Regulament pentru folosirea trotinetelor în Cluj. "Ele nu pot fi interzise, dar trebuie folosite în condiţiile legii"

Regulament pentru folosirea trotinetelor în Cluj. "Ele nu pot fi interzise, dar trebuie folosite în condiţiile legii"

Primarul municipiului Cluj-Napoca pledează pentru folosirea trotinetelor în oraş, în condiţiile legii. În viitor va exista şi un regulament care să reglementeze toate aspectele legate de folosirea acestui mijloc de transport alterntativ. 

"Noi îi lăsăm exact cum spune legea. În privinţa asta, a apărut în sfârşit legea. Ele nu pot fi oprite, pentru că sunt un mijloc european modern, nou, decent, alternativ la maşină şi nu trebuie interzise. Să fie foarte clar, ele fac parte din viaţa noastră, ne place sau nu ne place, dar totul în condiţiile legii şi cu asigurarea siguranţei şi securităţii, atât a pietoniloc, cât şi a celor care le utilizează.

Din perspectiva aceasta, poliţia face campanii de informare acum, atrăgând atenţia celor care utilizează: acestea sunt regulile, acestea sunt zonele prin care puteţi circula, pentru cei care nu respectă aplică şi sancţiunile aferente.

Ele vor fi ridicate dacă nu sunt parcate unde trebuie; proprietarii plătesc o taxă pentru utilizarea domeniului public. Vom avea un regulament, pe care îl vom supune dezbaterii publice, pentru a stabili numărul total de trotinete pe care îl vom avea în acest oraş. Private sau publice. Ele nu pot fi lăsate oriunde", a declarat Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Și municipalitatea clujeană are în plan implementarea un sistem de închiriat trotinete electrice, proiect câştigător în cadrul programului de bugetare participativă. "Noi vom vedea cât putem accepta în oraş. Specialiştii lucrează la asta. Mai sunt şi alţi operatori privaţi care vor să vină la Cluj, noi avem inclusiv un proiect european similar cu cel de bike sharing şi vom lua decizia potrivită", a mai spus Boc. 

Amintim că, în 11 august, poliţiştii din Cluj-Napoca au desfăşurat o acţiune în vederea prevenirii accidentelor rutiere, cu preponderență ale celor în care sunt implicaţi conducătorii de biciclete sau trotinete. Pentru nerespectarea normelor rutiere în vigoare, 11 conducători de trotinete şi 14 biciclişti au fost sancţionaţi contravenţional.

Compania Bolt a lansat la Cluj-Napoca serviciul de închiriat trotinete electrice. Trotinetele Bolt ating o viteză maximă de 25 km/h și pot merge până la 40 km cu un ciclu de încărcare. În septembrie 2019, şi Flow a intrat pe piața clujeană. Utilizatorii trebuie să își instaleze aplicația disponibilă pe IoS și pe Android.

Tariful este 2 lei pentru pornire și de 0,5 lei/minut. Vehiculul poate fi lăsat ulterior, după folosire, în una dintre stațiile de încărcare indicate pe hartă. Locațiile primelor trei stații din Cluj-Napoca sunt Bd. 21 Decembrie (The Office), str. G. Barițiu 1 (Banca Transilvania), Parcul Rozelor (Winners).

Comenteaza