Centrul Integrat de Transplant ar putea modifica zona Babeș - Hașdeu

Centrul Integrat de Transplant ar putea modifica zona Babeș - Hașdeu

Centrul de transplant care se va construi la Cluj-Napoca va avea 12 săli de operație și heliport, urmând să fie unicul centru medical de acest fel în România și în Europa de Sud-Est.

Amplasamentul Centrului Integrat de Transplant din Cluj este pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu nr. 6, pe un teren în suprafață totală de 74.134 mp. Proiectul va fi realizat de asocierea S.C. DICO şi ŢIGĂNAŞ birou de proiectare S.R.L- PINEARQ S.L.P, iar valoarea totală a investiției este estimată la aproximativ 50 de milioane de euro. 

Întrebat cum se vor rezolva unele reproșuri legate de proiect sau de amplasament - înghesuit între construcțiile de pe insula de pe strada Hașdeu sau obturat de biserica din curtea spitalului, președintele Consiliului Județean Cluj a afirmat că "există toată deschiderea să facem toate modificările aduse de specialiști".

"Au existat într-adevăr voci care au contestat parte din acest proiect sau chiar în totalitate. Suntem de acord și avem toată deschiderea să facem toate modificările semnalate, fie de Comisia de urbanism, fie de specialiștii din Primărie, cei care au avut obiecții. Nu insistăm în mod special ca acest corp de clădire să fie așa cum ni l-am imaginat noi. El poate fi îmbunătățit dacă Comisia consideră și acest lucru se va face până la faza de Hotărâre de Consiliu Local, dacă vor exista astfel de pretenții. Pentru noi e important să luăm banii europeni și să construim Centrul, unde chiar de mâine s-ar muta Institutul de Urologie, să facă transplant de rinichi. Sunt de acord că acolo unde sunt probleme, și ele există într-un oraș, trebuie să găsim soluțiile optime. Cu toții am fost de acord că avem nevoie de un centru nou - mulți se gândesc doar la rinichi, dar, în perspectivă, transplantul de plămâni și ficat va prinde tot mai mult contur, pentru că sunt puține centre în Europa care fac asta, dar există foarte multe cereri", a declarat Alin Tișe. 

Președintele Consiliului Județean Cluj a spus că, în vederea realizării proiectului, se vor face, dacă va fi nevoie, exproprieri sau extindere a străzii.

"Dacă soluția propusă de arhitecții îmbrățișează opinia Comisiei de Urbanism, vom face tot ce ni se cere. Dacă se consideră că urbanistic proiectul se îmbunătățește prin extinderi de străzi sau reducere de etaje sau orice altceva... chiar și heliportul se poate gândi într-o altă formă", a precizat Tișe.

Centrul de transplant va avea 277 paturi, din care 88 pentru transplant renal, 72 pentru transplantul de plămân, câte 36 de paturi pentru transplantul de cord și cel hepatic și 45 de paturi de ATI. Construcția ar urma să înceapă în 2022.

loading...
Comenteaza