Clujenii plătesc aproape un milion de euro pentru o neatenţie a consiliului judeţean. Am aflat cine e de vină: nimeni

Clujenii plătesc aproape un milion de euro pentru o neatenţie a consiliului judeţean. Am aflat cine e de vină: nimeni
Consiliul Judeţean (CJ) Cluj poartă discuţii în această perioadă cu Consiliul Concurenţei, pentru a primi un aviz care să permită alocarea a peste 11 milioane de lei din bugetul judeţului pentru salvarea de la insolvenţă a Cluj Arena SA.

Societatea Cluj Arena SA are drept acţionar Consiliul Judeţean Cluj, care deţine în proprietate şi stadionul pe care îl administrează respectiva societate.

Aşa cum se ştie, există un titlu executoriu al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca împotriva Cluj Arena SA, pentru recuperarea a circa 11 milioane de lei, impozit restant pe stadion şi penalităţi, după o decizie a Curţii de Conturi.

Directorul societăţii Cluj Arena SA, Radu Raţiu, a declarat pentru ZIUA de CLUJ, despre această datorie, că „debitul principal este undeva la 8,8 milioane de lei din care mai bine de jumătate este ca o sancţiune pentru că proprietarul ( n. red. - adică Consiliul Judeţean Cluj) nu şi-a evaluat în termen de trei ani clădirea".

CJ aruncă pisica în curtea subordonatei Cluj Arena SA


ZIUA de CLUJ a cerut Consiliului Judeţean Cluj să răspundă la câteva întrebări pentru a informa cititorii despre cine este responsabil pentru faptul că se vor plăti în plus oeste 4 milioane de lei, aproape un milion de euro, din banii contribuabililor.

„Despre ce sancţiune este vorba în acest caz, ce sumă a fost stabilită drept sancţiune, cine este responsabil din partea Consiliului Judeţean Cluj pentru că nu s-a făcut reevaluarea clădirii în termenul legal şi dacă împotriva celor responsabili s-a făcut vreun demers din partea instituţiei dumneavoastră?", au fost întrebările adresate de ZIUA de CLUJ forului judeţean. În răspunsul primit la redacţie, CJ dă vina pe Cluj Arena SA.

Prin adresa nr. 20853/07.11.2014, s-a solicitat Cluj Arena SA reevaluarea activelor fixe corporale care fac obiectul Contractului de asociere în participaţiune nr. 14618/1/10.10.2011, încheiat între judeţul Cluj şi Cluj Arena SA, deci inclusiv al imobilului Stadion Cluj Arena şi transmiterea rezultatelor reevaluării până cel târziu în data 10.01.2015 pentru a fi cuprinse în situaţiile financiare întocmite la sfârşitul exerciţiului financiar la data de 31.12.2014. (...) Până la data depunerii situaţiilor financiare pe anul 2014, instituţia noastră nu a primit raportul de reevaluare a imobilului Stadion Cluj Arena", a transmis forul judeţean.

Reprezentanţii CJ mai arată că, în această situaţie, judeţul Cluj a demarat o nouă procedură de achiziţie a serviciului de reevaluare doar pentru imobilul "Stadion Cluj Arena", dar din cauza termenelor care trebuie respectate într-o asemenea procedură, reevaluarea a fost înregistrată în evidenţa contabilă în anul 2015, conform reglementărilor contabile în vigoare.

„Referitor la obligaţia proprietarului de a realiza reevaluarea imobilului, menţionăm faptul că legislaţia în vigoare nu prevede acest lucru. Conform prevederilor legale, există obligativitatea reevaluării imobilelor cel puţin o dată la 3 ani, solicitarea instituţiei noastre către Cluj Arena SA de a realiza reevaluarea s-a datorat faptului că societatea are calitatea de asociat administrator în cadrul contractului de asociere în participaţiune şi Cluj Arena SA are obligaţia achitării taxei pe clădire conform prevederilor codului fiscal", se mai afirmă în răspunsul semnat de preşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat.

Reprezentanţii CJ Cluj susţin, de asemenea, că „referitor la suma reprezentând majorarea aplicată datorită nereevaluării imobilului în termen, menţionăm faptul că aceasta nu este cunoscută la nivelul Serviciului Financiar Contabil din cadrul Consiliului Judeţean Cluj".

Şeful stadionului se apără: suntem administratori, nu proprietari

Directorul Cluj Arena SA, Radu Raţiu, îşi menţine punctul de vedere că forul judeţean trebuia să facă reevaluarea clădirii, în calitate de proprietar.

Adresa care a fost trimisă către noi este o adresă făcută către toate instituţiile ce au ca şi acţionar consiliul judeţean. Însă, conform contractului de asociere în participaţiune, proprietarul stadionului este Consiliul Judeţean Cluj şi în calitate de proprietar avea obligaţia să facă reevaluarea clădirii", a afirmat pentru ZIUA de CLUJ Radu Raţiu, directorul Cluj Arena. Raţiu a spus că imediat după ce a primit solicitarea de a reevalua imobilul, l-a sunat pe şeful direcţiei juridice a CJ şi i-a spus că nu este atributul administratorului să facă acest demers.

Legislaţia fiscală în vigoare la acel moment prevedea aplicarea unei cote majorate de impozit pe clădirile care nu au fost evaluate cel puţin o dată la trei ani.

Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Cluj-Napoca, dacă judeţul va plăti debitul principal, de circa 8,8 milioane de lei, al acestei datorii, până la data de 31 martie 2016, va fi scutit de 73% din valoarea dobânzilor şi penalităţilor, din totalul acestora de aproximativ 3,5 milioane de lei. 

 

Comenteaza