Clujul va primi anul viitor aproape dublul sumei din 2013

Clujul va primi anul viitor aproape dublul sumei din 2013
Cu zece milioane de euro va finanţa, anul viitor, bugetul naţional, 11 proiecte ale Clujului. Grosul va merge, însă, la „centura de diamant".

Zece milioane de euro, aproape dublu faţă de banii alocaţi în 2013, dar nici un proiect nou şi nici un ban pentru Spitalul Regional de Urgenţă, cum promisese preşedintele Consiliului Judeţean Horea Uioreanu, sau pentru pista aeroportului, cum se angajase, chiar pe aeroport, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu - acesta este ajutorul financiar de la buget pentru proiectele de investiţii ale Clujului.

43.455.000 de lei, adică aproximativ 9,8 milioane de euro, sunt banii pe care guvernul îi va aloca anul viitor pentru proiectele de investiţii ale clujenilor. Comparativ cu suma alocată în proiectul de buget pe 2013, la acelaşi capitol, de 23.600.000 de lei, banii alocaţi pentru 2014 reprezintă o creştere de 84%. Dacă aceasta e vestea bună, veştile proaste ar fi că anul viitor nu va mai demara nici un proiect nou şi, în continuare, Spitalul Regional de Urgenţă şi pista aeroportului nu-şi găsesc loc în bugetul naţional. Iar, dacă menţionăm faptul că 74% din bani, adică 32.108.000 lei vor fi folosiţi la achitarea unei părţi din datoriile acumulate la controversata centură Vâlcele-Apahida, parcă nici cuantumul banilor pe care guvernul îi va investi anul viitor în Cluj nu mai reprezintă tocmai un motiv de bucurie.

După centura de Est, cel mai „procopsit" proiect clujean va fi extinderea sediului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj, pentru care guvernul va aloca 5.100.000 de lei. Pragul milioanului de lei mai este depăşit doar de sediul Inspectoratului Şcolar Municipal - 2.000.000 de lei, căminul studenţesc de 480 de locuri al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) şi extinderea Institutului Oncologic, câte 1.000.000 de lei. 997.000 de lei vor fi alocaţi proiectului de regularizare a scurgerilor pe versanţi şi prevenirea alunecărilor în bazinul hidrografic Someşul Mic, sub-bazinul hidrografic Valea Inucului. 600.000 de lei vor fi alocaţi sediului Judecătoriei Gherla, 500.000 de lei, extinderii Casei Corpului Didactic (CCD), în vreme ce de câte 50.000 de lei vor beneficia biblioteca USAMV, extinderea şi mansardarea căminului Academiei de Muzică şi spaţiile de învăţământ ale Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF).


Pe lângă cele două proiecte majore menţionate mai sus, care nici măcar nu şi-au găsit loc în proiectul de buget, alte patru proiecte încheiate fizic, dar cu datorii, sau aflate încă în derulare, au poziţii în proiectul de buget, dar nu vor primi nici un leu anul viitor. Este vorba de centura de Nord-Est, sediul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, extinderea bazei diactice şi de agrement de la Mărişel a Universităţii Tehnice şi sala de sport multifuncţională a CSŞ „Viitorul". În schimb cinci proiecte se vor încheia, din punct de vedere financiar, anul viitor: regularizările de pe Valea Inucului, biblioteca USAMV, căminul Academiei de Muzică, spaţiile UMF şi extinderea CCD. Dacă la aceşti bani alocaţi pe proiecte concrete se adaugă cele 49.400.000 de lei care vor veni ca sume defalcate din TVA pentru drumuri judeţene şi comunale şi pentru echilibrarea bugetelor, se ajunge la un total de 20,9 milioane de euro, bani care vor fi investiţi de la buget, în judeţul Cluj, în 2014.

Mai există alte trei proiecte de pe urma cărora judeţul Cluj va avea beneficii directe sau indirecte. Categoric, cel mai important este Autostrada Transilvania, căreia i-au fost alocaţi 256.522.000 de lei, dar aceştia vor merge în judeţul Bihor, pentru tronsonul Suplacu de Barcău-Borş. Ceva mai mulţi bani, 290.822.000 de lei vor fi investiţi în fostul drum expres, transformat în autostradă, Turda-Sebeş. În fine, Regionala CFR Cluj va primi 3.000.000 de lei pentru reabilitări de poduri, podeţe şi tuneluri de cale ferată, dar banii aceştia vor fi dispersaţi în şase judeţe, câte gestionează Regionala CFR Cluj.

Comenteaza