„Domnule Boc, cine plăteşte impozit pe terenul meu?"

„Domnule Boc, cine plăteşte impozit pe terenul meu?
Chiar cu legea de partea lor, proprietarii se plâng că li se trânteşte uşa în nas. Aşa a ales primăria să gestioneze punerile în posesie în zona Becaş sub Funar, Boc şi Apostu.

O moştenitoare din zona Becaş a fost purtată pe drumuri şi în instanţe ani la rând de către primăria clujeană, instituţie ce a refuzat să o pună în posesie pe teren, chiar dacă are o sentinţă definitivă şi irevocabilă, trei expertize care demonstrează că o parte din acesta este liber de sarcini şi adeverinţă că părinţii săi deţineau 2,14 ha aici, în 1959.

„Părinţii mei au intrat în cooperativa agricolă de producţie cu o suprafaţă de 2,14 ha. Pe vremea primarului Gheorghe Funar am fost puşi în posesie doar pe jumătate din acest teren, că aşa era practica atunci, aşa că am apelat la instanţe ca să ne obţinem restul de teren, în 2004. De atunci surprizele se ţin lanţ. Comisia locală ne-a informat că nu ne poate pune în posesie pentru că pe terenul nostru sunt alte titluri de proprietate eliberate. Cu dezinformări şi cu invenţii ne-au purtat pe drumuri în toţi aceşti ani. Doar 522 mp erau ocupaţi, iar alte două parcele de peste 4.000 mp au fost dezmembrate prin instanţă şi vândute de către un vecin, Ladislau Horvath. Restul suprafeţei de peste 5.000 mp este liberă de sarcini. Avem trei expertize realizate în procese care demonstrează acest lucru", a subliniat Eva Maria Szabo.

Clujeanca este decisă să continue procesele chiar şi în penal pentru a-şi primi înapoi terenul. Aceasta a declarat că în timpul administraţiei Sorin Apostu, chiar dacă a avut o sentinţă definitivă şi irevocabilă prin care era îndreptăţită să primească 1 ha în Becaş, Comisia Locală de Fond Funciar (CLFF) a primăriei a decis că amplasamentul nu este liber, fiind atribuit în favoarea altor persoane, şi i-au oferit la schimb un alt teren în zona Glimee. „Cum să accept eu această propunere? Dacă pe respectivul teren erau eliberate alte titluri de proprietate? Iarăşi trebuia să umblu prin instanţe şi poate acum nici nu mai trăiam. CLFF ne-a răspuns că prin sentinţa definitivă a noastră sunt obligaţi să ne pună în posesie, pe mine şi fraţii mei, pe un teren neidentificat. Au stabilit să îmi dea 892 mp pe amplasamentul solicitat, considerând că e singura suprafaţă liberă, pentru restul până la 1 ha au scris că există un titlu de proprietate eliberat din 1997 în favoarea lui Ladislau Horvath. Or, acesta are teren lângă parcela mea. Cum pot spune ei că terenul este neidentificat de instanţă când existau expertize făcute în proces care spuneau exact unde e terenul", a adăugat proprietara. Ea consideră că are acte care probează că municipalitatea i-a făcut o mare nedreptate.

Oficialii primăriei au motivat că titlurile de proprietate în zona Becaş au fost eliberate pe numere cadastrale şi nu topografice. „Potrivit legii nr. 18/1991, în forma iniţială, stabilirea amplasamentului era atribuit CLFF. Precizăm că prin eliberarea adeverinţei de proprietate se recunoaşte titularului acesteia dreptul de proprietate asupra terenului până la eliberarea titlului, fiindu-i garantată suprafaţa, nu şi amplasamentul, registrul agricol având valoare declarativă. Astfel, toate drepturile de proprietate dobândite în baza legii nr. 18 rămân valabile fără nicio confirmare. Cele două numere topografice solicitate de reclamantă în cartea funciară au alţi proprietari tabulari, faţă de care reclamanta (Szabo, n. red.) nu a făcut dovada filiaţiei şi nu a depus acte din care să reiasă transmiterea terenului de la proprietarii cărţii funciare la antecesorul reclamantei", se arată într-un document al primăriei, semnat de fostul primar Apostu şi de secretarul municipiului Autora Ţărmure.

„Eu am trei expertize care demonstrează că cel puţin 5.000 mp din terenul de 1,11 ha pe care primăria trebuia să mă pună în posesie, conform sentineţei irevocabile pe care o am, e liber de sarcini. Vreau să-l întreb pe noul primar: domnule Boc, cine plăteşte impozit pe terenul meu? Probabil cei de la primărie aşteaptă să mor, că şi aşa am peste 70 de ani, ca alţii să folosească terenul nostru pentru care părinţii au muncit şi pe care l-au avut dintotdeauna. Eu însă nu o să mă las, o să merg şi în penal, să demonstrez că au făcut falsuri, că tot ceea ce s-a întâmplat nu a fost legal şi că nu se putea vinde jumătate din terenul meu", a completat Szabo.

 

Comenteaza