Cât lemn se fură la Cluj

Cât lemn se fură la Cluj
În cadrul întâlnirii pe care ministrul Apelor, Pădurii şi Pisciculturii, Lucia Varga (foto), a avut-o cu primarii din judeţul Cluj s-au analizat atât prevederile noului Cod Silvic, cât şi măsurile de prevenţie în caz de inundaţii şi de secetă. Clujul se confruntă masiv cu tăieri ilegale de pădure.

Una din cauzele importante care conduce la secetă dar şi la alunecări de teren are legătură cu tăierea arborilor din păduri. "Situaţia controalelor efectuate în judeţul Cluj, în 2012, arată că s-au furat 26.070 de metri cubi de arbori. Concret, s-au furat 20.000 de fagi, material lemnos pentru construcţia a 500 de case. Este enorm, dacă se are în vedere că aici disuctăm numai de ceea ce s-a depistat prin controale. Cu siguranţă controalele nu rezolvă problema, pentru că în general se fură tot mai mult, şi atunci ar trebuie extinse măsurile de intervenţie, iar pedepsele ar trebui înăsprite", a comnetat Varga.

Ea a vorbit despre noile reglementări care vor fi aduse în noul Cod Silvic şi care vor fi dezbătute săptămâna viitoare în comisiile speciale ale Palamentului, înainte de a fi adoptate. La Cluj, Lucia Varga s-a întâlnit şi cu primarii pentru a analiza măsurile de prevenţie privind inundaţiile şi seceta. Aceasta le-a înmânat un manual privind modul şi metodele prin care ei pot interveni pentru a preîntâmpina pierderea de vieţi şi dezastrele naturale.

 

Etichete
Comenteaza