Câţi bugetari rămân fără loc de muncă

Câţi bugetari rămân fără loc de muncă
Ministerul Dezvoltării a decis să dea afară 6.000 de oameni, fără însă să stabilească pe ce criterii. Sentarorul de Cluj Alin Tişe acuză USL de epurare politică.

Atâta timp cât decizia privind restructurarea unor posturi din instituţii publice nu implică şi criteriile pe baza cărora vor fi selectaţi cei care vor rămâne fără locuri de muncă, se speculează că la mijloc nu poate fi vorba decât despre un act politic. Senatorul PDL Alin Tişe îi acuză pe USL-işti că au trecut la epurare, având în vedere că stă în mâna şefilor numiţi poltic să decidă pe cine păstrează în instituţii publice. 6.000 de oameni ar urma să fie trimil în şomaj, conform OUG 77 din 2013. Prima tranşă (4%) în august, iar cea de-a doua în septembrie. Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Mircea Jorj, spune că nu vor fi daţi afară decât 2.800 de oameni.

În Cluj şi în toată ţara se vor face disponiblizări masive începând din luna august, potrivit Odronanţei 77/2013, emisă la iniţiativa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Astfel, a anunţat senatorul Alin Tişe, ar urma să rămână fără un loc de muncă circa 6.000 de oameni. „Sunt vizate 10 instituţii publice: prefecturi şi deconcentrate. Practic, vor pleca acasă 8% dintre funcţionari. Iar ce este mai grav e faptul că oamenii aceştia vor fi îndepărtaţi după bunul plac al şefilor de la nivelul acestor instituţii. Majoritatea dintre aceşti şefi au fost numiţi pe considerente politice. Acestora li se dă acum posibilitatea să decidă, din pix, pe cine păstrează şi pe cine îndepărtează. Putem spune aşadar că vorbim despre o acţiune de epurare politică", a comentat senatorul Alin Tişe. Acesta a exmplificat că din Prefectura Cluj ar urma să fie trimişi în şomaj doi angajaţi, iar de la Paşapoarte şi Înmatriculări câte un angajat. „Iar procesul de disponibilizări va continua şi în septembrie. Pentru că s-a făcut o manevră, anunţându-se că ar urma să fie disponibilizaţi doar 4% de funcţionari, când, în realitate ar urma să plece 8%, pentru că în septembrie vor mai fi trimişi în şomaj încă 4%", a spus Tişe. În numele PDL, acesta a adăugat că cere oficial ca Guvernul să adopte de urgenţă criteriile după care să vor face aceste concedieri. „Nimeni nu se revoltă în nici un fel, deşi nicicând nu s-a mai pomenit un asemenea abuz. Cum să dai oameni afară fără să le spui acestora de ce li se întâmplă tocmai lor să rămână fără loc de muncă. Cerem ca în regim de urgenţă să se stabilească aceste criterii de disponibilizare", a spus Tişe.

Din partea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, vicepreşedintele Mircea Jorj (liderul PSD Cluj-Napoca) a justificat acestă Ordonanţă 77, invocând nevoia de restructurare a sistemului bugetar. El l-a contrazis însă pe Tişe, subliniind că nu vor fi daţi afară 6.000 de oameni, ci numai 2800. „Există o fundamentare a Ministerului Dezvoltării şi a Ministerului de Finanţe, în care se explică foarte clar de ce este nevoie să fie restructurate locurile din administraţia centrală. Pentru că vorbim strict despre administraţia centrală", a subliniat Jorj. Din administraţia centrală fac parte însă şi prefecturile şi instituţiile deconcentrate, care deservesc populaţia din teritoriu. Plus că, în afară de aceste insistuţii, ar urma să se realizeze disponibilizări şi în cadrul Ministerului de Finanţe. Nici despre această situaţie nu vorbeşte nimeni. Mircea Jorj afirmă că lucrurile nu sunt atât de grave, pentru că deşi vor pleca de la nivelul acestor instituţii 2.800 de oameni, vor fi înfiinţate la schimb, 1.800 de posturi în administraţiile locale (primării).

Comenteaza