Cum văd clujenii dezvoltarea Clujului turistic

Cum văd clujenii dezvoltarea Clujului turistic
După o alee a celebrităţilor şi un parc tematic - România în miniatură, clujenii vin şi cu alte idei care să dezvolte potenţialul turistic al Clujului. Propunerile sunt înscrise în programul de Bugetare participativă derulat de municipalitate. Finanţare de 2 milioane de eruo.

Cetăţuia, simbol al Clujului - 7.500 euro 

Timotei Virgil Câmpean propune un proiect ce vizează o îmbunătăţire a panoramei Clujului de pe Cetăţuie. "Dorim să reprimim vederea spre splendinda panorama, respectând şi acordând naturii locul cuvenit. Astfel pentru fiecare 1 copac extras, alţi 2 să fie plantaţi în locul lui într-un loc cu multă nevoie de un plămân proaspat. 2 la 1 pentru Cetăţuie - Clujenii îşi amintesc cu nostalgie, răsăriturile privind întreg oraşul sau nopţile târzii petrecute alături de prieteni la Monumentul Eroii Neamului şi îşi redoresc aceasta panoramă. Zona este foarte bogată vegetal, iar eliminarea a maxim 50 de copaci nu ar afecta ci ar degaja, aerisi zona, oferind vedere libera spre cartierele Gruia, Mărăşti, Centru, Zorilor, Mănăştur şi Floresti. Plantarea unui numar dublu de copaci ar fi din nou util şi benefic întregii comunităti clujene. O posibila zonă în care ar putea fi plantati este pe marginea Someşului". 

Amintim că, încă din 2012, municipalitatea are în vedere amenajarea unui Teatru de vară pe Dealul Cetăţuii. A fost achiziţionat un teren în suprafaţă de 10.000 mp, pentru care Primăria Cluj a plătit către proprietar, societatea Unita Turism Holding, suma de 100.000 de euro, şi o clădire monument istoric, Pavilion G, în valoare de 20.000 de euro + TVA.

Până la lansarea concursului de soluţii pentru acest obiectiv, organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania, consilierii locali au aprobat în şedinţa din 31 ianuarie cuantumul premiilor acordate - 88.500 euro în total. Mai exact: premiul I - contractul de proiectare - 367.600 lei, premiul II - 20.000 lei şi premiul III - 10.000 lei. Pentru evaluarea candidaturilor şi stabilirea câştigătorilor a fost constituit un juriu, membrii acestuia fiind numiţi prin dispoziţia primarului Emil Boc - Ligia Subţirică (arhitect-şef al municipiului) şi arhitecţii Adriana Matei, Ioana Agachi, Virgil Pop, Sorin Scripcariu şi Adrian Iancu.

(Re)descoperă Canalul Morii - 90.000 euro

''Proiectul presupune: - demolarea celor aproximativ 30 de tarabe aflate pe platforma care acoperă canalul (5.000 euro); - opţional oferirea unor spaţii alternative noi sau deja existente pentru micile afaceri care îşi desfăşoară acolo activitatea (15.000 euro); - decopertarea Canalului Morii şi amenajarea albiei (10.000 euro); - pasarele pietonale de acces pentru clădirile de la sudul canalului (10.000 euro); - amenajarea străzii Argeş cu două trotuare din granit, pistă de biciclete, o bandă pentru maşini şi cu mobilierul urban aferent (50.000 euro)'', propune Radu Sandru, care puncteatză că "În multe oraşe occidentate, tendinţa urbanistică este de a reconecta localitatile cu natura, cu cursurile de apă, anumite proiecte ajungând inclusiv la construirea de noi cursuri. Amenajarea Canalului Morii, în zona străzii Andrei Şaguna, ne arată că un spaţiu public bine amenajat se poate dovedi valoros pentru oraş şi pentru cetăţeni, de aceea acea amenajare de succes trebuie sa aibăă o continuare, chiar dacă va fi o uşoară fragmentare cauzată de intersecţia din Piaţa Mihai Viteazul". 

Ghid audio - 20.000 euro 

Liana Maria Vescan consideră oportun un ghidul audio (în limba română, maghiară, engleză, franceză şi germană) pentru pieţele şi străzile centrale: Piaţa Unirii, Piaţa Muzeului, B-dul Eroilor, B-dul 21 Decembrie, etc. ''Fiecare capitol ar cuprinde mai multe fişiere mp3 cu descrierea obiectivelor importante. Prezentările ar trebui să fie succinte, clare şi atrăgătoare. Pentru un turist este mult mai uşor să asculte nişte informaţii în timp ce priveşte un obiectiv decât să citească în stradă. De asemenea ar putea fi interesant şi pentru clujeni. Nu mulţi cunosc semnificaţia şi importanţa unor clădiri pe lângă care trec zilnic. Ghidul s-ar putea descărca de pe site-ul primăriei şi să fie promovat la centrele de informare turistică".

Vor fi implementate, începând cu 2018, proiectele care obțin cel mai mare număr de voturi. Mai multe detalii AICI. 

VEZI ŞI Idei pentru Cluj. Parc tematic "România în miniatură" şi Aleea celebrităţilor

Comenteaza