Bugetare participativă în Floreşti. Ce proiecte propun cetăţenii pentru cea mai mare comună din România

Bugetare participativă în Floreşti. Ce proiecte propun cetăţenii pentru cea mai mare comună din România

A început procesul de votare în cadrul procesului de bugetare participativă Floreşti 2018. Șapte proiecte depuse de cetăţeni au fost declarate eligibile de către comisia de evaluare din cadrul primăriei. Suma pusă la bătaie: 1 milion de lei. 

 

 

"La Floreşti implementăm bugetul participativ. Dincolo de vorbe, floreştenii au şansa să participe efectiv la dezvoltarea comunei cu proiecte constructive. Valoare buget: 1 milion lei. Proiectele câştigătoare vor fi stabilite în urma votului electronic al comunităţii. Evident, îmi doresc propuneri care să respecte stufoasa legislaţie în vigoare, să se bazeze pe realitate şi să fie implementabile", spunea primarul Floreştiului, Horia Şulea, în august. 

Proiectele supuse votului cetăţenilor sunt: 

eFloreşti

“Se doreşte a fi o platformă online, care aduce cetăţeanul mai aproape de administratia publică locală, uşurează interacţiunea între aceştia, creşte nivelul transparenţei, facilitează şi preia din atribuţiile funcţionarilor publici. Fiecare compartiment al primăriei va avea propria secţiune”.

Studiu de trafic

“Comuna Floreşti s-a dezvoltat în ritm alert în ultimii 12 ani, atât ca număr de locuinţe construite, cât şi ca număr de locuitori ce s-au mutat aici. Din păcate, această creştere nu s-a făcut sistematizat şi planificat. De aceea ne confruntăm cu problema traficului, ca acces către Cluj-Napoca, dar şi în interiorul comunei, în special în localitatea Floreşti. Este necesară efectuarea unui studiu de trafic pentru toate străzile din Floreşti, studiu care să stabilească problemele cu care ne confruntăm, să obţinem date exacte, în vederea elaborării unor modele de transport public şi privat, respectiv în vederea planificării urbanistice a noilor construcţii, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor”.

Suprailuminarea unei treceri de pietoni de pe str. Eroilor

“Prezentul proiect se dorește a fi o inițiativă cetățenească de creștere a siguranței pietonilor în zona unei treceri de pietoni de pe str. Eroilor. De asemenea, poziția trecerii de pietoni – aflată în imediata apropiere a unui centru comercial, a unor magazine de tip supermarket şi mai ales a unui magazin cu program non-stop - sugerează nevoia unui sistem de iluminat nocturn, dedicat siguranței pietonilor”.

Pasarela pietonală Floreşti – zona Metro

“Având în vedere faptul că porţiunea DN 1, care este situată pe raza unității administrativ-teritiale (UAT) Floreşti, este cel mai aglomerat sector rutier din România (tranzitat de 70.000 de autovehicule zilnic), atât circulaţia rutieră, cât şi cea pietonală au nevoie de măsuri active de sprijinire. În această ordine de idei, notorie fiind pasivitatea administratorului drumului, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), este de bun augur implicarea comunităţii prin implementarea proiectului de amplasare şi construire a unei pasarele pietonale moderne. Pasarela va fi amplasată şi construită doar pe terenul aflat în proprietatea UAT Florești, deci nu va fi nevoie de aportul celor de la CNAIR, care ar putea prelungi nejustificat implementarea proiectului”.

Depunerea și gestionarea sesizărilor online în mod transparent

“Aplicație online open source pentru:
- depunere sesizări în mod transparent, încărcare imagini, specificare locație
- discuție pe tema sesizării
- hartă interactivă a sesizărilor
- gruparea sesizărilor multiple pentru același subiect
- răspuns punctual cu modul și timpul estimat de soluționare din partea autorităților locale
- informare evoluție pentru o anumită sesizare din partea autorităților”

Sisteme de recunoaştere a numerelor de înmatriculare în vederea acordării de amenzi contravenţionale

“Traficul îngreunat pe direcţia Cluj – Floreşti, în orele de vârf şi nu numai, îndrumă unii participanţi la trafic la manevre interzise. Este vorba de virajul la stânga pe străzile Muncitorilor şi Poligonului, pe porţiune de drum cu linie dublă continuă şi chiar peste jaloanele instalate de Primăria Floreşti. O posibilă soluţie pentru sensibilizarea participanților la trafic constă în instalarea unui sistem de recunoaştere a numerelor de înmatriculare. Imaginile video însoţite de numerele de înmatriculare sunt transmise unui sistem de înregistrare instalat la primărie. În baza acestora se pot întocmi amenzi contravenţionale celor care au executat manevrele interzise. Camerele pot fi însoțite de panouri fotovoltaice pentru o abordare cât mai eco-friendly, iar transmisia către dispecerat se va realiza pe un link radio, similar cu sistemul existent de supraveghere video”.

Alee pietonală pentru agrement pe digul de la baraj

“Pe porțiunea de dig de la baraj spre Gilău, aproximativ 1 km, se poate amenaja o alee pietonală asfaltată cu o lățime de 4 m, cu băncuțe, felinare, coșuri de gunoi, arbuști ornamentali, pentru plimbare și relaxare”.

Proiectele pot fi votate până în data de 30 noiembrie, pe platforma online Bugetare Participativa Floreşti. Fiecare persoană înscrisă pe platformă va avea posibilitatea de a vota un singur proiect.

Al doilea an de bugetare participativă în Cluj-Napoca

Prima etapă de vot din cadrul procesului de bugetare participativă 2018 se află în plină desfăşurare şi pentru municipiul Cluj-Napoca. Din cele 164 de proiecte depuse de clujeni, 47 au fost declarate eligibile de către comisia tehnică de analiză din cadrul primăriei. VEZI PROIECTELE AICI! 

Aşadar, până în  21 octombrie, clujenii pot vota câte un proiect din cele șase domenii: 

- Alei, trotuare şi zone pietonale
- Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei
- Spații verzi și locuri de joacă
- Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public)
- Infrastructură educațională și culturală 
- Oraşul digital

În urma primei etape de vot se vor selecta 30 de proiecte. În perioada 29 octombrie - 18 noiembrie va avea loc etapa finală de vot. În 26 noiembrie vor fi afișate pe platforma www.bugetareparticipativa.ro cele mai votate 15 proiecte care vor fi implementate de către Primăria Cluj-Napoca începând cu 2019.

Proiectele declarate câştigătoare anul acesta vor fi cuprinse în bugetul pe 2019. Din cele 15 câștigătoare în 2017, un singur proiect este realizat în prezent, autobuzele școlare, alte două fiind în faza de execuție: toalete în oraș și clădiri "verzi" (deși acesta a fost ”pervertit” în poduri cu vegetație).

Comenteaza