Bugetul anului 2015, cu un “strop” mai mare faţă de anul precedent. Pe ce se duc banii

Bugetul anului 2015, cu un “strop” mai mare faţă de anul precedent. Pe ce se duc banii
În 2015, municipiul Cluj-Napoca are un buget cu doar şase milioane de euro mai mare decât cel de anul trecut. Investiţiile în infrastuctură rămân prioritare, iar pentru susţinerea proiectelor din cadrul Cluj - Capitală Europeană a Tineretului şi Cluj - Capitală Culturală Europeană 2021 suma alocată pentru activităţi culturale se dublează.

Printre marile proiecte planificate de municipalitate pentru anul 2015 se regăsesc lucrări îndrăzneţe de infrastructură, idei pentru valorificarea râului Someş, achiziţionarea de noi mijloace de transport în comun şi construirea unui nou cimitir.

În acest an, bugetul general pentru 2015 este de 1.181.270.000 lei, adică aproximativ 268 de milioane de euro. Bugetul de investiţii este de 458 de milioane de lei, sumă din care 270 de milioane de lei vor fi alocate pentru proiectele europene aflate în derulare, iar 188 de milioane vor merge pe proiectele europene viitoare. 55 de milioane de lei reprezintă cofinanţarea Primăriei Cluj-Napoca la proiectele europene.

"Prin acest buget ne propunem 4 elemente esenţiale: finalizarea proiectelor europene demarate, finalizarea proiectelor realizate din alte fonduri, demararea proiectelor noi multianuale şi susţinerea proiectelor din cadrul Cluj, Capitală Europeană a Tineretului şi Cluj Capitală Culturală Europeană 2021. Anul acesta am dublat suma alocată pentru activităţi culturale, faţă de anul trecut. În 2014 pentru astfel de activităţi am acordat 4,5 milioane de lei, iar anul acesta ne propunem să alocăm 9 milioane de lei", a precizat primarul Emil Boc.

An nou, proiecte noi

În ceea ce priveşte noile proiecte care vor fi începute în acest an, municipalitatea se concentrează pe decongestionarea traficului din oraş şi pentru noi proiecte de infrastructură. 

"Vor fi demarate procedurile pentru studiul de prefezabilitate pentru centura de sud a Clujului, care va porni din Mănăştur, va merge pe Calea Turzii şi până la Selgros, nodul Apahida-Vâlcele. Avem Planul Urbanistic General (PUG) aprobat, această centură trebuie făcută. Vom demara şi un studiu de circulaţie în municipiu care să ne dea şi alte soluţii punctuale în oraş pentru decongestionarea traficului. De altfel, cea mai presantă şi importantă problemă este şi devine aglomeraţia şi traficul din oraş. Am gândit un pachet de soluţii, de realizare a acestei centuri, studii de trafic, parkinguri subterane şi supraterane, dar şi alte soluţii", a menţionat Boc.

Totodată, municipalitatea urmăreşte încurajarea folosirii transportului în comun prin dezvoltarea parcului auto al Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca. După ce anul trect a achiziţionat 40 de autobuze din care doar şase au fost puse pe traseu, în 2015 primăria va achiziţiona 20 de troleibuze şi 10 autobuze electrice. Autorităţile plănuiesc amenajarea şi construirea unor parkinguri, a unor spaţii verzi, dar şi a unui cimitir, detalii regăsite şi în noul PUG.

Concurs de proiecte pentru amenajarea Someşului

Un alt punct major de interes este reprezentat de zona Someşului. Râul va fi reintegrat în municipiu prin potenţarea valorii pe care o are, iar după spusele autorităţilor urmează ca prin diferite proiecte zona să devină un punct de atracţie pentru clujeni. "În următoarea perioadă se vor face concursuri de soluţii pentru acest proiect, care poate fi finanţat din fonduri locale, naţionale sau europene, pentru că vrem ca oraşul să-şi reîntoarcă faţa spre Someş. Vom lua în considerare modernizarea a tot ceea ce înseamnă râul Someş, de la intrare până la ieşire din Cluj", a menţionat edilul.

Alte proiecte promise pentru 2015 constau în construirea unei baze sportive şi de agrement în cartierul Gheorgheni, modernizarea Pieţei Oser şi a ştrandului Sun, demararea lucrărilor de construcţie a unei noi creşe pe str. Donath, completarea monumentului Stâlpii Împuşcaţi cu un ecran care va reda imagini de la Revoluţia din 1989, lucrări de construire a podului Traian, construcţia de locuinţe sociale pe străzile Sigişoarei şi Ghimbeşului, construirea parkingurilor de cartier şi modernizarea cabinetelor medicale pentru elevi şi studenţi

Vechile proiecte prind contur: ticketing, Oraşul Comoară şi drumul spre Lomb

Nici vechile proiecte nu au fost date uitării. O parte din marile iniţiative anunţate anii trecuţi ar putea să vadă lumina zilei în 2015. Dintre proiectele europene aflate în derulare, municipalitatea promite că în acest an se vor încheia lucrări ca modernizarea tramei stradale de acces la zona industrială (15 străzi de-a lungul liniei de tramvai), refacerea infrastructurii Oraşului Comoară, construirea Centrului Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC), a Centrului de Sprijinire a Afacerilor Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprinderi (TEAM), realizarea sistemul de ticketing.

De asemenea, primăria vizează modernizarea şi echiparea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Clinic Municipal, modernizarea a trei centre de servicii sociale integrate, două pentru persoane vârstnice şi unul pentru copii - Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale Integrate Ţara Minunilor, Centrele Multifuncţionale de Servicii Sociale Integrate pentru Persoane Vârstnice nr. 1 şi 2, incluziunea grupurilor defavorizate prin crearea de locuri de muncă durabile în zona Pata Rât, reabilitarea termică a blocurilor, realizarea drumului de acces până la CREIC şi TEAM.

Alte proiecte - finanţate din banii locali

Reprezentanţii municipalităţii susţin că, pe lângă proiectele derulate pe bani europeni, Primăria Cluj-Napoca mai are în derulare şi alte proiecte finanţate din bugetul local: unificarea pasajelor şi modernizarea zonei gării, finalizarea parkingului Negoiu, modernizarea Cinematografului Dacia, finalizarea construcţiei creşei de pe str. Episcop Nicolae Ivan, finalizarea lucrărilor la străzi.

Beneficii pentru elevi, şomeri şi pensionari

Primăria Cluj-Napoca va continua în 2015 proiectele apreciate de clujeni în cursul anului trecut: gratuităţile pentru elevi, studenţi, pensionari şi şomeri, premierea tinerilor valoroşi, continuarea programului de acordare a ajutoarelor alimentare distribuite  pentru categoriile de persoane defavorizate din municipiu, care anul acesta se va numi "Alimente 2015", premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă şi a asociaţiilor de proprietari.

Comenteaza