Confirmat: Podul Traian nu va fi gata la timp. Ce se întâmplă cu lucrările din Piaţa Unirii

Confirmat: Podul Traian nu va fi gata la timp. Ce se întâmplă cu lucrările din Piaţa Unirii
Informaţia vă lucrările la Podul Traian nu se vor finaliza până la 1 iunie a fost confirmată de viceprimarul Dan Tarcea.

ZIUA de CLUJ scria, săptămâna trecută, că lucrările la Podul Traian sunt în întârziere (AICI). Acestea urmau să fie finalizate la 1 iunie.

Placa de beton se uscă în 28 de zile

"După ultimele discuţii, constructorul ne-a asigurat că lucrările se vor finaliza în luna iunie. Dar nu la 1. Trebuie turnată placa de beton peste predale, iar aceasta are nevoie de 28 de zile să se usuce. Este un pod pe care va circula şi trafic greu, mijloace de transport în comun, iar dacă îi dăm drumul mai repede riscăm ca betonul să crape şi în 2-3 ani să fin obligaţi să intervenim din nou. Vrem să avem un pod solid, care să dureze 100 de ani, şi nu merită pentru două săptămâni să îi percilităm durabilitatea. Placa de beton ar urma să fie turnată la sfârşitul acestei săptămâni: este vorba despre 180 de metri cubi de beton. Apoi se va realiza partea de hidroizolaţie, de turnare a covorului asfaltic şi relocarea unor utilităţi", a explicat Tarcea, la Realitatea FM.

Municipalitatea a dat ordinul de începere a lucrărilor la podul Traian la 1 iulie anul trecut, încercând să profite cât mai mult de perioada vacanţei de vară. Până la urmă, şantierul a fost organizat abia începând cu 22 august 2016, la final de vacanţă. Termenul de execuţie anunţat de municipalitate a fost şase luni, perioadă la care se adaugă pauza de iarnă de 90 de zile. Astfel, totul trebuia să fie încheiat înainte de 30 mai.

Licitaţia pentru construirea podului a fost câştigată de societatea Diferit SRL, care a propus o ofertă financiară de 6,5 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Podul va avea patru benzi de circulație, fiecare de câte 3,5 m, două piste de biciclete, a câte 1,6 m, și două trotuare cu lăţimea variabilă, între 2,25 şi 3,5 m. Proiectul tehnic a fost realizat de societatea Expert Proiect 2002.

Piaţa Unirii se finalizează, dar nu complet

Latura vestică a Pieţei Unirii urma să fie finalizată până la Zilele Clujului, programate începând cu 25 mai. Dan Tarcea spune că lucrările vor fi terminate, dar nu complet.

„Pentru 21 mai era anunţat termenul de finalizare. Am avut nişte chestiuni neprevăzute, s-au descoperit vestigii arheologice şi a durat o lună până am obţinut avizele de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice de la Bucureşti. Timp de o lună nu s-a putut lucra. Pe cealaltă parte, constructorii sunt în avans, mai rămâne nefinalizată partea de la intrarea în biserică. În cel mai rău caz, de Zilele Clujului nu va fi gata zona de la intrarea în biserică. Dar după ultimele discuţii cu constructorii, e posibil ca şi partea respectivă să fie totuşi terminată. Constructorii s-au mişcat foarte bine, îi felicit, au făcut un lucru de bună calitate. Sunt plantaţi şi copaci, cu diametrul de cel puţin 34 de milimetri la tulpină, două rânduri", a declarat viceprimarul.

Proiectul de pietonalizare a Pieţei Unirii a fost gândit de arhitecţii de la Planwerk şi este realizat în etape. Prima a fost marcată de modernizarea laturii nordice a Bulevardului Eroilor, respectiv a zonei din jurul bisericii Sf. Mihail. Actualele lucrări, începute anul trecut cu laturile sudică şi estică, sunt realizate de societatea ARL SRL. Primăria a cerut expres ca latura vestică să fie terminată până la Zilele Clujului.

 

Comenteaza