Clujul vrea să obțină finanțare europeană pentru viitorul Centrul Integrat de Transplant

Clujul vrea să obțină finanțare europeană pentru viitorul Centrul Integrat de Transplant
| Foto: Consiliul Judeţean

Consiliul Județean Cluj vrea să finalizeze concursul de soluții pentru viitorul Centru de Transplant Integrat (CIT) până la sfârșitul acestui an.

”Acest CIT este primul de acest gen din țară și presupune accesul la servicii medicale preventive a persoanelor cu afecțiuni pulmonare, de inimă, ficat și de rinichi. Evident, va deservi populația din regiune, dar nu numai. Acest centru va pemite asigurarea unor standarde medicale deosebite, dar și dezvoltarea unei activități de cercetare, deci are două componente.

Va crește gradul de utilizare a resurselor de investigare și diagnostic, aspect foarte important. Într-un singur loc vom avea transplant de plămâni, inimă, ficat și rinichi. Valoarea contractului este de 130.000 de lei pentru concursul de soluții organizat în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România.

După ce vom parcurge acești pași, vom demara celelalte etape: studiu de fezabilitate, proiect tehnic, licitația pentru acest documente. În final vom încerca pe bani europeni să îl realizăm, mai ales că nu avem concurenți pe această linie a unui centru integrat multifuncțional de transplant.

Sperăm să putem să îi obținem finanțare integrală din bani europeni. În anul acesta vom finaliza concursul și pegătirea documentelor, iar anul viitor când se deschide axa de finanțare, 2021-2027, vom depune proiectul”, a precizat Alin Tișe la ZIUA LIVE. CIT va face parte din structura Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, iar investiția este estimată la 4,2 milioane de euro.

Comenteaza