Depozitul de deşeuri, încă o amânare. A fost contestată licitaţia

Depozitul de deşeuri, încă o amânare. A fost contestată licitaţia
În urmă cu circa zece zile preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a anunţat câştigătorul licitaţiei pentru continuarea lucrărilor la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor(CMID).

Acest proiect este blocat încă din toamna anului 2014, când a fost reziliat contractul cu vechiul constructor, o asociere condusă de firma Confort SA, iar mai apoi de societatea italiană Atzwanger.

Semnarea contractului şi reluarea efectivă a lucrărilor vor mai întârzia însă, pentru că asocierea de firme, care a pierdut, a depus contestaţie.

Asocierea Kranz Eurocenter SRL - Institutul de Studii si Proiectări Energetice - ISPE, cu o ofertă financiară, de 111.103.998,44 lei+TVA (aproximativ 24 milioane de euro), a fost anunţată, de către CJ Cluj, drept câştigătoare a licitaţiei pentru finalizarea CMID.

Cealaltă asociere de firme, SC Iasicon SA-SC TCI Contractor General SA -S.C. Socot S.A., a depus o ofertă cu aproape 3 milioane de euro mai mare decât a câştigătorului, dar cu toate acestea a contestat rezultatul adjudecării.

Acum, în prima etapă a procedurii de contestare, urmează să se pronunţe Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Constestaţiilor (CNSC), dar după decizia acestui for, cel nemulţumit mai are la dispoziţie şi o cale de atac în justiţie, ceea ce ar putea întârzia şi mai mult reînceperea lucrărilor la primul obiectiv al acestui centru ecologic de depozitare a deşeurilor.

În acest moment, autorităţile judeţene analizează dacă, din punct de vedere legal, se va putea încheia contractul după decizia CNSC, fără a mai aştepta finalizarea procedurii în justiţie.

Conform ofertei tehnice depuse, execuţia primei celule a CMID ar trebui finalizată în maximum 18 luni.

ZIUA de CLUJ a prezentat, în urmă cu câteva luni, un articol despre cine sunt cei care se află în spatele acestor societăţi care se bat pe contractul de circa 24 de milioane de euro, privind construcţia gropii ecologice de gunoi a judeţului. Vezi aici detalii.

În acest moment, judeţul Cluj nu are un centru autorizat pentru depozitarea deşeurilor. Doar câteva primării din judeţ, printre care şi cea a municipiului Cluj-Napoca, au reuşit să-şi facă o rampă temporară, dar cele mai multe administraţii sunt nevoite să transporte gunoaiele spre depozite autorizate în alte judeţe din vecinătatea Clujului.

 

 

Comenteaza