Contre în CJ Cluj pe tema amânării ratelor la creditul luat de aeroport

Contre în CJ Cluj pe tema amânării ratelor la creditul luat de aeroport

Consilierii județeni au intrat într-o adevărată polemică la ședința de astăzi referitor la creditul luat în 2014 de aeroport, pentru care conducerea aerogării dorește amânarea plății ratelor în contextul pandemiei.

Subiectul nu era pe ordinea de zi a ședinței, dar discuția a fost deschisă de consilierul PSD Vasile Sălătioan: ”Aș dori, domnule președinte, să mă lămuriți referitor la adresa de la aeroport prin care ni se cere să fim de acord cu amânare ratelor la creditul luat de ei. Mă așteptam, sincer, să văd un proiect pe ordinea de zi prin care să răspundem solicitărilor celor de la aeroport. Aș vrea să știu dacă va fi o ședința extraordinară, dacă vom răspunde sau nu vom răspunde solicitărilor lor”.

Răspunsul a venit de la preşedintele Alin Tişe: ”Eu nu am văzut o asemenea adresă din partea lor, ci doar în presă am văzut această solicitarea lor. Dar tot în presă am văzut că aeroportul susține că are resurse să plătească ratele. E un credit mic, 1 milion de euro. Tot ce pot spune e că, dacă vom avea o astfel de adresă, o vom analiza la următoarea ședință”.

Alin Tişe a adăugat că instituția a răspuns la o altă adresă a aeroportului, prin care se solicita CJ Cluj să plătească cofinanțarea de 2% pentru unele proiecte europene câștigate de aeroport, cofinanțare care se ridică la circa 1,6 milioane de lei pentru echipamente de securitate.

”Referitor la această solicitare le-am comunicat că, în momentul în care s-a votat prin hotărâre de consiliu pentru acele proiecte, noi le-am atras atenția că nu avem bani la bugetul consiliului județean și trebuie să acopere din bugetul lor partea de cofinațare și ei s-au angajat atunci că plătesc această cofinanțare. Acum vin și ne cer să plătim noi", a precizat preşedintele CJ Cluj.

"Referitor la amânarea ratelor, dacă eu voi considera oportun, voi promova un proiect, dacă eu nu voi considera oportun, pot și consilierii care doresc să promoveze un asemenea proiect. Eu sunt de părere că, dacă ai banii, e bine să plătești, nu te încărca cu ratele pe 9 luni”, a adăugat Alin Tişe.

”Acum există acest cadru legal care le permite să ceară această amânare, dar există și un termen, până în 15 mai, așa că sper să le dăm un răspuns până atunci”, a insistat Vasile Sălătioan.

”În primul rând, aeroportul trebuie să ne spună dacă are sau nu bani pentru aceste rate. Să ne spună, nu ne ajunge bugetul să plătim acei 2% sau ratele și avem nevoie de ajutorul Consiliului Județean”, a răspuns preşedintele CJ.

”Eu cred că trebuie să privim global, România trece printr-o situație dificilă și nu e normal ca o societate din subordinea noastră să nu facă plăți în sistemul bancar dacă are banii, avem obligația ca banii să circule în economie. Dacă sunt banii, nu trebuie să îi ținem, mi se pare o prostie. Iar dacă aeroportul nu are bani, să ne spună”, a reacționat și consilierul Ioan Haiduc (PNL).

Creditul, luat acum 6 ani pentru noua pistă

Creditul de 45 de milioane de lei a fost accesat în 2014, pe o perioadă de 20 de ani, în vederea achitării lucrărilor executate la pista de 2.200 de metri, etapa I a pistei de 3.500 de metri. Aeroportul Cluj are de plătit în acest an rate în valoare de 3,5 milioane de lei, 380.000 lei lunar.

Directorul aeroportului, David Ciceo, declara săptămâna trecută în cadrul unei conferințe de presă că solicitarea de amânare a ratelor este doar o măsură de prudență.

“Noi nu suntem în incapacitate de plată, avem o situaţie financiară stabilă, este doar o măsură de prudenţă şi am dorit, ca toate firmele, să mutăm o parte din cash pentru anul viitor, când traficul va creşte şi să păstrăm locurile de muncă. Singurul scop al Aeroportului Cluj a fost de a beneficia de facilitățile fiscale puse la dispoziție de către stat”, a spus Ciceo.

Comenteaza