Fonduri publice pentru asociaţiile unde lucrează consilierii UDMR

Fonduri publice pentru asociaţiile unde lucrează consilierii UDMR
Trei asociaţii maghiare au primit fonduri de la bugetul local pentru proiecte de tineret. Sursele ZIUA de CLUJ spun că Gered Imre, cel mai tânăr consilier local, este implicat în aceste proiecte.

UPDATE: "În vederea relaţiei mele cu organizaţiile maghiare vrau să fac o remarcă. Când am început cursa pentru consilier local am asumat rolul de a reprezenta tinerii şi ONGT-urile în Consiliul Local. Din această cauză de când sunt consilier încerc să fac faţa fiecărei invitaţie venită din partea ONGT-urilor şi a altor organizaţii culturale, la toate evenimentele şi dicuţiile la care mă invită încerc să fiu prezent. Asumând acest rol, care s-a accentuat prin câştigarea titlului de Capitală Europeană de Tineret, cunosc ONGT-urile şi entitatile culturale maghiare din oraş, cu scopul de a le reprezenta cât mai bine în forul local. Consider ca este nevoie de un dialog eficient între ONGT-uri şi Consiliul Local, atât pentru Capitala Europeană de Tineret cât şi pentru viaţa comunităţi clujene, proiectele şi evenimentele acestor organizaţii fiind de importanţa majoră pentru această comunitate. În acest dialog mi-am asumat eu un rol activ", a spsu Geréd Imre.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Organizaţiile Kifor, Igen Tessek! - Da, poftiţi şi Uniunea Studenţească Maghiară au primit 55.000 de lei de la bugetul local. „Colegul nostru nu face parte din niciuna dintre cele trei asociaţii, aşa că a votat proiectul şi nu este incompatibil. Nu ştiu cu cine lucrează sau dacă lucrează la proiectele finanţate", a spus liderul consilierilor UDMR, Csoma Botond.

„Câteva lucruri mi se par cel puţin ciudate în legătură cu fondurile alocate pentru proiectele culturale şi de tineret. Uitându-mă pe unele cereri de finanţare ale unor organizaţii de tineret apropiate UDMR, am considerat oportun să mă refer la trei asociaţii apolitice, conform statului, şi anume Uniunea Studenţească Maghiară din Cluj, Asociaţia Igen Tessek!, Asociaţia Kifor. Interesat este faptul că la toate cele trei asociaţii care beneficiază de sume de la bugetul local ne întâlnim cu aceleaşi persoane care, de fapt, le controlează. Gered Imre, consilierul local UDMR, figurează ca preşedinte al organizaţiei Kifor", au declarat sursele ZIUA de CLUJ.

Aceleaşi surse spun că Gered lucrează alături de reprezentanţii Igen Tessek!, Robert Vincze şi Botond Talpeş, care au primit, de asemenea, bani de la bugetul local. „Toţi trei sunt implicaţi în proiectele celor trei asociaţii. Asta îl pune pe consilierul Gered Imre într-o postură de incompatibilitate, daca a votat proiectul de hotărâre. Cine este acest Gered şi ce rol are el ca şi consilier local? A făcut altceva pentru clujeni, există vreun proiect de hotărâre iniţiat de către el, sau este acolo doar pentru a proteja interesele unor organizaţii de tineret, pe căi dubioase? Anul trecut a făcut la fel şi a votat aceleaşi alocări", mai spun aceleaşi surse.

Kifor a primit 20.000 de lei de la Consiliul Local pentru evenimentul "Tineri pentru tradiţiile comunităţii". Igen Tessek! a luat 15.000 de lei pentru manifestarea "Valori tradiţionale clujene ca valori europene". Uniunea Studenţească Maghiară a primit 20.000 de lei pentru organizarea ediţiei a 21-a a Zilelor Studenţilor. Potrivit datelor dintr-o reţea de socializare, Gered face parte din echipa Igen Tessek!, alături de Botond Talpeş şi Robert Vincze, şi a participat în 1 septembrie 2013 la o întâlnire la Praid pentru a stabili strategia pe următorii 10 ani a respectivei asociaţii.

„Într-adevăr, Gered Imre conduce fundaţia Kifor, dar este forba despre un organism fără personalitate juridică care reuneşte tineretul UDMR. Asociaţia Kifor este altceva. Ei au depus proiect şi au primit finanţare. Gered Imre nu face parte din conducerea acestei asociaţii. Normal că a votat proiectul privind alocările, inclusiv cel pentru asociaţia Igen Tessek!. Nu este incompatibil. Eu nu-i cunosc pe Robert Vincze şi pe Botond Talpeş. Nu ştiu daca colegul nostru lucrează cu ei", a declarat liderul de grup al UDMR, consilierul Csoma Botond. Gered nu a putut fi contactat pentru a oferi clarificări cu privire la apartenţa sa în echipele celor trei asociaţii care au primit fonduri de la bugetul local.

Potrivit Comisiei de cultură a CL, proiectele culturale au fost finanţate anul acesta potrivit unui nou regulament, cu punctaje şi pe baza unei cereri de finanţare. Au primit fonduri cei care s-au încadrat în cerinţele regulamentului. În trecut, alţi doi consilieri locali UDMR, Molnos Lajos şi Somogyi Gyula, au fost acuzaţi că îşi repartizează fonduri către asociaţiile unde lucrează. Aceştia nu au negat niciodată situaţia şi s-au abţinut de la vot în momentul în care se făceau astfel de alocări. Politica era ca toate proiectele în interesul comunităţii, române sau maghiare să primească susţinere, mai ales că în trecut nu se acţiona după un regulament ferm.

Etichete
Comenteaza