrebat de finalizarea centurii Clujului: "Lucrez de 4 ani la proiect în locul Guvernului. Dacă nu eram prim-ministru nu aveam nici Autostrada Transilvania, nici Vâlcele-Apahida"

Întrebat de termenul de finalizare a centurii Clujului, Emil Boc a spus că anul acesta se termină documentația și că anul viitor se va lansa licitația, dar a subliniat că centurile trebuie făcute de guverne, nu de primari.

Ușor iritat de întrebarea pusă la un post local de radio privind termenul de finalizare a Centurii Metropolitane a Clujului, edilul Emil Boc a ținut să explice că de acest proiect ar trebui să se ocupe Guvernul și nu primarul.

"Eu v-am spus, de patru ani lucrez la acest proiect în locul Guvernului României. Centurile ocolitoare le fac guvernele. Dacă nu eram prim-ministru nu aveam nici Autostrada Transilvania, nici Vâlcele-Apahida, nici prelungirea Bulevardului Muncii. Cât m-am chinuit atunci, un miliard de euro am investit din bani publici, nu numai la Cluj. (...) Am investit cei mai mulți bani din UE în perioada de criză. Am făcut și centura asta - Autostrada Transilvania - de 54 de km care ne-a scos traficul greu din Cluj sau centura Vâlcele-Apahida, ce eram fără ele astăzi? Centura asta de Sud tot Guvernul trebuie să o facă. Ei nu au început nimic pe vremea PSD-ului, măcar ne-au dat drepul nouă să facem documentația", a explicat Emil Boc, la Napoca FM.

Totuși, legat de proiectul centurii, primarul a spus că anul acesta se va termina documentația și că anul viitor se va lansa licitația, iar atunci când se va deschide finanțarea pentru programul de transporturi, administrația locală va acționa.

"Anul acesta va fi gata documentația, conform planurilor, și pentru metrou, și pentru centură. Anul viitor preconizăm că vom organiza licitația. Ne-au promis guvernanții că metroul este din planul de reziliență și avem 310 milioane de euro alocați, centurile ocolitoare le-au scos din planul de reziliență și le-au pus pe fondurile structurale. Acum stăm cu ochii pe butelie, pe Guvern, ca atunci când deschide finanțarea pentru programul de transporturi să fim prezenți", a mai spus Boc.

Boc subliniat, însă, că Centura Metropolitană va rezolva traficul din cartiere, dar nu și pe cel din zona centrală a orașului, pentru care soluția ar fi ca oamenii să lase mașinile și să folosească mai mult cu transportul în comun sau bicicletele.

"Centura nu va rezolva zona centrală, va rezolva partea de cartiere, de trafic ne necesar care vine în centrul orașului, dar ai nevoie de aer curat în zona centrală, fără aglomerația asta. Aici trebuie să se circule cu transportul în comun, bicicleta, astea sunt soluțiile pentru marile orașe, nu să circuli bară la bară cu mașini și cu fumul în nas", a precizat primarul.

Centura Metropolitană a Clujului ar urma să aibă 41,8 kilometri și va depăși suma 250 milioane de euro. Termenul de finalizare prevăzut pentru realizarea centurii este 2024.

Comenteaza