Cartierul Tineretului, abandonat. În locul său apare un parc energetic

Cartierul Tineretului, abandonat. În locul său apare un parc energetic
Proiectul cartierului de 500 de milioane de euro a fost “tras pe dreapta”. Primăria a anunţat reorientarea parteneriatului cu Polus Real Estate de la imobiliare la energie “verde”.
Proiectul imobiliar cu 6.000 de locuinţe care urma să se realizeze pe Dealul Sfântu Gheorghe printr-o asociere între municipalitate şi partenerii privaţi de la Polus Real Estate nu mai este de actualitate, a anunţat ieri primarul Sorin Apostu.

Planurile, blocate după izbucnirea crizei financiare, vor fi înlocuite cu un nou proiect, pe un segment de business mai de actualitate: energia. Polus Real Estate a găsit partenerii privaţi interesaţi de o astfel de afacere la Cluj, iar dealul “pregătit” să primească locuinţe şi clădiri de servicii va fi ocupat de panouri fotovoltaice. Planurile au fost pregătite alături de specialiştii de la compania de consultanţă Colliers, care au ajuns la concluzia că, în actualul context economic, cea mai bună soluţie pentru terenul de 203 hectare recent introdus în intravilanul municipiului este transformarea acestuia în parc pentru producerea de energie. Primăria păstrează 5,1 ha din teren pentru realizarea celor 383 de locuinţe sociale iniţial prevăzute în proiect, urmând ca restul să fie dedicat parcului. Din suprafaţa disponibilă, 70% (142 ha) va fi efectiv ocupată de panourile fotovoltaice. Finanţarea ar urma să fie asigurată de un grup de investitori, parteneri ai Polus Real Estate, şi prezentat municipalităţii sub denumirea WWS Energy Development LLC.

După cum a explicat edilul Sorin Apostu, Polus Real Estate se obligă să furnizeze primăriei 30% din energia produsă, dar nu mai puţin de 3.550 megawaţi pe an, timp de 49 de ani. De asemenea, Polus s-a angajat să finalizeze parcul până la finalul anului viitor. “În urma somaţiei pe care am trimis-o celor de la Cartierul Tineretului, aceştia au venit cu propunerea de producere de energie verde. Noi am cerut să ni se ofere gratuit energie pentru a asigura iluminatul public din oraş, dar şi pentru alimentarea Spitalului Municipal Clujana. Am calculat că, după realizarea acestui proiect, vom avea economii de 2 milioane de euro pe an în ceea ce priveşte cheltuielile cu iluminatul. Acesta va fi cel mai mare parc fotovoltaic din ţară. Există foarte multe facilităţi pentru oraşele care se alimentează cu energie verde”, a declarat Apostu. Primăria a calculat că administraţia locală va putea asigura, din economia la factura de energie, finanţarea necesară realizării locuinţelor sociale în 3,8 ani, la o medie de 100 de locuinţe pe an. Noile planuri privind terenul municipiului urmează să intre în dezbaterea consiliului local chiar în următoarea şedinţă, programată pe 14 decembrie. În proiectul de hotărâre se arată că proiectul imobiliar pregătit pentru cele 203 ha nu se mai susţine în actualele condiţii de piaţă.

“Polus a investit câteva milioane de euro în proiect şi în lucrările de viabilizare a terenului demarate deja. În aceste condiţii, formula găsită poate să fie în avantajul ambelor părţi”, a mai subliniat primarul. Apostu a evitat să dezvăluie deocamdată numele companiilor sau ale investitorilor care vor asigura finanţarea proiectului. Nu a fost făcută publică nici valoarea acestuia. Edilul a spus, însă, că aceste date vor fi furnizate în următoarele săptămâni. Una dintre companiile interesate de noul proiect este EnergoBit, grup clujean activ în domeniul energiei, cu o serie de proiecte chiar pe segmentul energiei regenerabile. Mai mult, EnergoBit figura în lista de parteneri ai Cartierului Tineretului, ca executant al reţelei electrice.

“Suntem interesaţi de acest proiect. Este o idee care încearcă să găsească o utilitate unui proiect care la această oră cred că are puţine şanse de realizare, chestiune valabilă pentru ambele cartiere anunţate, Lomb şi Tineretului. Dorim să ne implicăm, dacă acest proiect se va realiza, este domeniul nostru. În ceea ce priveşte finanţarea, cred că vor fi multe companii interesate să se implice într-o astfel de investiţie. E în trendul general al industriei energetice. În 2010, o bună parte a investiţiilor străine au venit în acest sector al energiilor regenerabile”, a menţionat Pal Peter, vicepreşedintele grupului EnergoBit.

Luminiţa SILEA, Kristina REŞTEA
luminitasilea@ziuadecj.ro, kristinarestea@ziuadecj.ro

Comenteaza