Ce ne împiedică să ne recuperăm terenurile

Ce ne împiedică să ne recuperăm terenurile
Alocarea de puncte pentru proprietăţile care nu mai sunt disponibile, amânarea soluţionării revendicărilor până în 2017, dar şi directiva privind inventarierea tuturor terenurilor în termen de numai şase luni, sunt principalele probleme pe care le ridică noua lege a retrocedării şi care vor crea blocaje semnificative în procesul de restituire a imobilelor, a subliniat senatorul PDL, Alin Tişe.

Primăria Cluj Napoca, de pildă, ar avea nevoie de cel puţin trei ani să-şi rezolve fondul funciar, având în vedere situaţia juridică incertă a majorităţii imobilelor de pe raza municipiului. Această problemă este una generală, de altfel, a atras atenţia senatorul.

Noua Lege a Retrocedării, care a fost adoptată prin asumarea răspunderii guvernamentale, a fost atacată la Curtea Constituţională, de către parlamentarii PDL. Senatorul PDL de Cluj, Alin Tişe, a explicat că această lege nu face decât să încurajeze şi mai mult specula imobiliară, având în vedere că în loc să soluţioneze concret cererile de revendicare, alocă puncte pentru acele terenuri care în prezent nu mai sunt disponibile.

"Nicăieri nu s-a mai văzut aşa ceva. Ca în loc să-şi primeşti proprietatea pe care te-ai luptat să ţi-o recuperez, să-ţi fie atribuite, la schimb, puncte. Adică, dacă un cetăţean îşi revendică o moştenire, un teren, de pildă, dar nu mai poate să-l obţină pentru că pe acel teren s-a construit ceva, nu ştiu, un drum, o clădire, în loc să i se rezolve problema, noua lege spune că el trebuie să primească nişte puncte. Cu aceste puncte, ar trebui să intre în licitaţie, pentru a se bate cu alţi revendicatori, pentru o proprietate dintr-o altă localitate. Acum mie mi-e absolut imposibil să cred că oamenii de la ţară, de pildă, vor sta pe internet să urmărească unde se vor organiza licitaţii pentru a putea participa la o astfel de licitaţie. Pe de altă parte, este evident că un om din Ploscoş, dau un exmplu, care solicită un teren care valorează 15 puncte, nu are cum să se bată cu un alt proprietar din Cluj sau din Turda, care dispune de 20 sau de 30 de puncte. Şi atunci ce am făcut cu legea aceasta? Cum rezolvi problema oamenilor? Este evident că vom asita la un soi de cuponiadă. Cei mai mulţi proprietari vor accepta să-şi vândă aceste puncte, prin urmare, nu înţeleg cum va fi stopată specula imobiliară, pentru că nu e interzisă vânzarea acestor puncte", a arătat Tişe.

El a subliniat că nici prevedera privind amânarea soluţionării procedurilor de revendicare a imobilelor nu este o soluţie. "Au amânat tot până în 2017, adică până în momentul în care un alt Guvern va veni la putere, iar acest lucru mi se pare de neacceptat", a spus Tişe. O altă mare problemă pe care a semnalată-o senatorul se leagă de imposibilitatea autorităţilor locale de a-şi inventaria proprietăţile într-un interval de timp atât de scurt. "Guvernul a dat dispoziţie ca primăriile să-şi evalueze terenurile în şase luni. Nimeni nu va putea să facă asta atât de repede. Pentru că este o procedură extrem de complicată. Cluj-Napoca, de plidă, ar avea nevoie de minim trei ani pentru a-şi pune în ordine fondul funciar", a spus Tişe.

La Cluj-Napoca sunt foarte multe proprietăţi pentru care există titlu de propritate dar care nu au fost înregistrate la Oficiul de Cadastru, sau multe care au fost înregistrate la Cadastru, dar care nu au titlu de proprietate. Sunt multe proprietăţi implicate în tot soiul de litigii iar lista cu probleme ar putea continua. "Sunt motive strict obiective, iar cu acestea nu se confruntă doar municipalitatea clujeană, ci şi celelate primării din ţară. Aşa încât mi-e absolut impoisbil să cred că această problemă va putea fi soluţionată în numai şase luni", a avertizat Tişe. 

 

Comenteaza