Boc nu glumește: 3,48 milioane pentru METROU! Care vor fi investițiile Clujului în 2018

Boc nu glumește: 3,48 milioane pentru METROU! Care vor fi investițiile Clujului în 2018
Primăria a pus deoparte bani pentru realizarea de documentații privind construirea centurii metropolitane și introducerea metroului.

Primăria a anunțat pe 13 pagini care sunt obiectivele de investiții pe anul 2018. Printre acestea se găsesc multe dintre țelurile enunțate de Emil Boc cu prilejul ieșirilor sale publice de la finalul anului trecut și de la începutul actualului. Bugetul de investiții al Clujului, dar și cel general, se află în faza de consultare publică.

399.482
de lei este bugetul de dezvoltare a Clujului pentru 2018. Acesta conține fonduri externe nerambursabile de peste 135 de milioane de lei. 2018 este la mijloc, între anii precedenți: nu atinge nici suma de 443,6 milioane de lei, rezervată investițiilor din 2017, cel mai bogat an al Clujului, dar întrece valoarea de 348 de milioane de lei, pe care municipalitatea a putut să o cheltuie în 2016. Nu uitați că, prin reducerea impozitului pe salariu, Primăria Cluj-Napoca pierde 28 de milioane de euro, conform calculelor primarului.

Din suma enunțată, peste 62.000 de lei sunt acordare unor lucrări care continuă din anii precedenți, peste 131.000 de lei se îndreaptă către lucrări noi, unele dintre ele multianuale, iar cea mai mare parte a banilor, peste 206.000 de lei, sunt rezervate achiziționării de bunuri și servicii.

135.717
lei din bugetul de investiții al Clujului pe anul 2018 sunt fonduri externe nerambursabile, de la Bruxelles, dar și elvețiene.

Haideți să vedem câteva dintre obiectivele de investiții cele mai interesante propuse de Primărie pentru 2018:

CENTURA. Primăria a bugetat cu 9,4 milioane de lei, din totalul estimat de 12 milioane, demersurile pentru începerea construirii centurii metropolitane. Banii sunt pregătiți pentru studiul de fezabilitate, studii urbanistice, geologice, topo, documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, proiect tehnic și detalii tehnice de execuție.

METROU. Emil Boc nu a glumit. 3,48 de milioane de lei de la bugetul Clujului sunt antamați pentru studiul de prefezabilitate și diverse alte studii privind introducerea metroului în oraș.

TROLEIBUZE ȘI TRAMVAIE. 23 de milioane de lei vor fi folosiți pentru cumpărarea de tramvaie, dintr-un total de 227 de milioane, toți bani europeni. Pentru troleibuze ar urma să se cheltuie 12 milioane dintr-un total de 116. Sunt 400.000 de lei prevăzuți și pentru înlocuirea rețelei de contact pentru troleibuze. Există și 500.000 pentru modernizarea depoului de tramvaie.

CREIC ȘI TEAM. Sume importante merg către terminarea proiectelor din Lomb, care ar trebui să fie finalizate în 2018. 2,7 milioane de lei primește CREIC, centrul de industrii creative, și 3,6 milioane merg către TEAM ZMC, centrul de sprijinire a afacerilor metropolitan. La aceste sume să mai punem 8,5 milioane de lei pentru consolidarea zonei cu alunecări de teren, 15 milioane de lei pentru consolidare cu piloni forați a accesului în Lomb, ca să vorbim doar de sumele cele mai mari care merg în zona aceasta. Și tot pentru Lomb există 18,4 milioane în proiectul de buget, care se referă însă la extinderea rețelelor de apă-canal. Aceste două proiecte vin din precedentul exercițiu financiar al Uniunii Europene și nu au putut fi terminate tocmai din cauza alunecărilor de teren, dar și a firmelor care au intrat în insolvență.

SEMAFOARE. Sunt 5 milioane prinse în proiectul de dezvoltare a sistemului de management al traficului, cu senzori care vor regla semafoarele. Sincronizarea semaforizării mai costă un milion de lei.

PARCĂRI. Parkingul de pe strada Primăverii 20 primește anul acesta 3 din cele 32,5 milioane necesare finalizării. 1,9 milioane de lei sunt puși deoparte pentru parkingul din Hasdeu, unde Primăria are un parteneriat cu UBB. În proiectul de buget mai apar nouă parkinguri, care au parte de sume (cvasi)întregi pentru planuri urbanistice zonale, studii de fezabilitate și proiect, dar de sume modeste pentru lucrări.

PODURI. Dacă vorbim despre poduri, cel de pe strada Porțelanului va primi 5 milioane de lei din totalul de 6,5, deci s-ar putea să îl vedem finalizat chiar în 2018, cel de pe strada Fabricii va avea la dispoziție jumătate din cele 30 de milioane, iar Garibaldi, 4 din 7,1 milioane. Pasajul Locomotivei are în buget 5 milioane de lei, dar costă în total 13,8 milioane de lei; să spunem că se bagă 3 milioane de lei pentru lifturi și scări în pasajul subteran de la gară. Nodul N, din Mănăștur, va beneficia în 2018 de 2,7 milioane de lei și ne așteptăm ca investiția să se finalizeze în 2019. Un milion de lei sunt destinați pentru documentația necesară pasajului care ar urma să fie construit peste sau pe sub sensul giratoriu din Mărăști, tot atât și pentru pasajul rutier peste linia ferată, în zona Tăietura Turcului, iar 500.000 pentru podul Răsăritului, care ar urma să lege zona gării de cea a fabricilor Unirea și Clujana.

AQUAPARK ȘI PATINOAR. Un pui de aquapark se naște ușor în Grigorescu. RADP va încasa 600.000 de lei de la municipalitate pentru a amenaja tobogane în interiorul ștrandului. Sunt prevăzuți bani și pentru studii și proiect care privesc patinoarul de lângă Cluj Arena. Lucrările efective, preconizate inițial a se încheia înainte de începerea iernii viitoare, vor beneficia de numai 100.000 de lei din necesarul de 1,7 milioane de lei. Deci puneți-vă patinele în cui.

SOMEȘ. 2 milioane de lei merg către studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al obiectivului Modernizarea malurilor Someșului, parte din premiul pe care l-au câștigat spaniolii care au avut cea mai bună soluție în cadrul concursului desfășurat anul trecut.

PIEȚE ȘI STRĂZI. 300.000 de lei, dintr-un total multianual de 15,7 milioane, sunt destinați reabilitărrii și extinderii pieței Lucian Blaga, străzii Napoca și străzii Emil Isac. La această sumă se mai adaugă 350.000 necesari pentru studiu de fezabilitate, documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie și proiect tehnic.

LOCUINȚE. În 2018 ar urma să se încheie lucrările la blocul pentru locuințe destinate închirierii de pe strada Sighișoarei. Se mișcă și un proiect dezgropat de municipalitate, construirea unui cartier de locuințe în Borhanci.

ȘCOLI. Mai multe școli primesc diverse sume de bani în 2018, pentru reabilitare/modernizare. Printre ele și cele două care au câștigat competiția de bugetare participativă, "Nicolae Titulescu" și "Ion Creangă„.

PRIMĂRIE. Municipalitatea a trecut în buget și bani pentru modernizarea propriilor clădiri, de pe strada Moților nr. 3-5-7 și din Piața Unirii nr. 1. Aproape trei milioane de lei ar urma să se cheltuie anul acesta, pentru expertize, documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, proiect și începerea lucrărilor, întrucât este vorba despre investiții multianuale.

Desigur, sunt multe alte obiective precizate în cele 13 pagini. Vă invităm să le descoperiți aici.

Comenteaza