Boc promite un Cluj fără poluare

Boc promite un Cluj fără poluare
| Foto: Captura Facebook/Visit Cluj

Primarul Emil Boc a anunțat, miercuri, în prima zi a noului său mandat, că municipiul Cluj-Napoca are o strategie, dar și resurse financiare pentru a deveni un oraș neutru din punct de vedere climatic, chiar înainte de 2050, cum cere Uniunea Europeană (UE).

Unul dintre obiectivele sale din acest mandat e să îndeplinească cât mai repede cerințele UE în ceea ce privește mediul. “Ce îmi propun pentru următorii patru ani - să menținem Clujul pe primul loc; să fie un oraș de referință în materie de calitate a vieții în România și UE, un oraș sănătos,un oraș care să îndeplinească obiectivele UE ca până în 2050 să fie neutru din punct de vedere climatic.

Este un obiectiv nou, dar e ceea ce UE și-a stabilit deja la cel mai înalt nivel - Europa să fie un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Noi ne propunem să ajungem mai repede. Specialiștii ne vor spune când se poate și care sunt pașii pentru a ajunge acolo”, a declarat primarul Emil Boc.

Primarul a explicat că pentru a atinge acest obiectiv trebuie luate mai multe măsuri, dar că la nivel de oraș există o strategie în acest scop și resurse financiare. "Sunt măsuri care țin de reabilitarea termică a clădirilor de locuit, de spații verzi, de diminuarea transportului poluant, de alte mecanisme și tehnologii verzi care să le înlocuiască pe cele de astăzi, toate aceste aspecte trebuie avute în vedere.

Astfel, în 2050 să ajungem o Europă neutră din punct de vedere climatic, iar orașul nostru să ajungă să aibă cea mai bună calitate a vieții, pentru că, unde nu e poluare e mai multă sănătate. E o dimensiune nouă despre care noi vorbim de multă vreme și cel mai important e că sunt și resurse financiare", a explicat Boc.

Una din măsurile care vor fi luate este reabilitarea termică a clădirilor "vinovate de o bună parte din gazele cu efect de seră și din consumul energetic".

"Vor fi resurse financiare pentru tot ce înseamnă reabilitare extinsă a clădirilor publice și sprijin pentru clădirile private. În acest moment noi avem 8.000 de apartamente realizate, în lucru și proiectare, dar e o cale lungă până vom acoperi toate apartamentele, clădirile publice - toate vor intra într-un asemenea program", a adăugat Boc.

Până una-alta, Cluj-Napoca se află, potrivit statisticilor europene, printre orașele europene cele mai poluate din Europa. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza