Video Cum va arăta noul Parc Est. Proiectul, inspirat de Vasile Mitrea - arhitect care a realizat un plan încă din '80

Noul Parc Est a fost prezentat în cadrul celei mai noi dezbateri publice organizate de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

Metapolis Architects + Atelier Mass + Studio de Peisaj Ana Horhat sunt câștigătorii concursului internaţional de soluţii pentru amenajarea Parcului Est - 6,2 milioane de lei (contract de proiectare). Arhitecţii sunt clujeni (cu un colaborator din Belgia, iar această echipă a câştigat şi concursul de soluţii pentru reamenajarea şi modernizarea Cetăţuii) și joi, 11 noiembrie 2021, au prezentat proiectul pentru cel mai important parc al Clujului. 

Primarul Emil Boc a promis că, până în primăvară, se vor monta bariere în toate zonele de acces în viitorul parc, pentru a nu se mai permite depozitări de gunoaie. În prezent Primăria se ocupă de cadastrarea părții publice din viitorul parc, urmând ca după ce proiectanții termină studiile, administrația locală să se ocupe și de exproprierea restului de teren.

"Este poate cel mai important proiect verde din istoria Clujului. Acum suntem la etapa de pregătire a proiectului. SF-ul este pregătit pentru aprilie 2022, după care trecem la exproprieri și apoi la punerea în practictă. Vom îmbina biodiversitatea cu facilitățile sportive și vom păstra ecosistemul de acolo. Lucrăm la punerea de bariere la intrările din ambele capete. Până la final de decembrie vom avea cadastrarea făcută", a declarat edilul. 

Zona care poarta deja denumirea de Parcul Est are o suprafață de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a Regiei Autonome a Domeniului Public și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Noua amenajare va trebui să asigure conservarea habitatului sălbatic, dezvoltat spontan, al zonei. Totodată, se dorește amenajarea unui parc care să îndeplinească funcțiunile obișnuite pentru acest fel de spații publice și care sa reactiveze social și funcțional zona prin atractivitatea peisajeră a cadrelor create. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est va urma să devină un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei estice a municipiului.

Conform prezentării CIIC, cel mai mare parc al Clujului va cuprinde o zonă și mai mare - peste 52 de hectare și un studiu urbanistic pe 68,8 hectare. Noul proiect a pornit de la cel al arhitectului Vasile Mitrea și cuprinde atât amenajări sportive, în prelungirea bazei sportive Gheorgheni, dar și o zonă naturală, cu stufăriș, plus valea Becașului. În plus, în zona blocurile din cartierul Între Lacuri, vor fi propuse trei parkinguri supraterane cu peste 400 de locuri. De asemenea, nu se va permite navigarea cu bărci pe lacul 3, însă se poate folosi pentru caiace sau chiar înot. La toate punctele de acces vor fi amenajate și parcări.

Dorit de activişti încă din 2013, propus în primul proces de bugetare participativă

Parcul Est a fost propus de specialiști și societatea civilă încă din 2013 şi este proiect câştigător în cadrul programului de bugetare participativă 2017. Arhitectul Vasile Mitrea, artizanul cartierelor orașului şi unul din cei mai apreciaţi specialişti în urbanism, dezvăluie, pentru ZIUA de CLUJ, că proiectul Parcului Est datează încă din anii ‘60, când arhitecta Natalia Helgiu propune Parcul Tineretului, prevăzut cu spații destinate agrementului, cât și pentru activități sportive, dar nerealizat niciodatăMai multe detalii, AICI! 

Istoria Parcului Est! Proiectul datează încă din anii ‘60, iar în anii '80 se întindea pe 110 ha, cu pistă de canotaj, ștrand și legătură spre Băile Someșeni

 

Fără aquapark

În acest parc a fost propusă şi realizarea primului aquapark din oraş, însă cetăţenii au convins municipalitatea să renunţe la această idee. În consecinţă, aquapark-ul se va face în Cluj, dar nu pe această locație. “Avem în analiză alte trei zone din municipiu, astfel încât să lansăm în dezbatere publică un proiect care să mulțumească pe toată lumea”, a declarat primarul Emil Boc.

În perioada 2019-2021, dezbaterile organizate sub cupola CIIC au făcut parte din proiectul „Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC”, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA), Axa prioritară 2 Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente.

Comenteaza