Digitalizarea ajunge la Consiliul Judeţean Cluj. Trei soluţii în premieră naţională, între care ghișeul unic

Digitalizarea ajunge la Consiliul Judeţean Cluj. Trei soluţii în premieră naţională, între care ghișeul unic
| Foto: Consiliul Judeţean

Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, a semnat contractul de finanțare a proiectului european „Județul Cluj – Smart Territory”, prin care se urmărește introducerea unor sisteme informatice dedicate atât îmbunătățirii procesului de fundamentare, cât și a facilitării accesului cetățenilor la servicii administrative online.

În mod concret, proiectul introduce trei soluții informatice inovatoare în premieră la nivel național. „Obținerea statutului de <județ smart> reprezintă unul dintre țelurile importante ale CJ, în contextul în care proiectele implementate și efectul lor asupra dezvoltării acestui județ sunt tot mai interconectate cu feedback-ul pe care îl avem de la cetățeni, inclusiv de la cei din mediul online.

Implementarea acestui proiect inovator constituie un pas extrem de important în vederea creșterii calității managementului și a optimizării serviciilor oferite tuturor celor care interacționează, într-un fel sau altul, cu noi", a declarat Alin Tișe. 

Astfel, într-o primă etapă, CJ dorește implementarea unui concept extrem de util în vederea reducerii birocrației - ghișeul unic, la care orice cetățean se va putea prezenta în vederea depunerii și ridicării documentațiilor urbanistice, fără ca acesta să fie nevoit a se deplasa fizic la celelalte instituții pentru obținerea avizelor în baza cărora se eliberează, autorizația de construire. 

Un element inovator îl reprezintă faptul că ghișeul unic este și o platformă electronică ce asigură posibilitatea încărcării și transmiterii online a tuturor documentelor necesare. Implementarea sistemului informatic va contribui la reducerea timpului de obținere a documentațiilor, urgentarea procesului și creșterea transparenței, oferind cetățenilor posibilitatea unei monitorizări în timp real a cererilor depuse.

O altă aplicație pe care CJ urmează să o integreze și să o implementeze în strategia de informatizare a instituției o reprezintă atlasul teritorial. Acesta reprezintă un sistem informatic integrat care dorește să vină în sprijinul decidenților care implementează politici publice în domeniul dezvoltării teritoriale județene, printr-o fundamentare tehnico-economico-socială cât mai riguroasă.

Prin intermediul noii aplicații se vor putea analiza și urmări în timp și spațiu o serie de indicatori din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului, locuirii și dezvoltării regionale. În plus, atlasul teritorial va reuni bazele de date disponibile ale diverselor instituții publice din județ, asigurând un acces interactiv și permanent la informații actualizate necesare procesului decizional și planificării strategice a județului.

Nu în ultimul rând, proiectul finanțat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA) vizează și implementarea unei soluții electronice de gestionare a documentelor create în cadrul instituției - digitalizarea arhivei.

Această măsură de simplificare a administrării documentelor, respectiv de scanare și retro-digitalizare a arhivei, este absolut indispensabilă în contextul activității tot mai complexe desfășurate de CJ, instituție care aproape își dublează, anual, actele prelucrate în cadrul aparatului de specialitate. 

Valoarea totală a proiectului este de 3,9 milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă solicitată se ridică la 3,8 milioane de lei, ceea ce reprezintă 98% din valoarea eligibilă a proiectului. CJ Cluj, în calitate de beneficiar, va contribui la cofinanțarea proiectului cu 78.035 de lei. Durata de implementare e de 30 luni.

VEZI ŞI Tişe calcă pe urmele lui Boc. Vrea ca judeţul Cluj să fie "Smart Territory"! Ce facilităţi pregăteşte pentru cetăţeni

Comenteaza