Clujana s-ar putea muta în Tetarom I

Clujana s-ar putea muta în Tetarom I
Această mutare şi vânzarea activelor din Piaţa 1 Mai ar trebui să ducă la stingerea datoriilor istorice ale producătorului de încălţăminte, care îi creează mari probleme în desfăşurarea activităţii curente.

Problema situaţiei financiare delicate a cunoscutei fabrici Clujana a fost dezbătut într-o conferinţă de presă susţinută de liderul consilierilor judeţeni ai PSD Cluj, Remus Lăpuşan.

"Clujana este una din puţinele societăţi comerciale care a rezistat de-a lungul timpului şi are o tradiţie serioasă. Aici am o nemulţumire legată de faptul că executivul Consiliului Judeţean (CA) Cluj nu a dorit să discutăm acest subiect în ultima perioadă mai ales că la începutul anului Consiliul de Administraţie (CA) de la Clujana a făcut câteva propuneri prin care consideră dânşii că pot să rezolve o parte din problemele financiare ale Clujanei.

Teoretic, în acest moment, firma, din punctul meu de vedere, este aproape blocată. Au datorii la bugetul de stat de aproximativ 12 milioane de lei, au avut o eşalonare care s-a pierdut. Datoria în urmă cu 3 săptămâni era de 9,5 milioane de lei să spunem.

Din cauza faptului că s-a pierdut eşalonarea respectivă, finanţele publice au calculat penalităţile, dobânzile şi au adus la zi această datorie care practic în 3 săptămâni a crescut cu 2,4 milioane de lei şi probabil că o să mai crească în perioada următoare pentru că vin contribuţiile aferente lunii iunie, care încă nu au fost calculate, din ceea ce am înţeles eu.

Asta înseamnă că se va ajunge undeva la datorii de 13 milioane de lei şi pur şi simplu, CJ, ca acţionar majoritar, trebuie să găsească o soluţie la problemele de acolo, pentru că cel puţin CA şi conducerea de acolo cred că este depăşită de evenimente", a declarat Lăpuşan.

Soluţia pentru redresarea Clujana ar trebui să vină de urgenţă de la CJ, proprietarul fabricii, susţine consilierul. "La începutul anului CA propunea ca o parte din imobilele care sunt în proprietatea societăţii să fie vândute pentru a plăti datoriile acestea istorice la Finanţe.

Există juridic soluţii pentru rezolvarea situaţiei dar trebuie să ne aplecăm asupra lor. Probabil că o discuţie cu Finanţele, o nouă reeşalonare sau alte mijloace prin care poţi să blochezi acele datorii ar trebui făcute.

Probabil că societatea ar fi capabilă să-şi ducă înainte activitatea curentă, dar din cauza acestor datorii foarte vechi activitatea este blocată. Trebuie ca CJ Cluj să decidă ce face, dar nu s-a discutat soluţia, de aceea suntem noi nemulţumiţi. CA de la Clujana a depus o cerere şi după aceea nu s-a mai întâmplat nimic ", a mai arătat  Lăpuşan.

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a spus că executivul instituţiei va merge în faţa consilierilor în perioada următoare cu mai multe propuneri concrete pentru ca societatea să depăşească impasul în care se află acum.

"Într-adevăr, situaţia la Clujana este delicată pentru că sunt datorii istorice pe care le-au rostogolit şi le-au adus din urmă. De altfel noi am discutat deja cu grupurile politice asta, subiectul nu este nou.

CA al Clujana a făcut câteva propuneri concrete privind valorificarea unor active pentru a putea să ajungă doar la plăţile curente şi să scape de o parte din datoriile vechi. În curând o să ne ducem în plen cu una din variantele acestea. Nu s-a mai discutat în ultima vreme pentru că cei de la Clujana au găsit o soluţie de eşalonare a plăţilor şi au intrat pe o linie de plutire.

Acum situaţia este mai complicată pentru că rostogolirea datoriilor îi pune în imposibilitatea să mai plătească şi va trebui găsită o altă formulă", a răspuns Alin Tişe la reproşurile făcute de liderul consilierilor judeţeni ai PSD.

Una din variantele pentru depăşirea situaţiei financiare dificile ar fi mutarea companiei într-o altă locaţie şi vânzarea activelor pe care firma le are în Piaţa 1 Mai din Cluj-Napoca. "Sunt la fel de preocupat şi eu de ce este acolo şi o să propun în curând consilierilor o hotărâre care să rezolve parţial problema. În acelaşi timp am discutat să se mute în noile spaţii din Parcul Industrial Tetarom I, în halele de acolo şi în clădirea pe care noi o să o dăm Tetarom în curând.

Am propus asta pentru a scădea datoriile şi pentru a intra în linie dreaptă. A şi avut loc întâlnirea între Tetarom şi directorul de la Clujana şi au găsit soluţia pentru a se muta. Activele din Piaţa 1 Mai se vor valorifica de către CJ şi vom scădea şi din datorii, aceasta este ideea", afirmă Tişe.

Comenteaza