Consiliul Județean Cluj, credit de 200 milioane de lei. Tișe: "Banii merg exclusiv pe cofinanțarea proiectelor europene"

Consiliul Județean Cluj, credit de 200 milioane de lei. Tișe: "Banii merg exclusiv pe cofinanțarea proiectelor europene"
Alin Tişe | Foto: facebook.com/AlinTise

Proiectul privind contractarea unui credit de maxim 200 milioane de lei pentru următorii 15 ani a fost aprobat de Consiliul Județean Cluj. Banii vor fi folosiți exclusiv la cofinanțarea proiectelor pe fonduri europene, a arătat Alin Tișe.

"Consiliul Județean Cluj derulează în prezent proiecte europene de aproximativ 250 de milioane de euro, iar pentru aceste proiecte are nevoie de confinanțare, îndeosebi este de 1-1,9% din totalul investiției. O parte vine de la guvern și mare parte, din bani europeni. Pentru a cofinanța aceste proiecte, având în vedere cheltuielile uriașe pe care le are consiliul județean în prezent pe asistența socială și pe celelalte servicii pe care le avem în gestiune, am convenit că pentru aceste cofinanțări și pentru a nu pune în pericol derularea acestor proiecte, să facem un împrumut, de fapt continuarea unui împrumut pe care l-am avut și care nu s-a cheltuit în totalitate, de 200 de milioane de lei, pentru a cofinanța proiectele din fonduri europene și pentru a duce în trei ani aceste cofinanțări, respectiv pentru a implementa aceste proiecte. Cele 200 de milioane de euro merg exclusiv pe cofinanțarea proiectelor europene, care se referă la infrastructura în spitale, școli și drumuri", a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Consiliul Județean are în desfășurare proiecte din fonduri europene în valoare de 250 de milioane de euro, la care contribuie cu până la 2% din valoarea investiției. Pe lângă acestea, Comania de Apă Someș desfășoară un proiect, tot cu bani europeni, de extindere a rețelei de apă și canalizare la nivelul întregului județ, în valoare de 350 milioane de euro. Astfel, județul Cluj este campion național în ceea ce privește atragerea de fonduri europene.

"Anul trecut, Comisia Europeană a afișat o statistică în care noi (Consiliul Județean Cluj) eram pe primul loc la atracția de fonduri europene, îndeosebit în infrastructura rutieră și în spitale. Suma este de 250 de milioane de euro, iar la această sumă noi trebuie să asigurăm o cofinanțare consistentă. În același timp, noi trebuie să continuăm și investițiile din bugetul propriu, pe tot ce înseamnă școli speciale, spitale. Consiliul Județean a finalizat în sfârșit primul spital construit în România de la zero, spitalul de la Borșa. Zilele trecute a făcut recepția. Este un exemplu în care toți banii au venit din bugetul propriu. Cu alte cuvinte, avem investiții directe din bugetul propriu, iar pentru a cofinanța aceste proiecte europene suntem nevoiți să apelăm la acest credit, inclusiv la confinanțarea proiectelor pe care le derulează Compania de Apă, pentru proiectul de extindere a rețelei de apă și canalizare de 350 de milioane de euro, unde, dacă va fi nevoie, va trebui să garantăm noi un posibil credit sau de a asigura din acest credit cofinanțarea", a mai arătat Tișe.

Consiliul Județean Cluj a mai contractat un împrumut în 2016, de la CEC Bank, cu o perioadă de tragere de 3 ani, suma maximă care putea fi folosită ridicându-se la 225.000.000 de lei. Din acești bani au fost cheltuiți efectiv  60.045.245,33 lei, după cum urmează:  28.197.538,67 lei - Proiect Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj, 26.395.296,73 lei – Modernizare drumuri județene și 5.452.409,93 lei – Stabilizare versant Extindere Parc Industrial TETAROM I.

”Perioada de tragere din credit stabilită în contract a fost de 3 ani (2017-2019), instituția noastră a solicitat CEC Bank S.A. acordul pentru modificarea perioadei de tragere a facilității de credit, însă răspunsul băncii nu a fost unul favorabil”, se arată în referatul de specialitate.

Pe ce lucrări va merge viitorul credit

Principalele proiecte care vor fi finanțate prin noul împrumut sunt:  fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj, circa 98 de milioane de lei, lucrări la drumuri județene, peste 40 de milioane de lei, restaurarea Castelului Banffy din Răscruci, peste 15 milioane de lei, lucrări de modernizare la mai multe școli și licee din subordinea Consiliului Județean Cluj, circa 16 milioane de lei, construirea sediului Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, peste 16 milioane de lei și investiții de peste 10 milioane de lei la Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.

Comenteaza