Descentralizarea lui Dragnea: ce rămâne la Cluj

Descentralizarea lui Dragnea: ce rămâne la Cluj
Cu regionalizarea amânată cel puţin un an, ministrul Administraţiei a pus deja pe hârtie
planul B: descentralizarea instituţiilor deconcentrate.

Guvernul va mai rămâne în subordine cu structurile militare, cu instituţiile de control şi financiare. Dacă poliţia va trece aproape in corpore în subordinea primăriilor, consiliile judeţene vor prelua în coordonare aproape toate instituţiile deconcentrate. Numirea şefilor acestora va sta în pixul preşedinţilor consiliilor judeţene.

Potrivit unui document prezentat de gandul.info, conceput de vicepremierul Liviu Dragnea, începând din prima zi a anului viitor, o serie de ministere vor rămâne aproape fără obiectul muncii, structurile din subordinea lor urmând să treacă, împreună cu resursele bugetare aferente, în coordonarea autorităţilor locale. Dacă proiectul va fi transpus în practică, după 24 de ani de la ieşirea din comunism, am putea avea cu adevărat o ţară descentralizată. Potrivit sursei citate, proiectul a fost distribuit în teritoriu în 24 septembrie, liderii administraţiilor locale având termen pentru a formula amendamente până astăzi la ora 12:00.

Poate cel mai spectaculos „transfer de putere" va fi marcat prin transferarea, practic, a poliţiei municipale în subordinea primăriei. Cele mai importante două atribuţii ale poliţiştilor într-o localitate, respectiv serviciile rutiere şi cele de ordine publică, vor fi executate de angajaţi ai primăriilor. „Aplicarea şi executarea controlului privind respectarea normelor referitoare la circulaţia pe drumurile publice să se realizeze de către autorităţile administraţiei publice locale prin servicii rutiere organizate în subordinea acestora", se spune în documentul menţionat. Astfel, în cadrul primăriilor vor fi înfiinţate servicii rutiere, conduse de directori executivi numiţi în funcţie de primar, având competenţe aprobate de consiliul local cu avizul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP). În aceste servicii ar urma să fie angajaţi funcţionari publici civili cu statut special şi cu funcţii specifice de poliţist, conform statutului poliţistului. Din acel moment, poliţia rutieră va mai avea competenţe doar în privinţa traficului rutier din afara localităţilor.

„În interiorul localităţilor urbane aplicarea măsurilor de menţinere a ordinii şi liniştii publice, a siguranţei cetăţeanului, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional şi de identificare şi contracarare a acţiunilor elementelor care atentează la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea persoanelor, a proprietăţii private şi publice, precum şi a altor interese legitime ale comunităţii se realizează de către autorităţile administraţiei publice locale prin servicii de ordine publică organizate în subordinea acestora", se mai spune în documentul invocat şi pentru a fi mai clar faptul că, practic, poliţiştii vor trece în subordinea primăriilor, în acelaşi proiect se mai specifică faptul că „bunurile mobile şi imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea IJP, folosite de compartimentele/serviciile de ordine publică, reorganizate ca servicii de ordine publică trec în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază funcţionează şi în administrarea consiliilor locale, cu păstrarea destinaţiei, conform prevederilor legale". Şi în cazul acestor servicii, şefii lor vor fi numiţi în funcţii tot de primari, cu avizul IJP. Cât priveşte personalul angajat în cele două servicii, rutier şi ordine publică, acesta va fi alcătuit din actualii poliţişti locali, cărora li se va adăuga personal transferat de la Ministerul de Interne şi absolvenţi ai unităţilor de învăţământ din subordinea aceluiaşi minister.

Dacă marea descentralizare va deveni fapt, primăria clujeană s-ar mai alege, în gestiune, cu cinematograful „Florin Piersic", cu Palatul Copiilor şi cu Clubul Sportiv Şcolar „Viitorul". De asemenea, proiectul mai vechi al edilului Emil Boc de a amenaja o plajă pe malul Someşului ar putea fi pus în practică, deoarece plajele aferente apelor curgătoare şi lacurilor de acumulare, aflate în acest moment în subordinea Administraţiei Naţionale „Apele Române" vor trece în administrarea consiliilor locale. „La primăria clujeană n-a ajuns circulara ministrului Dragnea, sau cel puţin eu n-am văzut-o. Probabil că a trimis-o doar primarilor USL. Personal, susţin descentralizarea, dar să se facă la pachet cu resursa financiară. Preluarea serviciului rutier şi a ordinii publice de către primărie este un lucru bun. Deja poliţiştii locali au competenţe în aceste sectoare, de acum vor avea competenţe totale", a comentat primarul Emil Boc.

Dar marile beneficiare ale proiectului lui Dragnea vor fi consiliile judeţene. Acestea vor prelua majoritatea competenţelor care urmează a se descentraliza. Astfel, de la Ministerul Sănătăţii ar urma să treacă în administrarea consiliilor judeţene Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) judeţene, unităţile finanţate integral din venituri proprii şi din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale şi ambulatoriile de specialitate din subordinea DSP, centrele judeţene de aparatură medicală, centrele judeţene de transfuzii sanguine şi laboratoarele de referinţe medicale. Conducătorii acestor instituţii vor fi numiţi de preşedinţii consiliilor judeţene. Pentru finanţarea activităţii acestora, autorităţilor locale le vor fi transferate 70% din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii.


În subordinea consiliilor judeţene vor mai trece agenţiile pentru protecţia mediului şi filialele regionale ale Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură. Tot în subordinea consiliilor judeţene se vor înfiinţa oficii pentru agricultură, prin reorganizarea direcţiilor pentru agricultură judeţene, oficiilor judeţene de studii pedologice şi agrochimice şi a caselor agronomului. Tot consiliile judeţene vor prelua şi direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu, iar, din partea Ministerului Culturii vor primi 50% din sumele colectate la Fondul Cultural Naţional, respectiv Fondul Cinematografic şi 70% din sumele încasate din redevenţele obţinute din concesionarea monu-mentelor istorice aflate pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale respective.

Consiliilor judeţene le vor mai fi transferate competenţe ale Agenţiei Naţionale pentru Turism, precum autorizarea staţiunilor balneare, climaterice şi balneoclimaterice, emiterea brevetului de turism, atestarea parcurilor turistice, autorizarea a activităţii de agrement nautic, activităţi turistice pe plajă, activităţi ecoturistice. De la Ministerul Tineretului şi Sportului, consiliile judeţene vor primi în administrare direcţiile judeţene pentru tineret şi sport, casele de cultură ale studenţilor şi infrastructura aferentă, bazele sportive de interes judeţean, taberele şcolare şi centrele de agrement de interes judeţean, cluburile sportive de interes local, taberele şcolare şi centrele de agrement de interes local. Tot consiliul judeţean va coordona Inspectoratul Şcolar Judeţean, Casa Corpului Didactic, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Conducerile tuturor acestor instituţii vor fi numite în funcţii de către preşedintele consiliului judeţean.

„N-am avut vreme să studiez în detaliu proiectul, dar în mare mi-e cunoscut şi mi se pare un lucru absolut normal. Consiliul judeţean e proprietarul clădirilor şcolilor, spitalelor, dar aveam mai puţină influenţă în privinţa activităţii din interior. Dar sursa de finanţare e cea mai importantă şi asta rămâne să o mai discutăm, mai ales că la învăţământ şi la spitale sunt probleme din acest punct de vedere", a comentat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu.

Comenteaza