Bocanci pentru armată marca Clujana. Nicoară, apel către Tudose pentru salvarea brandului clujean

Bocanci pentru armată marca Clujana. Nicoară, apel către Tudose pentru salvarea brandului clujean
Senatorul PNL de CLUJ Marius Nicoară a făcut mai multe demersuri către premierul Tudose şi către ministrul Apărării Mihai Fifor pentru salvarea unui brand de tradiţie al Clujului.

Nicoară a declarat că fabrica Clujana a lucrat în trecut şi pentru armata SUA şi ar putea să producă bocanci pentru armata sau jadarmeria din România.Senatorul liberal a adresat în acest sens interpelări către premier şi ministrul Apărării şi spune că fabrica are nevoie urgentă de comezi pentru a se salva de la faliment. Acesta a arătat că societatea Clujana are datorii foarte mari la bugetul de stat, de circa 11 milioane de lei, iar din luna mai 2017 nu a mai reuşit să achite eşalonarea de taxe către bugetul statului.Prim-vicepreşedintele PNL Cluj a mai spus că deocamdată nu a primit răspuns de la oficialii guvernamentali cu privire la solicitările sale. 

ZIUA de CLUJ scria, în iulie 2017, că una din variantele pentru depăşirea situaţiei financiare dificile ar fi mutarea companiei într-o altă locaţie şi vânzarea activelor pe care firma le are în Piaţa 1 Mai din Cluj-Napoca.

"Sunt la fel de preocupat şi eu de ce este acolo şi o să propun în curând consilierilor o hotărâre care să rezolve parţial problema. În acelaşi timp am discutat să se mute în noile spaţii din Parcul Industrial Tetarom I, în halele de acolo şi în clădirea pe care noi o să o dăm Tetarom în curând. Am propus asta pentru a scădea datoriile şi pentru a intra în linie dreaptă. A şi avut loc întâlnirea între Tetarom şi directorul de la Clujana şi au găsit soluţia pentru a se muta. Activele din Piaţa 1 Mai se vor valorifica de către CJ şi vom scădea şi din datorii, aceasta este ideea", declara Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. 

Fabrica a fost înfiinţată în anul 1911 de familia Renner, sub denumirea de „Fabrica de Piele Fraţii Renner & Co". După primul război mondial a devenit societate pe acţiuni, schimbându-şi denumirea în "Dermata" şi devenind cea mai mare fabrică de încălţăminte din România.

A fost confiscată de guvernul comunist în 1948 şi redenumită în "Fabrica de încălţăminte Janos Herbak", apoi "Fabrica de Pielărie şi încălţăminte Cluj", iar în final "SC Clujana SA". În 1948 a fost naţionalizată de guvernul comunist. În anii 80 fabrica ajunge cea mai mare de acest gen din estul Europei. Avea 8.000 de angajaţi, cu secţii proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălţăminte, şi articole din cauciuc.

Ca urmare a managementului neadecvat, după revoluţie fabrica decade, ajungând să fie declarată falimentară în 1999 şi închisă. La momentul respectiv, compania avea 2.816 de muncitori. În 2003, Guvernul a decis trecerea pachetului de acţiuni majoritar în proprietatea judeţului Cluj şi administrarea Consiliului Judeţean. 

 

Comenteaza