Criza gunoaielor. Se închide şi rampa temporară de la Pata Rât. Cât timp rămânem cu deşeurile neridicate

Criza gunoaielor. Se închide şi rampa temporară de la Pata Rât. Cât timp rămânem cu deşeurile neridicate
Prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan, a convocat de la ora 14:00 o şedinţă cu primarul Emil Boc, cu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, şi cu reprezentanţii Gărzii de Mediu pentru a discuta despre situaţia creată.

 

Prefectul a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că reprezentanţii societăţii Salprest Rampă au notificat că, începând de miercuri, ora 18:00, rampa provizorie va fi închisă pentru că s-a depăşit capacitatea de depozitare.

Situaţia este una complicată, în condiţiile în care pe vechea rampă de la Pata Rât nu mai pot fi depozitate deşeuri iar Centrul Ecologic de Deşeuri din comuna Feleacu nu va fi gata decât anul viitor.

Vuşcan spune că trebuie identificată foarte repede o soluţie de deblocare a crizei. „Ar fi varianta să se autorizeze o rampă temporară până se finalizează Centrul de Deşeuri sau să ducem gunoaiele pe alte rampe autorizate, din alte judeţe, dar asta ar implica costuri suplimentare", a declarat prefectul.

Această groapă temporară a fost identificată în februarie, iar autorităţile sperau ca aici să se poată depozita deşeuri până în jurul datei de 15 iulie, dar ea a ajuns la capacitatea maximă de stocare mult mai repede.

UPDATE

După câteva ore de discuţii, reprezentanţii administraţiei publice locale clujene au primit asigurări din partea celor de la Salprest, că rampa de gunoi temporară de la Pata Rât va fi închisă doar 24 de ore, de miercuri, ora 18:00, până joi, ora 18:00. Prefectul a declarat că reprezentanţii Salprest Rampă au nevoie de acest interval de timp pentru a transporta o parte din deşeuri spre platforme din alte judeţe şi a face astfel loc pentru alte cantităţi.

Prefectul a informat că Salprest Rampă va face aceste transporturi pe cheltuiala sa, în condiţiile în care a majorat taxa de depozitare a deşeurilor pentru cei doi operatori care lucrează în municipiu, Rosal şi Brantner.

ZIUA de CLUJ l-a întrebat pe reprezentantul guvernului în judeţ dacă ar putea creşte astfel şi taxele de colectare a gunoiului către populaţie. „Noi sperăm să nu majoreze taxele şi să accepte un câştig ceva mai mic", a afirmat prefectul.

Reprezentanţii celor două companii nu au putut fi contactaţi pentru a informa publicul despre intenţiile pe care le au legat de preţul pentru ridicarea gunoaielor. Vuşcan a mai declarat că judeţul şi reşedinţa acestuia nu mai pot sta la mâna unui singur operator pentru depozitarea deşeurilor şi că în acest moment se caută soluţii alternative.

Două dintre variante ar fi depozitul de deşeuri toxice de la Moldoveneşti, care a cerut Agenţiei de Protecţie a Mediului autorizarea şi pentru deşeuri menajere şi deschiderea acelei rampe temporare din comună, pentru care se poartă de câteva luni discuţii, fără nici un rezultat, între Consiliul Judeţean Cluj şi Primăria Feleacu.

Comenteaza