Cu ce se mai laudă politicienii. Peste două milioane de lei din banii noştri s-au dus la gunoi

Cu ce se mai laudă politicienii. Peste două milioane de lei din banii noştri s-au dus la gunoi
Senatorul PSD Alexandru Cordoş a anunţat triumfător, marţi, printr-un comunicat de presă că „Spitalul regional de urgenţă Cluj a rămas un proiect important şi se află pe agenda Guvernului pentru anul 2015". Construcţia Spitalului de Urgenţă Cluj a început în urmă cu 20 de ani, dar clădirea este o ruină. De atunci şi până acum s-au cheltuit doar bani şi s-a făcut scandal, în plan politic. Ultima sumă, 1,3 milioane de lei pentru un proiect care nu mai e valabil şi trebuie aruncat la gunoi.

Potrivit documentului, concluzia că spitalul este un obiectiv prioritar a fost trasă în urma interpelării adresate ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, de către senatorul clujean al PSD.

Ministerului Sănătății susţine că, în cadrul acordului de parteneriat pentru perioada 2014-2020, la secțiunea obiectivele infrastructurii de sănătate și sociale cuprinse în cadrul Obiectivului Tematic 9 - Promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei, figurează construirea Spitatul Regional de Urgență Cluj, având în vedere starea actuală a imobilelor în care își desfășoară activitatea spitalului județean de urgență.

Proiectul se află pe lista priorităților pentru anul 2015, urmând să fie realizate noile studii de fezabilitate prin intermediul proiectului" Reforma Sistemului Sanitar - îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar. Personal, voi continua să militez pentru dezvoltarea infrastructurii din domeniul sănătății, astfel încât să avem servicii medicale de calitate și un acces liber la sănătate. " a declarat senatorul Alexandru Cordoș

În acelaşi răspuns al ministrului Sănătăţii se mai afirmă că "indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional de Urgenţă Cluj au fost aprobaţi prin hotărârea de Guvern nr. 564 din 28.05.2008, pentru amplasamentul din Apahida" şi că "studiile necesare construirii unui spital regional de urgenţă (studiu de prefezabilitate şi studiu de fezabilitate, conform legislaţiei în vigoare, referitoare la obiectivele de interes public) - conform contractului de realizare a acestora ( încheiat în urma unei proceduri de licitaţie publică organizată de Ministerul Sănătăţii, în anul 2006) au fost în valoare de 1.350 mii lei, sumă achitată de Ministerul Sănătăţii."

Cu alte cuvinte, cei 1,3 milioane de lei au fost aruncaţi pe apa sâmbetei, pe un studiu de fezabilitate care acum trebuie refăcut.

Între timp, proiectul a fost mutat în Floreşti, dar momentul începerii efective a construcţiei este încă departe, deşi toţi politicienii, indiferent de culoarea politică, au promis în campaniile electorale din ultimii ani că va fi un proiect prioritar pentru ei.

La fel spun şi acum. Dar despre cine răspunde pentru banii aruncaţi în vânt nu zice nimeni nimic.

Să nu uităm că la cele 1,3 milioane se mai adaugă circa un milion de lei cheltuiţi pe actuala ruină din capătul cartierului Mănăştur, de la Colina, care trebuia să devină Spitalul de Urgenţă Cluj. Construcţia a fost începută în anul 1995 de Ministerul Sănătăţii şi abandonată peste un an, după ce fusese realizată în proporţie de aproape 40 la sută.

După 20 de ani, clădirea este tot o ruină, a fost pasată de mai multe ori între autorităţi şi i s-au căutat diverse destinaţii, fără succes însă, iar terenul de sub construcţie este revendicat.

"Telenovela" Spitalului Regional de Urgenţă Cluj a ajuns astfel la "venerabila" vârstă de 20 de ani, cu câteva milioane de lei cheltuiţi aiurea dar fără să se facă nimic trainic, iar cetăţenii din Cluj şi din regiune, au ajuns să sufere, de multe ori la propriu, din cauza lipsei acestui obiectiv.

Comenteaza