Centrul ecologic de deşeuri, scos din nou la licitaţie. Când ar trebui să fie gata şi cât costă

Centrul ecologic de deşeuri, scos din nou la licitaţie. Când ar trebui să fie gata şi cât costă
Pornit în 2011 şi nefinalizat după cinci ani, proiectul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) a fost scos din nou la licitaţie de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.

Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice din România a acceptat, în 25 ianuarie, documentaţia de atribuire a contractului de lucrări vizând „Proiectarea şi execuţia CMID în judeţul Cluj", anunţul de participare aferent, publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), fiind validat în data de 28 ianuarie, informează forul judeţean.

Obiectul contractului constă în proiectarea şi execuţia celulei de depozitare şi a zonei administrative aferente CMID; finalizarea lucrărilor începute şi rămase de executat aferente proiectului de consolidare a zonei afectate de alunecări de teren la km 0+720 la CMID; elaborarea documentaţiilor necesare pentru lucrările de remediere ce se impun şi pentru cele necesare operării şi funcţionării instalaţiilor de sortare şi tratare a deşeurilor; remedierea, continuarea şi terminarea lucrărilor aferente zonei tehnice compuse din staţia de tratare mecano-biologică şi staţia de sortare; continuarea şi terminarea lucrărilor aferente drumului de acces la CMID.

Perioada de execuţie a lucrărilor şi de îndeplinire a contractului este de 18 luni, perioada de notificare a defecţiunilor fiind de 60 luni de la terminarea lucrărilor. Contractul de lucrări vizând proiectarea şi execuţia CMID, a cărui valoare estimată este de 123 de milioane de lei, va fi atribuit în urma desfăşurării unei licitaţii deschise, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 22 martie, dată la care va avea loc şi deschiderea ofertelor.

Proiectul CMID a primit acceptul Ministerului Fondurilor Europene şi Comisiei Europene să fie finanţat în continuare din fonduri europene şi după 31 decembrie 2015, chiar dacă a făcut parte dintr-o alocare aferentă exerciţiului financiar 2007-2013.

Potrivit echipei de management a CMID, pentru cele două părţi ale centrului, celula de depozitare şi zonă administrativă - FIDIC roşu şi zona tehnică - FIDIC galben, din valoarea totală a contractului a fost decontată, până la 8 decembrie 2014, suma de 61,1 milioane de lei.

Cine va plăti pentru lucrările neconforme executate? Cine sunt cei responsabili? Aceasta vor stabili cel mai probabil, procurorii DNA şi ai DLAF, pe masa cărora a ajuns o plângere penală legată de acest proiect, în ianuarie 2015.

Contractul de execuţie cu vechea asociere condusă iniţial de firma Confort Timişoara, care a intrat în insolvenţă, iar apoi de firma italiană Atzwanger, a fost reziliat de CJ în 2014, pe motiv că o mare parte a lucrărilor la celula de depozitare a deşeurilor sunt neconforme şi trebuie refăcute. În februarie 2013, asocierea care câştigase licitaţia a subcontractat lucrarea către o altă asociere de firme condusă de Napoca Construcţii, avându-l ca patron pe omul de afaceri Ioan Bene.

„Este un pas înainte pe care îl facem în direcţia finalizării acestui proiect de maximă importanţă pentru judeţ, urmând ca cele două părţi ale contractului de execuţie a CMID - FIDIC galben, finalizat în proporţie de peste 80%, respectiv FIDIC Roşu, să fie realizate împreună, de un singur constructor, pentru a grăbi şi a da astfel coerenţă acestui proiect mult aşteptat de clujeni.

Îmi doresc foarte mult ca agenţii economici care vor depune oferte să aibă cu adevărat dorinţa şi capacitatea de a îl implementa în condiţii optime, astfel încât, după semnarea contractului, lucrările să aibă ritmul accelerat pe care ni-l dorim, iar în cel mai scurt timp posibil să avem un sistem integrat al deşeurilor pe deplin funcţional.

În acest sens, fac un apel către potenţialii ofertanţi să viziteze amplasamentul CMID în scopul evaluării şi pregătirii unei oferte cât mai fundamentate tehnic şi conforme cu datele din teren", a declarat preşedintele CJ Cluj, Marius Mînzat.

„Contractele FIDIC sunt contracte standard în domeniul construcţiilor şi instalaţiilor, utilizate drept modele de referinţă pe plan internaţional. Astfel, contractul de „FIDIC roşu" reprezintă contractul de construire/execuţie utilizat pentru lucrări în care proiectarea este asigurată de către beneficiar. În ceea ce priveşte „FIDIC galben", acesta este un contract pentru echipamente şi proiectare-construire, în care proiectarea este asigurata de către antreprenor.

Comenteaza