Clădire de birouri inserată între case pe Traian Moșoiu. Zona e în restructurare urbană

Clădire de birouri inserată între case pe Traian Moșoiu. Zona e în restructurare urbană
Clădire de birouri inserată între case pe Traian Moșoiu. Zona e în restructurare urbană
Clădire de birouri inserată între case pe Traian Moșoiu. Zona e în restructurare urbană
Clădire de birouri inserată între case pe Traian Moșoiu. Zona e în restructurare urbană
Clădire de birouri inserată între case pe Traian Moșoiu. Zona e în restructurare urbană

O clădire de birouri va fi ridicată pe strada Moșoiu la numerele 66-68, într-o zonă de case, proiectul fiind avizat astăzi de Comisia de Urbanism.

Beneficiarul este firma Buildit reprezentată de Adrian-Ilie Buiga. Pe terenul de 1.445 de metri pătrați există două locuințe unifamiliale pe care beneficiarul vrea să le demoleze și să le înlocuiască cu un imobil cu regim de înălțime S+P+2E+1R cu funcțiunea de birouri cu spațiu comercial la parter. 

Accesul auto se realizează de pe str.G-ral Traian Moșoiu, printr-un gang de acces cu lățime de 4 m și înălțime liberă de 4,2 m. Prin proiect se propun 24 locuri de parcare pentru autovehicule și 23 locuri de parcare pentru biciclete aferente noii clădiri.
Iar accesul pietonal se va face de pe latura nordică a parcelei și prin curtea interioară a clădirii-latura estică a acesteia.

Proiectantul a revenit cu modificări la proiect în comisie, pentru că clădirea de biroruri, mult mai înaltă decât cele învecinate, este practic între două case și propune o schimbare a modului cum arată zona și evident nu prea este pe placul celor care dețin aici case unifamiliale. Aceasta deși corespunde indicilor urbanistici din regulament.

”Propunem această variantă 2 astfel încât să existe o abordare unitară și pentru proprietarul parcelei învecinate, pentru o posibilă viitoare construcție. Vecinul este chiar la notar pentru a semna o convenție de construire în ceea ce privește regimul de înălțime propus”, a precizat arhitectul Vlad Negru.

”Dacă obțineți această convenție și ne-o trimiteți până la finalul ședinței atunci se va aviza regimul de înălțime propus, dacă nu va fi 18 metri conform regulamentului”, a spus primarul Emil Boc.

Dacă pe unul dintre vecini beneficiarii au reușit să îl convingă cu promisiunea că dacă își dă acordul pe viitor va putea construi și el o clădire la fel de mare și de înaltă, nu la fel au stat lucrurile cu vecinul de pe cealaltă parte a clădirii. Acesta s-a opus vehement unei clădiri atât de înalte pe motive legate de însorire și nerespectare a intimității.

”E o problemă de însorire pentru noi, deci din ce am văzut pe planșe se propune o curte de lumină”, a spus Ligia Pascu.

”Curtea de lumină va fi ultimul nivel și etajul 2 parțial”, a explicat arhitectul Vlad Negru.

”Să fie inclusă această obligație în proiectul de HCL”, a completat primarul Emil Boc.

”Dar mai aveam și problema cu intimitatea locuinței si grădinii noastre, practic intimitate nu mai există cu o clădire vecină de 16 metri, ferestrele lor vor fi chiar înspre noi la numărul 70. Nu ar putea fi repoziționată clădirea și să fie cu calcan către noi. Distanța de 4,5 m nu ne asigură intimitatea, ne sufocăm”, a insistat Ligia Pascu.

”Noi am respectat înălțimea prevăzută de regulament, vorbim de o zonă de restructurare urbană, cum mai sunt și altele în oraș, și noi ne-am aliniat la reglementările privind reginul de înălțime. E clar că în viitor zona se va schimba, locuințele individuale vor dispărea”, a răspuns Vlad Negru.

”E corectă varianta proiectantului, iar fațada arată foarte bine și vă felicit și pentru parterul înalt, așa cum am mai avut discuții în această comisie”, a completat arhitectul Mihai Racu.

”Varianta proiectată este corectă în situația de față cu tot regretul pentru vecinii care se simt incomodați”, a spus și Ligia Subțirică.

Și ceilalți membri ai comisiei s-au arătat de acord cu proiectul, care a primit avizul pozitiv al comisiei.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza