Clujul, legat de Baciu printr-un parc tehnologic de 100 de hectare

Clujul, legat de Baciu printr-un parc tehnologic de 100 de hectare
Proiectul de extindere a parcului industrial Tetarom, situat pe strada Tăietura Turcului, ar putea fi prelungit până în comuna Baciu. Este vorba despre o suprafaţă de 100 de hectare care ar putea fi transformată într-un parc tehnologic.

Conducerea societăţii Tetarom aşteaptă aprobarea finanţării europene pentru extinderea parcului industrial de pe Tăietura Turcului, cu 12 hectare. Directorul societăţii, Viorel Găvrea, a subliniat că din noiembrie ar putea începe procedura de achiziţii pentru demararea lucrărilor de infrastructură. Un proiect şi mai provocator ar fi ca ulterior parcul să poată fi legat de comuna Baciu, prin interemediul unui amplasament de 100 de hectare, pe care s-ar putea dezvolta acel mult aşteptat parc tehnologic şi ştiinţific. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), care are terenul în administrare, ar putea fi cooptată într-un parteneriat, a informat Găvrea.

Clujul stă foarte prost la numărul de parcuri industriale, prin comparaţie cu multe alte oraşe din Europa, chiar şi cu alte judeţe din România. „Faţă de Cluj, care are trei parcuri industriale operaţionale, judeţul Prahova, de pildă, are 49 de parcuri cu titlu, din care operaţionale sunt 30. Şi toate acestea sunt parcuri industriale publice. Ele acoperă, practic, jumătate din locurile de muncă în judeţul Prahova. La Cluj-Napoca autorităţile se tem încă să-şi asume decizii ferme pentru a dezvoltarea unor noi astfel de parcuri", a arătat directorul Tetarom Cluj, Viorel Găvrea, la REALITATEA FM Cluj. El a explicat că legislaţia care vizează domeniul parcurilor industriale şi tehnologice în România este mult prea complexă şi că în sensul acesta a propus deja o serie de reglementări. „În timp ce Ungaria are 200 de parcuri industriale în sistemul public, în România avem doar câteva zeci de astfel de obiective. Această diferenţă spune multe", a subliniat Găvrea. El a precizat că se aşteaptă ca proiectele pe care le-a propus la nivelul Consiliului Judeţean (instituţie care deţine cel mai mare număr de acţiuni în societatea Tetarom) să fie continuate.

„A fost depus şi proiectul pentru aprobarea finanţării europene, în vederea extinderii parcului industrial situat pe Tăietura Turcului. Titlul de parc pe acest amplasament vizează o suprafaţă de 32 de hectare, însă avem infrastructură funcţională doar pe o suprafaţă de 20 de hectare. Prin intermediul acestei finanţări, de circa 15 milioane de euro, vom crea utilităţi şi pe suprafaţa rămasă, de 12 hectare. De asemenea, vom construi şi patru corpuri de clădire pentru dezvoltarea unor incubatoare de afaceri", a spus Găvrea. Şi mai provocator este planul conducerii Tetarom de a se extinde mai departe, spre vest, urmând să se lege de comuna Baciu. „Se poate construi un drum spre calea ferată, unde avem un teren generos de circa 100 de hectare. Pe acest amplasament se poate realiza acel parc tehnologic şi ştiinţific, care a tot fost vehiculat şi în campania electorală. În acest fel s-ar dezvolta economic şi comuna Baciu, de care ar urma, oricum, să fim legaţi", a comentat Găvrea.

Terenul de 100 de hectare se află în proprietatea statutului, USAMV fiind administrator. „USAMV şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest ne-ar putea deveni parteneri, împreună şi cu autorităţile locale, desigur. Amplasamentul se află în intravilanul oraşului, prin urmare îndeplineşte toate condiţiile pentru a putea găzdui un parc tehnologic. Am putea dezvolta aici la Cluj cel mai ambiţios proiect, pentru că până în prezent România nu are astfel de parcuri tehnologice", a afirmat Găvrea. Consiliul Judeţean a anunţat că este deschis la dezvoltarea unui parc tehnologic şi ştiinţific.

 

Comenteaza