Buget multianual şi partener privat pentru Centrul Cultural Transilvania

Buget multianual şi partener privat pentru Centrul Cultural Transilvania
Ansamblul cultural de cinci clădiri deservite de un parking subteran, plănuit pe B-dul 21 Decembrie 1989, este evaluat la 70 de milioane de euro, a confirmat pentru ZIUA de CLUJ arhitectul Viorel Hurduc, cel care coordonează echipa de proiectare.

Administraţia locală va căuta un partener privat pentru a demara proiectul Centrulului Cultural Transilvania. Proiectanţii de la Vaal Arhitectură vor preda primăriei studiul de fezabilitate săptămâna următoare. Primarul Emil Boc a afirmat că administraţia va concentra un buget multianual pentru a susţine proiectul şi că nu se pune problema să nu existe fonduri publice pentru susţinerea acestuia.

Studiul de fezabilitate pentru Centrul Cultural Transilvania (CCT) va fi predat Primăriei la începutul săptămânii următoare, spun proiectanţii de la Vaal Arhitectură, cei care se ocupă de contract. Arhitectul Viorel Hurduc, cel care coordonează echipa de proiectare, a declarat luni pentru ZIUA de CLUJ că până la finalul săptămânii va fi închis studiul de fezabilitate. Per total, investiţia de realizare a CCT se cifrează la 70 de milioane de euro. "Încă nu am valoarea pentru sala de concerte şi sediul Filarmonicii. Oricum există termene şi preţuri pentru fiecare componentă în parte a ansamblului", a explicat Hurduc. La prezentările publice, sala de concerte a fost evaluată de proiectanţi la aproximativ 15 milioane de euro.

Arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirică, a declarat că administraţia este curioasă în primul rând să vadă studiul de acustică şi caracteristicile sălii de concerte. "S-a făcut o colaborare cu Universitatea I. Mincu pentru că în România nu sunt specialişti care să facă studii de acustică. Ei sunt buni, însă suntem curioşi ce s-a reuşit", a menţionat Subţirică.

Edilul Emil Boc a declarat că, indiferent de valoarea investiţiei pentru Centrul Cultural Transilvania (CCT), care va include o sală de concerte şi un sediu nou pentru Filarmonica Transilvania susţinerea acesteia nu va ridica probleme Primăriei. Boc a declarat pentru REALITATEA FM Cluj că administraţia nu are datele oficiale şi studiul de fezabilitate, însă a explicat că investiţia va fi realizată în parteneriat public privat. Adică, după ce va obţine studiul de fezabilitate, cu paşii şi valorile investiţiei, administraţia va lansa licitaţia pentru a găsi un partener privat pentru realizarea parkingului subteran şi hotelului de la strada 21 Decembrie. În bugetul de anul acesta vor fi prevăzute fonduri pentru şantierul de la CCT şi, mai mult, Primăria va dezvolta un buget multianual pentru a susţine realizarea acestui ansamblu, dacă va fi nevoie. De asemenea, edilul a declarat la acelaşi post de radio că municipalitatea mai poate accesa şi un nou credit, dacă nu vor fi disponibile resurse publice, având în vedere că gradul de înadatorare a primăriei este mult sub limita legală.
2012 a început cu declaraţii publice ale oficialilor din administraţiei potrivit cărora la mijlocul anului vor fi lansate licitaţiile pentru demararea proiectului şi realizare în primă fază a parkingului şi a sălii de concerte pentru Filarmonica Transilvania. Noii oficiali, instalaţi după alegerile locale din iunie, au schimbat datele problemei: proiectul va fi predat în noiembrie pentru că perioada de şase luni de contract se referă doar la zilele lucrătoare. Direcţia de Urbanism a Primăriei a schimbat datele problemei în luna septembrie, când arhitectul şef al municipiului a explicat că administraţia va prelua documentaţia doar după ce aceasta va avea toate avizele legale. Proiectul tehnic este cel care urmează să stea la baza realizării caietelor de sarcini aferente licitaţiilor din cadrul proiectul CCT.

Pe parcela de 1,3 ha de pe Bd. 21 Decembrie, alocată viitorului centru cultural şi funcţiunilor conexe, au fost prevăzute cinci clădiri: sala mare de concerte (1.500 de locuri), sediul Filarmonicii, imobilul rezervat Academiei de Muzică Gheorghe Dima, imobilul pentru birouri sau hotel. În partea de nord a terenului va fi păstrată clădirea-monument istoric a vechii cazarme militare, care va fi restaurată. Din ansamblul propus, prioritatea anunţată de administraţie a fost amenajarea parkingului subteran prevăzut sub întreg ansamblul, iar în ceea ce priveşte clădirile, sediul Filarmonicii şi sala de concerte.

Proiectarea, 2,4 milioane de lei

VAAL Arhitectură, în asociere cu Popp şi Asociaţii, a câştigat pentru 2,4 milioane de lei proiectarea Centrului Cultural Transilvania la concursul de arhitectură organizat de primărie în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Transilvania.

 

Comenteaza