Cluj Arena rămâne deocamdată la Consiliul Judeţean. Boc: "PSD a trimis stadionul în disoluţie"

Cluj Arena rămâne deocamdată la Consiliul Judeţean. Boc:
Promisiunile făcute atât de primarul Emil Boc cât şi de către preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, în ultima perioadă, privind trecerea noii arene a Clujului în proprietatea publică a municipiului, nu se concretizează.

Edilul Emil Boc a suplimentat ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de joi, 4 august 2016, cu un proiect de hotărâre privind trecerea stadionului din proprietatea judeţului în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, cu destinaţia de stadion municipal.

"În toate municipiile stadioanele sunt la oraş, la municipiul reşedinţă de judeţ. E o situaţie atipică la Cluj, unde aparţine Consiliului Judeţean. E firesc să revină la municipalitate, unde a mai fost până în 2002. Stadionul trece din proprietate publică în proprietate publică. Pentru a putea continua colaborarea cu CJ, este nevoie să facem acest demers, de a solicita preluaea stadionului. Şi Consiliul Judeţean trebuie să fie mulţumit. Noi vom avea cheltuieli suplimentare, dar trebuie să le asumăm", a spus primarul.

Trecerea Cluj Arena în proprietatea publică a municipiului înseamnă preluarea terenului şi a stadionului propriu zis, nu şi a societăţii administratoare - Cluj Arena SA - care o datorie de circa 12,4 milioane de lei către municipalitate, din cauza impozitului pe stadion şi teren, neplătit pe mai mulţi ani. În cazul în care stadionul ar trece în proprietatea publică a municipiului, nu ar mai trebui plătit acest impozit.

Obligaţiile faţă de bugetul local, potrivit unei informări a CJ Cluj din luna iunie 2016, constau în taxă clădiri şi taxă teren aferente anilor 2011-2015, în valoare de 8.871.036 lei, precum şi penalităţi de întârziere a acestora de 3.591.555 lei.

La solicitarea reprezentantului ALDE, Adrian Mureşan, Boc a venit cu precizări suplimentare. "Preluăm stadionul, nu socieatea. Nici datoriile. Nu vă imaginaţi că sportul face profit, e un obiectiv de utilitate publică. Dacă nu ar fi problema impozitului, societatea ar putea funcţiona fără probleme. Însă e imposibil să plătească acel impozit", a explicat Boc.

Consilierul local Radu Raţiu, care este directorul SC Cluj Arena SA, a fost invitat să creioneze situaţia economică a stadionului.

"Fără impozit şi amortizare, cheltuielile nu ar depăşi veniturile. Nu avem o echipă de fotbal care să îşi dispute meciurile aici, din păcate Universitatea nu s-a înscris nici in divizia C. Avem 22 de cluburi sportive, se ţin activităţi culturale, artistice, comerciale. Sunt aproximativ 1.000 de clujeni care fac sport acolo. Cred că putem să atragem mai multi clujeni, inclusiv elevi, care nu au infrastructură la şcolile lor", a spus Ratiu.

Pentru ca proiectul să fie aprobat, fiind vorba de un punct patrimonial, era necesar un vot de două treimi, adică o majoritate calificată. Din cei 23 de consilieri prezenţi la şedinţă, 18 au votat pentru, 2 nu au participat la vot fiind angajaţi ai societăţii care se ocupă de administrarea Cluj Arena - Radu Raţiu şi Rareş Ferdean, iar 4 reprezentanţi ai opoziţiei - PSD, UNPR şi ALDE - s-au abţinut de la vot. În consecinţă, proiectul nu a trecut.

Liderul opoziţiei, Dan Morar, a spus că este de acord cu preluarea Cluj Arena de către municipalitate, dar se abţine de la vot deoarece primarul Emil Boc a ales să prezinte proiectul doar în ultimul moment, fără a exista o dezbatere prealabilă.

Boc s-a arătat foarte afectat de situaţia creată şi a spus că cei care votează "pentru" sunt salvatorii Cluj Arena, iar cei care votează "împotrivă" sunt groparii stadionului. "PSD a trimis Cluj Arena în disoluţie", a spus acesta imediat ce a văzut rezultatul votului.

Printre "gropari" pot fi nominalizaţi şi trei reprezentanţi ai puterii, Florin Stamatian, Gabriela Moldovan şi Bashar Molhem, care au lipsit din diverse motive. Cu ei, proiectul ar fi trecut fără probleme. "Nu mi-am închipuit că s-ar putea opune cineva", s-a mirat Boc.

"Ori vom administra separat stadionul, ori împreună cu Sala Polivalentă. Vom face o analiză. Fiind amandouă la primărie, putem gândi proiecte comune. Avem un buget de 250.000.000 de euro, avem banii necesari pentru administrare", a punctat Emil Boc.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că este pregătit şi pentru eventualitatea în care trecerea stadionului în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca nu va fi aprobată.

În acest caz, două ar fi soluţiile la care poate recurge administraţia judeţeană. Prima ar fi externalizarea administrării arenei către o societate privată, iar judeţul ca proprietar ar urma să primească o redevenţă, iar cea de-a doua ar impune crearea unei direcţii în cadrul consiliului judeţean, care să se ocupe de acest obiectiv, cu toate cheltuielile aferente, salarii, utilităţi, etc., suportate din bugetul judeţului.

 

 

Comenteaza