Cine aduce Clujului titlul de Capitală Culturală Europeană

Cine aduce Clujului titlul de Capitală Culturală Europeană
De pe poziţia de ministru de Externe, Andrei Marga va putea face un lobby puternic pentru Cluj-Napoca, în demersul obţinerii titlului de Capitală Culturală Europeană, a arătat viceprimarul Laszlo Attila.

Contracandidatele Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2020 sunt municipiile Iaşi şi Timişoara. Viceprimarul Clujului, Laszlo Attila, a informat că toate cele trei oraşe s-au înscris oficial să facă lobby la Parlamentul European pentru acceptarea României în această competiţie. Iniţial se dorea atragerea fostului rector al Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga, în echipa care va reprezenta Clujul în demersul câştigării acestui titlu. Numirea lui Marga în fruntea Ministerului de Externe va ajuta însă şi mai mult Clujul, apreciază Laszlo. El a dezvăluit că în proiectul Clujului va fi cooptată şi echipa care a lucrat la strategia oraşului german Essen, cel care a deţinut titlul de Capitală Europeană Culturală în 2010.

Chiar dacă a fost exclus de pe lista de aleşi locali de către colegii din UDMR, actualul viceprimar Laszlo Attila a informat la REALITATEA FM Cluj că activitatea şi implicarea sa în problemele comunităţii clujene nu se vor sfârşi. Dimpotrivă, a dezvăluit el, după alegerile locale va avea un rol extrem de important în cel mai semnificativ proiect al oraşului, privind câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2020. "Tot ce s-a făcut până acum la nivel de primărie, în proiectul ce vizează câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană, a fost foarte bine. Pe viitor, va trebui să ne mişcăm mult mai bine, având în vedere că vom avea competitori serioşi, precum oraşul Timişoara, de pildă, care a reuşit să-l coopteze ca ambasador în acest demers pe Ioan Holender, fostul director al Operei de Stat din Viena", a afirmat Laszlo Attila.

Surse interne din primărie au subliniat că actualul preşedinte al Asociaţiei Cluj Capitală Culturală Europeană, Florin Moroşanu, se va retrage, iar locul său ar urma să fie ocupat de Laszlo Attila. "Pot să vă spun că avem planuri foarte mari cu acest proiect şi cred că sunt câteva avantaje care stau de partea noastră, a Clujului. Personal, mă voi ocupa activ ca strategia Clujului să fie cea mai puternică", a spus Laszlo. La propunerea profesorului universitar Vasile Puşcaş (fost negociator-şef pentru aderarea României la Uniunea Europeană), s-a decis cooptarea unor ambasadori internaţionali, care au legături cu Transilvania şi care ar putea face lobby pentru Cluj, desigur, sub atenta coordonare a unui bun strateg, a explicat Laszlo Attila. "Ne-am gândit că la nivel european şi nu numai avem foarte multe personalităţi marcante care provin din Cluj sau din alte zone ale Transilvaniei. Putem selecta câteva personalităţi care sunt interesate să se implice în acest proiect. Dorinţa noastră era ca toată această activitate de lobby să fie coordonată de profesorul universitar Andrei Marga. Dacă este să vorbim de relaţiile internaţionale, de imaginea şi de calibrul profesorului Andrei Marga, atunci cu siguranţă că nimeni altcineva nu-l poate egala. Era păcat să nu ne dorim să-l cooptăm în echipa noastră", a spus Laszlo.

Numai că Andrei Marga a fost propus ministru la Externe. Acest lucru, crede Laszlo, va fi mai util în strategia Clujului. "Sunt convins că domnul Marga va avea toată deschiderea şi tot interesul pentru a ajuta Clujul în acest demers din poziţia pe care o are în prezent", a spus Laszlo Attila. În prezent, România a anunţat Parlamentul European că intenţionează să se înscrie în cursa pentru desemnarea unui oraş capitală culturală europeană. "Oficial, suntem trei oraşe, Cluj, Timişoara şi Iaşi, care facem lobby pentru ca România să poată intra în această competiţie. Sunt convins că domnul Marga va avea un rol extrem de important în tot acest demers al ţării noastre. După ce România va fi desemnată oficial candidată, atunci va începe bătătlia între oraşele candidate pentru obţinerea titlului de capitală culturală. Avem timp să ne pregătim foarte bine şi cred că principalul element pe care îl putem exploata în strategia noastră rămâne multiculturalismul", a spus Laszlo. Tot el a dezvăluit că se fac demersuri pentru cooptarea în cadrul acestui proiect a echipei de manageri care au lucrat la proiectul oraşului german Essen. "Avem nevoie de o echipă exprimentată, iar în sensul acesta ne-am gândit să lucrăm cu cei din Essen, oraşul care a obţinut titlul de Capitală Culturală Europeană în 2010, alături de Pecs şi Istanbul", a conchis viceprimarul.

 

Comenteaza