După scandalul incompatibilităţii viceprimarului, o nouă decizie "pe muchie" în Consiliul Local

După scandalul incompatibilităţii viceprimarului, o nouă decizie
A lipsit mai mult de trei şedinţe ordinare de Consiliu Local, iar legea administraţie locale şi regulamentul forului deliberativ local clujean sunt foarte clare: şi-a pierdut mandatul oferit de cetăţeni în iunie 2012.

Consilierul local USL Irimie Popa este în această situaţie. Popa spune că a fost nevoie să predea la universitate ore suplimentare, ajungând să lucreze 10 ore pe zi, motiv pentru care i-a fost imposibil să se prezinte la şedinţele forului decizional local, din aprilie până în iulie. Liderul consilierii PDL, Radu Moisin, susţine că acest caz este unul clar, pe lege cel care este în situaţia lui Popa, îşi încetează mandatul.

După ce preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, a adus în atenţia opiniei publice informaţii cu privire la o posibilă incompatibilitate în care s-ar afla viceprimarul Gheorghe Şurubaru (care a deţinut calitatea de administrator la o firmă privată în timp ce a fost şi secund al primarul Emil Boc), puterea din CL Cluj-Napoca a arătat cu degetul în ograda social democraţilor, pe surse.

Unul dintre consilierii de pe listele USL, Irimie Popa, a lipsit, consecutiv, de la patru şedinţe ordinare de Consiliu Local, în 2013 (9 aprilie, 16 mai, 4 iunie, 11 iulie).

Conform articolului 108, alineatul (2), litera d) din Regulamentul de funcţionare a Consiliului Local Cluj-Napoca, calitatea de consilier local încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, dacă respectivul ales a lipsit nemotivat de la trei şedinţe ordinare consecutive al forului deliberativ local.

După ce consilierul Irimie Popa a lipsit şi de la şedinţa din luna iulie, cazul său a ajuns în presa locală. Situaţia sa va fi adusă în atenţia plenului CL, cel mai probabil la următoarea şedinţă ordinară, după cum ne-au informat surse din administraţie.

Popa a declarat pentru ZIUA de CLUJ că absenţa de la lucrările CL Cluj-Napoca a avut legătură cu exercitarea profesiei de profesor universitar. "Am depus o hârtie la primărie. În cursul semestrului doi din anul universitar 2012-2013 am fost nevoit să preiau activităţi suplimentare la facultate, de la un coleg. Am ajuns să lucrez şi câte 10 ore pe zi. Până în martie n-a fost nicio problemă şi am participat la şedinţe. După aceea mi-a fost imposibil. Nu mi s-a mai întâmplat aşa ceva de 17 ani de când predau studenţilor. N-am discutat cu nimeni, nici din partid, nici de la primărie referitoar la posibilitatea de a-mi pierde mandatul. N-am vrut să mă dau lovit sau să-mi scot o scutire medicală ca în clasa întâi. N-am participat la şedinţe justificat", a precizat Irimie Popa.

De cealaltă parte, liderul consilierii locali PDL, Radu Moisin susţine că în astfel de cazuri, se prezintă o motivare în plen, de către consilierul afat în situaţia de a încălca regulamentul de funcţionare sau Legea administraţiei publice locale. "La şedinţa trecută din iulie, n-am luat în discuţie acest caz. Informaţiile au apărut în presă după şedinţă. Posibil ca la următoarea şedinţă, Serviciul Relaţii cu consiliul să aducă în atenţia situaţia. Oricum, ca procedură, trebuie să se prezintă o motivare în plen. Lucrurile sunt clare, în astfel de situaţii, mai ales că nu a fost prezentată respectiva motivare, orice consilier aflat în circumstanţe similare ar trebui să-şi pierdă mandatul. Fiind însă vorba despre un coleg consilier din CL, situaţia sa trebuie discutată cu toate actele în faţă. Chiar dacă cei din USL au preferat să sară la gâtul colegului nostru Şurubaru, fără să studieze actele, noi mergem pe o atitudine de respect şi vom tranşa situaţia, după ce vom vedea toate documentele. Încă nu am văzut nicun act", a atras atenţia Moisin.

Pe listele USL de la Consiliul Local, în cazul în care Popa şi-ar pierde mandatul, urmează Ioan Bîldea (PNL) şi după acesta Flaviu Milăşan (PSD, care este şi director adjunct la Casa de Cultură a Studenţilor).

 

Posibilul imcompatibil Şurubaru, repus în funcţie

 

După ce la şedinţa trecută de CL, viceprimarul Gheorghe Şurubaru (despre a cărui imcompatibilitate PSD Cluj a adus documente incriminatoare) a demisionat, puterea din Consiliul Local l-a reales în funcţie. Surse din administraţie ne-au informat că, de fapt, cazul este foarte clar, însă cei din PDL au folosit un tertip, tocmai pentru ca Şurubaru să mai poată participa la viaţa politică publică. „Aşa, dacă a demisionat, chiar dacă Agenţia Naţională pentru Integritate stabileşte că este incompatibil, el mai poate candida la alegerile locale din 2016 pe listele de partid şi poate fi fosit de PDL, interdicţia fiind de trei ani, în cazul în care se constată incompatibilitatea", ne-au spue aceleaşi surse.

Comenteaza